Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-01-2013, 23:22   #1
MondeoZam
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 + LPG Duratec
Rocznik: 2001
Domyślnie Coś na szybie za lusterkiem.

Panowie nie wiem o co chodzi mam na samej górze na szybie przedniej taki plastik z napisem DB TELECOM Data en telecommuncatie od niego wychodzi kabelek w podsufitkę. Dodatkowo przy swiatełku do czytania w sufitce jest taki jakby głośniczek/mikrofon powiedzmy,że wygląda to jak "mała kratka wentulacyjna" podejrzewam ze coś jest na rzeczy z telefonem...tylko co jak i czy mogę to wykorzystać... Będę bardzo wdzięczny za udzielenie mi informacji.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MondeoZam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2013, 08:48   #2
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Coś na szybie za lusterkiem.

W tej małej kratce wentylacyjnej przewidziano miejsce na mikrofon zestawu głośnomówiącego. Standardowo nie ma tam żadnego mikrofonu, a w Twoim przypadku prawdopodobnie jest/był zamontowany zestaw do rozmów.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2013, 09:31   #3
MondeoZam

Kolego a jest jakaś możliwość, żeby z tego cuda skorzystać?
Stary 25-01-2013, 11:24   #4
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Witam

Najpierw należłoby ustalić czy masz KOMPLETNY zestaw głośnomówiący i czy działa
a) sprawdź po nr VIN czy był w wyposażeniu fabrycznym
b) sprawdź czy masz mikrofon (koło lusterka) - czy kratka jest pusta czy z mikrofonem
c) należałoby prześledzić przebieg kabla od anteny koło lusterka aż do modułu
d) jeśli znajdziesz moduł, to trzeba sprawdzić co to jest
- czy bluetooth
- czy stary model przewodowy

Gdy się upwenisz, że masz kompletny zestaw bluetooth, to można myśleć nad uruchomieniem

Na szybko możesz włączyć wyszukiwanie urządzenie BT - ale brak urządzenia w poblizu o niczym nie świadczy

Dlaczego jestem sceptyczny? - ktoś ze znajomych miał w aucie stary zestaw głośnomówiący - ponieważ przeszkadzał to zdemontowałem większość elementów. Ponieważ demontaż mikrofonu był kłopotliwy to go zostawiłem => zostały pozostałości po zestawie głośnomówiacym ale większości składników brak

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 25-01-2013 o 11:26
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2013, 11:31   #5
MondeoZam

Jeżeli chodzi o tą kratkę przy lampce to wczoraj na szybko zerknąłęm i jest widoczna czarna gąbka.
Jeżeli chodzi o ten moduł to mógłbyś powiedzieć gdzie tego szukać? bo trochę przyznam że jestem zielony w tym temacie...
Nie ma możliwości sprawdzenia tego w opcji radia?

Z góry dziękuje.

Ps. Może ktoś poradziłby mi jak i czym najlepiej wyprać siedzenia (jasna tapicerka)?

Ostatnio edytowane przez MondeoZam ; 25-01-2013 o 11:44
Stary 25-01-2013, 21:51   #6
karloss
FCP member

Cytat:
Napisał sawekfan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie o jakiej kratce przy lampce mówisz. Jeśli o tej co jest chyba w każdym mondeo i która wygląda prawie tak samo jak kratka znajdująca się na wysokości prawego kolana, poniżej kolumny kierownicy, to jest to czujnik od klimy a nie mikrofon.
Wrzuc najlepiej zdjęcia tego ustrojstwa przy lusterku i kratki, będzie łatwiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam czytać ze zrozumieniem: "Dodatkowo przy swiatełku do czytania w sufitce jest taki jakby głośniczek/mikrofon powiedzmy,że wygląda to jak "mała kratka wentulacyjna""
Sądzę, że temat wyjaśniony co do roli kratki w podsufitce.
Stary 25-01-2013, 23:19   #7
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Mam takie ustrojstwo u siebie. Dodatkowo zamontowany mam przycisk do odbierania i sterowania głośnością, Cały zestaw jest od Nokii, był jeszcze uchwyt z ładowarką ale wywaliłem go bo był do jakiegoś starego modelu. Ogólnie działa bardzo sprawnie. Przy pierwszym użyciu należy w telefonie sparować urządzenia i potem działa automatycznie.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 00:08   #8
sawekfan
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał karloss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Polecam czytać ze zrozumieniem: "Dodatkowo przy swiatełku do czytania w sufitce jest taki jakby głośniczek/mikrofon powiedzmy,że wygląda to jak "mała kratka wentulacyjna""
Sądzę, że temat wyjaśniony co do roli kratki w podsufitce.
Ja potrafię czytać ze zrozumieniem ale może Ty masz z tym problem. MondeoZam napisał, że przy lampce ma coś co wygląda jak kratka wentylacyjna więc łatwo można wywnioskować, iż nie wie co to jest. Napisałeś, że "W tej małej kratce wentylacyjnej przewidziano miejsce na mikrofon zestawu głośnomówiącego. Standardowo nie ma tam żadnego mikrofonu, a w Twoim przypadku prawdopodobnie jest/był zamontowany zestaw do rozmów" czyli również można łatwo zrozumieć, że chodzi o tą kratkę gdzie jest czujnik nasłonecznienia skoro ta kratka występuje "standardowo". Tak więc odpowiedziałem, że w tej kratce jest czujnik od klimy bo MondeoZam raczej o tym nie wie, a może ma jeszcze jakaś drugą z racji zestawu tel. bo różnie bywa więc w czym problem?

Ostatnio edytowane przez sawekfan ; 26-01-2013 o 00:10
sawekfan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 06:20   #9
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

sawekfan problem w tym, że czujnik od nasłonecznienia (dla potrzeb klimy) mieści się w kratce na podszybiu, a tutaj jest dyskusja o kratce przy lampce do czytania w "sufitce" jak to autor określił. To miejsce, o którym pisze autor, przewidziane jest na mikrofon do zestawu głośnomówiącego ponad wszelką wątpliwość, jedni go mają, inni nie (mikrofon).

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 11:00   #10
karloss
FCP member

Cytat:
Napisał sawekfan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja potrafię czytać ze zrozumieniem ale może Ty masz z tym problem. MondeoZam napisał, że przy lampce ma coś co wygląda jak kratka wentylacyjna więc łatwo można wywnioskować, iż nie wie co to jest. Napisałeś, że "W tej małej kratce wentylacyjnej przewidziano miejsce na mikrofon zestawu głośnomówiącego. Standardowo nie ma tam żadnego mikrofonu, a w Twoim przypadku prawdopodobnie jest/był zamontowany zestaw do rozmów" czyli również można łatwo zrozumieć, że chodzi o tą kratkę gdzie jest czujnik nasłonecznienia skoro ta kratka występuje "standardowo". Tak więc odpowiedziałem, że w tej kratce jest czujnik od klimy bo MondeoZam raczej o tym nie wie, a może ma jeszcze jakaś drugą z racji zestawu tel. bo różnie bywa więc w czym problem?
Weź już przestań mieszać ludziom w głowachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mowa jest o "kratce" przy lampce na podsufitce. Jeżeli Ty masz lampkę w swoim Mondku przy podszybiu lub przy kolanie to już Twój problem.
Tyle w temacie.
Odpowiedz

Zasady postowania