Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2013, 23:50   #1
lock11
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: Ford C-max
Silnik: 1.6 TDCi 109KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Bardzo słaby nawiew

Co może być przyczyną bardzo słabego nawiewu w c-maxie 1.6 tdci 109km?
Z kratek wentylacyjnych powietrze ledwie dmucha przy ustawieniu pokrętła w pozycji 4. W kumpla corsie nawiew jest o wiele mocniejszy już na "dwójce" co powoduje, ze obecnie w samochodzie jest bardzo zimno, ciągle zaparowane szyby. Dodatkowo czuć mocny zapach spalin na postoju, szczególnie na zimnym silniku. Również w lecie były kłopoty z wychłodzeniem samochodu, klimatyzacja ledwie działała.
Na początek planuje wymienić filtr przeciwpyłkowy i pojechać na ozonowanie, bo zapach z klimy również bywał nieznośny. Na co jeszcze zwrócić uwagę, aby doprowadzić ogrzewanie do prawidłowego stanu?
Z góry dziekuje za pomoc. pozdrawiam

p.s. przy dużych mrozach z początku po włączeniu wentylatora słychać dziwne odgłosy, jakby rezonans, potem "po rozgrzaniu" to mija..

Ostatnio edytowane przez lock11 ; 15-01-2013 o 15:52
lock11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2013, 09:02   #2
Mieto-68
ford::average

Imię: Mieczysław
Model: Ford Focus C-Max/Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Problem z nawiewem

Najprawdopodobniej masz zapchany filtr kabinowy. Aby się do niego dobrać trzeba zdemontować pedał gazu
A spaliny czuć ponieważ pękła rura elastyczna w oplocie z siatki na tłumiku(tłumik drgań). Powodem słyszalnego rezonansu jest najprawdopodobniej uszkodzenie łożyska w silniku nawiewu.
Mieto-68 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2013, 09:22   #3
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z tym
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2013, 11:35   #4
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Mieto-68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najprawdopodobniej masz zapchany filtr kabinowy. Aby się do niego dobrać trzeba zdemontować pedał gazu
A spaliny czuć ponieważ pękła rura elastyczna w oplocie z siatki na tłumiku(tłumik drgań). Powodem słyszalnego rezonansu jest najprawdopodobniej uszkodzenie łożyska w silniku nawiewu.
Za umiejscowienie filtra pp to odpowiedzialny inżynier powinien wszystkim te filtry wymieniać. Ja rozumiem, że zadbali o to, żeby nawet z taką pierdołą przyjeżdżać do ASO/warsztatu, ale tego filtra bez zgięcia po prostu nie da się nawet po odkręceniu pedału gazu włożyć.

Druga rzecz to zapach spalin. Uwierz mi to nie tylko kwestia łącznika elastycznego. Przerabiałem to u siebie i przyczyn może być bardzo wiele:
- wspomniany łącznik elastyczny
- nieszczelności na kolektorze wylotowym/dolotowym
- nieszczelności w obwodzie EGR
- nieszczelności turbiny po stronie gorącej
- wypalona podkładka pod wtryskiem (sprawdź czy masz sucho w gniazdach wtrysków, jeśli nie to jest to 100% przyczyna zapachu spalin)

Teraz jeszcze pytanie jakie dokładnie te spaliny czujesz.
Jeśli byłoby to z łącznika, to będzie za katalizatorem i zapach nie powinien odbiegać od tego co wyłazi z rury.
Jeśli będzie na przykład spod wtrysków (przed katalizatorem, dokładnie to wprost z komory spalania), to będziesz miał gryzący zapach, coś jakbyś jechał za starym Kamazem bez katalizatora.

A co do wolnego wiatraka, to jeśli masz jakieś odgłosy podczas pracy, to może łożyska padły jak kolega zasugerował i dmuchawa nie może się rozpędzić. Nie życzę Ci tego, bo dobranie się do dmuchawki to rozebranie połowy kokpitu.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2013, 18:05   #5
lock11

Domyślnie Odp: Bardzo słaby nawiew

Wielkie dzięki za odzew. Pierwszy problem rozwiązany i kolega Mieto-68 miał tutaj rację - winny był filtr kabinowy, który był aż czarny od sadzy - prawdopodobnie są to moje spaliny. Teraz na drugim "biegu" dmuchawa jest mocniejsza niż poprzednio na 4. Wstawiłem filtr węglowy filtrona.
Co do spalin to dzisiaj na zimnym silniku sprawdziłem - lęcą gdzieś z dołu silnika, ich zapach jest najintensywniejszy na zimnym silniku, podejrzewam, że to dlatego, że katalizator wtedy nie działa, po rozgrzaniu silnika ich zapach jest słabszy, identyczny jak z rury wydechowej. To będę naprawiał w następny weekend, prawdopodobnie do wymiany jest właśnie ten eleastyczny łącznik wydechu w oplocie siatki metalowej.

Mam jeszcze wyciek oleju przy wtryskach (pierwszym i czwartym), który pojawił się po uszczelnieniu pokrywy zaworów i wymianie uszczelnienia wtrysków. Nie wiem skąd ten olej się wydobywa, może z kolektora dolotowego, bo też był ściągany? Powodem naprawy był ogromny wyciek oleju spod pokrywy zaworów. Najpierw wymienili mi uszczelniacz wału, ale nic to nie pomogło, dopiero uszczelnienie pokrywy zaworów dało efekt. Oleju uciekało tyle że przy zdjętej ekologii po prostu kapał na asfalt...

Ostatnio edytowane przez lock11 ; 19-01-2013 o 23:49
Stary 29-01-2013, 22:07   #6
lock11

Przepraszam za post pod postem, ale jeszcze chciałbym coś wtrącić. Wymieniono mi elastyczny łącznik wydechu i smród spalin w kabinie minął bezpowrotnie, więc między bajki można włożyć, że pochodzi on z nieszczelnych wtrysków. U siebie również mam wyciek oleju (nie paliwa!) przy 1 i 4 wtrysku (a może kolektorze?), a uciążliwości zapachowych nie zauważam.
Tylko jakie konsekwencje może mieć jazda z taką nieszczelnością? Nie ma tam żadnego nagaru, paliwa czy innego syfu, a jedynie ciemny olej silnikowy. Pojawił się po uszczelnieniu pokrywy zaworów (przeciekała tak mocno, że olej kapał na asfalt przy zdjętej ekologii) i wymianie wszystkich uszczelniaczy wtrysków (podkładki metalowe + oringi czy co tam jest) przez miejscowego mechanika.
prosze o odpowiedz czy moge tak spokojnie jeździć, wyciek oleju nie jest jakis ogromny, na bagnecie oleju nic nie ubywa.
Stary 29-01-2013, 22:14   #7
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Mylisz pojęcia. Co innego przedmuch z komory spalania, a co innego rozszczelniony dolot. Jeśli masz wyciek, to umyj dokładnie rejon, w którym on jest, a potem się bryknij parę(naście) kilometrów w zależności od tego jak jest duży i dokładnie sobie obejrzyj podejrzaną okolicę.
Powinieneś zobaczyć gdzie zaczyna się pocić najpierw.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2013, 23:54   #8
lock11

Właśnie najdziwniejsze jest to, że olej gromadzi się przy 1 i 4 wtrysku. Skąd on się tam może pojawiać po za nieszczelnym dolotem?
Odpowiedz

Zasady postowania