![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Zdzisław
Model: Ford Mondeo 3 Ghia LPG
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
Miesiąc temu kupiłem Mondeo MK3 ,po przejechaniu około 200km zapaliła się kontrolka silnika,oczywiście sprzedawca powiedział że jemu nic takiego się wcześniej nie działo.Ściągnąłem klemę,kontrolka się zresetowała,po przejechaniu znowu 200 km to samo,pojechałem do gazownika podłączył się do komputera,sprawdził instalację i silnik,nie wykazał żadnych błędnych.nie miał zastrzeżeń do niczego,wszystko sprawne.Podczas jazdy znowu się zapaliła.Auto nie szarpie równo pracuje,nie traci mocy.Co może być?Poradźcie!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Jak się świeci kontrolka silnika to został zapisany błąd w pamięci,trzeba go odczytać,wystarczy mieć urządzenie do OBD2,nic nie resetuj jedż z zapaloną kontrolką do mechanika
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
np. zle wyregulowana instalacja LPG, w Mondeo trzeba to zrobic perfekcyjnie. Lub moze sonda lambda, ale to gdybanie, podepnij sie pod komputer jak kolega wyzej radzi.
|
|
|
#4 |
|
|
Mechanik podpiął się do komputera,zero błędów w silniku też,sonda w porządku,wszystko ok,włączył podgrzewanie cylindrów,wymiana filtrów po 6000 tys.km,mówił że przyczyną może być zbyt uboga mieszanka,ale właśnie po tej wizycie u mechanika,znowu się zapaliła,powiem Wam,że to jest tak denerwujące,że mam ochotę go sprzedać,ale autko naprawdę super chodzi,gdyby nie ta kontrolka wszystko byłoby ok.Przypomnę że instalacja to STAG 300,mechanik powiedział,że nie ma co ruszać,bo naprawdę jest ok,wtryskiwacze w porządku.I co powiecie na to ,co można jeszcze sprawdzić,bo autka trochę mi szkoda.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
tak jak wyzej niech ustawi dobrze LPG a w mondeo to nie takie proste aby ta kontrolka nie swiecila. Jak jezdzisz na benzynie to tez sie zapala ?
P.S. Kiedy zakladales instalacje LPG ?
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 + LPG Duratec
|
U mnie było tak samo ale po zatankowaniu gazu na Orlenie...podpięcie pod komputer...i sowa mechanika: Co na Orlenie się gazowało?? Od tamtej pory omijam orlen a nie ma problemu ;)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Gaz założony rok temu,a na samej benzynie jeszcze nie jeździłem,spróbuję i sprawdzę,na razie dzięki.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
1olek akurat w mdo jest to dość proste a napewno tak samo jak w innym aucie bo zakres korekt jest dość duży.
|
|
|
#9 |
|
|
Rustin,piszesz,że co jest proste w Mondku?Sprecyzuj.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna