Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2013, 19:04   #1
kaszalot16
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: mondeo
Silnik: 1.8 benzyna sci
Rocznik: 2003
Domyślnie Złogi sadzy i zatkany zawór EGR w silniku 1.8 SCI. Czy to aż taki problemowy silnik ?

Co sądzicie o temacie z "Motora nr5/2013 z 28.01.2013 str 51?
Jestem świeżo po lekturce i jako świeży nabywca mundka 1.8 benzyna sci 2003r., lekko mnie dziabnęło.
Czy może jakiś kom. bo jak wtopiłem z zakupem, to siwy dym.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam mondziaka od listopada 2012, bardzo mnie się podoba i jeździ do przodu i do tyłu i gra.
Czy to prawda, że są problemy z silnikiem i częściami do tej maszyny?
Problemy dotyczą zbierania się sadzy i szlamu w układzie dolotowym, zatkanego nagarem zaworu EGR i rur prowadzących do niego. Oraz problemy z ciśnieniem paliwa!!!
Pozdrawiam serdecznie.
Daniel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kaszalot16 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 09:00   #2
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
Domyślnie Odp: Złogi sadzy i zatkanyzawór EGR

Widzisz kolego po to są fora aby się co nie co dowiedzieć, w dziale kupujemy auto koledzy sprawnie pomagają. Ogólnie mało popularny silnik i kapryśny. Sprzedaj i kup 2.0, jak znajdziesz klienta. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 10:26   #3
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Złogi sadzy i zatkanyzawór EGR

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz kolego po to są fora aby się co nie co dowiedzieć, w dziale kupujemy auto koledzy sprawnie pomagają. Ogólnie mało popularny silnik i kapryśny. Sprzedaj i kup 2.0, jak znajdziesz klienta. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale pocieszyłeś kolegę...
Rzeczywiście, mało popularny model, ale też bez przesady - części do niego na aledrogo jest też trochę.
Póki jeździ, to bym się nie martwił.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 11:38   #4
enjoypoznan

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Złogi sadzy i zatkany zawór EGR w silniku 1.8 SCI. Czy to aż taki problemowy sil

Nie wpadajmy w panikę. Śmigaj mondkiem i nie oglądaj się na jakieś lektury w których najlepszy jest VW. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fakt jest to silnik nieco egzotyczny ze tak napisze. Ale bez przesady. Nie zamulaj maszyny , od czasu do czasu niech widzi 6 tyś obr. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , wymieniaj filtry i płyny regularnie.

Ze względu na wtrysk bezpośredni polecam paliwa premium typu verwa , ultimate. Są droższe o kilkanaście grosików na litrze ale powiem Wam że warto.

Sci to taki odpowiednik Fsi wieśwagena.

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 13:19   #5
kaszalot16
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: mondeo
Silnik: 1.8 benzyna sci
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Złogi sadzy i zatkany zawór EGR w silniku 1.8 SCI. Czy to aż taki problemowy sil

No i poszło, czy ktoś chce kupić mojego mondziaka?! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za pokrzepienie koledze z Poznania i Szczecina!
Co do paliwka, to zawsze leję te lepsze, bo mam znajomego na stacji paliw i mawia że co lepsze, to lepsze!
Co do tego coby puszczać te 6 tys obrotów, to też super, bo czasami noga zwłaszcza prawa robi się cięższa! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli ktoś miałby takiego modela, to proszę o kontakta na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo tam jestem nonstop, a nie chciałbym zaśmiecać pytaniami forum.
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za posty!
Daniel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaszalot16 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 13:39   #6
enjoypoznan

Cytat:
Napisał kaszalot16 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do tego coby puszczać te 6 tys obrotów, to też super, bo czasami noga zwłaszcza prawa robi się cięższa
Tylko takie "przedmuchiwanie" sadzy wyłącznie na w pełni nagrzanym silniku. Nigdy na zimnym. I też nie non stop.

Możesz pisać tutaj swoje pytania odnośnie silnika. Chyba po to jest forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS: ja niedawno nabyłem Mondka. Brałem pod uwagę też inne marki i modele. Generalnie to jakbym miał słuchać to co piszą inni i co drukują w gazetach to pewnie w tym śniegu jeździłbym rowerem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i żadnego auta bym nie kupił. Bo każdy ma jakieś słabe strony.

Ty się nie martw Sci. Co mają powiedzieć właściciele TDCI. Ci to dopiero nie śpią po nocach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 02-02-2013 o 13:44
Stary 02-02-2013, 15:48   #7
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ze względu na wtrysk bezpośredni polecam paliwa premium typu verwa , ultimate. Są droższe o kilkanaście grosików na litrze ale powiem Wam że warto.
Chętnie posłucham dlaczego warto? Bo kolega pracuje na BP i jak chciałem zalać to powiedział , żeby dał sobie spokój z 98 ultimate bo leją do tego zbiornika to samo co do 95 zwykłej, myślę , że to nie jedyna taka stacja. Zresztą lałem nie raz verve i nic nie zauważyłem, w czym ma pomóc jak masz czujnik spalania stukowego i auto jest do niego przystosowane.

Ostatnio edytowane przez rustin ; 02-02-2013 o 15:51
rustin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 16:05   #8
enjoypoznan

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chętnie posłucham dlaczego warto? Bo kolega pracuje na BP i jak chciałem zalać to powiedział , żeby dał sobie spokój z 98 ultimate bo leją do tego zbiornika to samo co do 95 zwykłej, myślę , że to nie jedyna taka stacja.
Też mam znajomego który pracował w hurtowni paliw na WLKP. Generalnie paliwa typu ultimate , verwa maja więcej dodatków czyszczących układ wtryskowych. Takie paliwo przynajmniej wychodzi z rafinerii.

A że właściciele stacji robią przekręty i z dystrybutorów 95 i 98 leci to samo czyli najczęściej ok. 93okt to inna sprawa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale z benzyna to jeszcze pikuś. Najgorsza jest ropa. Niech świadczy o tym to , że na zachodzie ludzie nie mają takich problemów z silnikami TDCI jak w PL.

Ale tu się zgodzę. W naszym kraju nigdy nie wiesz co lejesz , mimo że zapłacisz więcej.

Nie ma się co dziwić. Bo w końcu paliwko u nas tanie jak barszcz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do tematu. To gdyby lać faktycznie to lepsze paliwo(pomijam fakt robienia w konia na stacjach) do Sci to jest to korzystne dla tego silnika ze względu na bezpośredni wtrysk.

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zresztą lałem nie raz verve i nic nie zauważyłem, w czym ma pomóc jak masz czujnik spalania stukowego i auto jest do niego przystosowane.
W MDO nie trzeba lać 98 ale są silniki wysilone , o wysokim stopniu sprężania które zaleca się tankować tylko 98.

Więc w silniku na 95 nie odczujesz różnicy ale jak zalejesz 95 tam gdzie musi być 98 to różnica jest.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 02-02-2013 o 16:15
Odpowiedz

Zasady postowania