![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
Mały termostat dzisiaj wymieniony i to było to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po 6.5 km już miał 85 stopni. A dosłownie po 1 km zaczęła się wskazówka podnosić. Temperatura nawet na światłach nie opadła niżej 84 stopnie a na dworze 2 stopnie. Musiałem wymontować przewody od dwóch wtrysków bo nie mogłem ręki włożyć nawet żeby wyjąć termostat. Stary jak wyjąłem to dmuchnąłem w niego i miał swobodny przedmuch ale był od nowości sądząc po wybitej na nim dacie. Niepotrzebnie ruszałem duży wcześniej bo był dobry. Ma on taką małą dziurkę w swej budowie, która sprawia że rura za nim będzie się delikatnie nagrzewać i to mnie zmyliło.
|
|
|
#32 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adrian
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0
|
Mam do wymiany termostat. Powiedzcie mi ile zaplaciliscie za niego?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-04-2012
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tddi
|
A jak mały termostat jest zepsuty, to samochód sam gaśnie, dzisiaj mi sie to przydarzyło ? stan oleju, wszystkie płyny OK, w pewnej chwili gdy samochód miał ok 70 stopni 2,3 tys obrotów zgasł, po chwili odczekałem i odpalił i jadąc ok 10 km znów chciałem jechać powyżej 2 tys. obrotów, samochód zgasł, resztę trasy ok 60 km kontynuowałem jadąc do 2tys obrotów, dadam jeszcze że przy takich obrotach silnika temperatura nie doszła do 70 stopni. Czy to esjt wina małego termostatu???
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Termostat nie wpływu na to co opisujesz, niech wypowiedzą się znawcy od TDDI ale może być że pomocnicza pompka do paliwa dokonała już żywotu.
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#36 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-04-2012
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tddi
|
filtr paliwa czy pomka ?? zapala bez zarzutów, dodam jeszcze że samochód gaśnie dopiero ( drastyczny spadek obrotów do i samochód gaśnie) jak przejedzie się kawałek tzn. niecałe 70 stopni obroty 2,3-2,4tys, gaśnie jak się jedzie
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo Mk4 kombi/ Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 DURATEC HE (145KM)
Rocznik: 2008
|
Witam
Wymieniłem ostatnio oba termostaty, i nic wcale nie jest lepiej z temperaturą silnika. Co można jeszcze zrobić, jakie mogą być jeszcze przyczyny tego że silnik się wolno nagrzewa a jak już się trochę nagrzeje (około 1/4 skali) to na światłach opada ( temp na zewnątrz ok-7 stopni)
|
|
|
|
#38 |
|
|
Widocznie tak ma być skoro oba wymieniłeś. U mnie padł ostatnio mały ale wymieniłem oba z czego mały po wyjęciu był uszkodzony. Przy temp poniżej 0 do 1/4 szybo się nagrzewa (mam podgrzewacz elektryczny) ale ponad to to już wolniej idzie i jak się zatrzymię to też spada ale nie niżej niż 1/4. Jak już się rozgrzeje do połowy skali to długo potem muszę stać, żeby coś ostygł. Ale zanim teraz tą połowę osiągnę to muszę z 12 km pokonać umiarkowaną prędkością stałą lub około 8 km ale to takie stawanie i ruszanie wtedy szybciej się grzeje.
|
|
|
#39 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo Mk4 kombi/ Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 DURATEC HE (145KM)
Rocznik: 2008
|
Też mam ten podgrzewacz, nawet sprawny... Mam auto 5-ty rok połowę tego czasu auto dobrze się grzało i temperatura nie opadała, znalazłem jeszcze jeden wątek na MCP jutro może go wypróbuję jak znajdę chwilę czasu może coś to da...
|
|
|
|
#40 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDDi
Rocznik: 2001
|
Słuchajcie...ja w lato nie mam żadnych porblemów z temperaturą...wskazówka po chwili stoi w pionieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale teraz w zime przy temperaturach ok -4 st wiecej ciepla jest zabierane do ogrzania wnetrza auta niz idzie di ogrzania silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. termostaty mam sprawne oba i co zime tak jest wlasnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiec mysle ze nie ma sie czego bacGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jak sie go dobrze pociagnie to od razu sie nagrzewa i wskazowka jest w pionieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|