![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 | |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
#162 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
|
Będzie pasował tylko jest czerwone podświetlenie, no chyba że takie masz w aucie. Ja też musiałem wymienić panel bo stary nie obsługiwał nagrzewnicy
Ostatnio edytowane przez danielsan51 ; 03-02-2013 o 09:18 |
|
|
|
|
|
#163 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008
|
Dzięki za odpowiedź już zamówiłem podświetlenie akurat mam czerwone i to by był naj mniejszy problem można przelutować stare.
|
|
|
#164 |
|
ford::beginner
![]() Imię: m
Model: focus
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 2000
|
Witam czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć co mogę zrobić po uzupełnieniu wody w chłodnicy nie nawiewa mi cieple powietrze. Układ odpowietrzyłem jak w opisach ale nie daję rady z tym ciepłym powietrzem z nagrzewnicy. Pomocy
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
Wymieniałeś płyn czy dolewałeś? Problem pojawił się po dolaniu/wymianie? Czy z żadnego nawiewu nie leci ciepłe powietrze (sprawdź każdy z osobna)?
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
|
Miałem mało płynu i jechałem temperatura mi wzrosła wyłaczyłem silnik. Następnie dolałem płynu i również rosła temperatura i nie było ciepłego nawiewu. Wyciągnąłem termostat i strzałka była cały czas jak poprzednio na środku. Założyłem nowy termostat nalałem wody do układu bo walczę już z ty 4 dni i przegrywam. Nie wiem już czy może pompa wody mogła pójść czy nagrzewnica ? Wczoraj zrobiłem według opisu kolegi wlewałem przez lejek wode dałem pokrętło cziepłego na maxa i odpowietrzyłem i dalej nic to nie dało. Jezdziłem cały dzień a wieczorem jak wracałem temperatura znowu wzrosła. Może masz jakąś dobrą radę. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
|
Wentylator chłodnicy się załącza? Olej jest? Ogrzewanie przestało działać nagle? Sprawdziłeś każdą kratkę z osobna?
Dosyć dziwne objawy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zatkany układ. Pompa raczej nie padła by nagle. Gdyby termostat nie działał to by grzało aż za bardzo... Płyn był dawno zmieniany? |
|
|
|
|
|
#168 |
|
|
Wentylator zalancza sie, olej jest ,plyn dolalem bo brakowalo go i zwrosla temperatura dolalem plynu i id tego momentu zaczelo cos mu dolegac. Wiec wymienilem termostat wlalem jak narazie wode do ukladu odpowietrzylem go rowniez i dalej nie daje ciepla. Wiem ze to dziwne i ciagle szukam przyczyny i prosze o pomoc. Dzieki pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
|
Sam nic mądrego raczej nie wymyślisz. Pojedź do speca od chłodnic. Powiedz dokładnie co i jak. Jak będzie wiedział od razu o co chodzi to ok jak nie to szukaj następnego. U kolegi w pasku b6 nie wiało ciepłym z prawej strony. Każdy mechanik mówił co innego. Okazało się, że zatkała się nagrzewnica, przepłukali, rok było ok, później znowu to samo. Nagrzewnice wymienili i jest spokój ale niestety trzeba było wyciągać całą deskę. Nagrzewnica znajduje się gdzie w podszybiu, podejrzewam, że w foce jest tak samo.
Dodam jeszcze, że przyczyną według mechaników był źle rozcieńczony płyn chłodniczy i zrobiły się gluty w płynie które pozatykały kanały. Jeżeli nie masz funduszy to sprawdź czy pompa działa. Zdjąć wąż gdzieś w pobliżu pompy zobaczyć czy "chluśnie" przy odpalaniu. Oczywiście wszystko na zimnym silniku i najlepiej w dwie osoby żeby nie narobić bałaganu. Jak dla mnie to mało prawdopodobny wariant. Jeżeli działa to zlej cały płyn, zalej wodą destylowaną i zobacz co się będzie działo. Jak płyn będzie mocno zasyfiony to możesz przypuszczać, że coś się zatkało. [edit] Rozumiem, że temperatura silnika rośnie nadmiernie? Jeżeli nie to oczywiście do sprawdzenia czy klapki od wpuszczania powietrza przez nagrzewnicę działają. Ostatnio edytowane przez kris86k ; 05-05-2013 o 17:19 |
|
|
|
|
|
#170 |
|
|
Temperatura trzyma caly czas wskaznik jest na srodku. A te klapki od nagrzewnicy gdzie sa. Dzieki za rade kolego.
Dzieki za pomoc ale fakt co do mechanikow kazdy mowi co mu pasuje i by zarobic . Mi chcieli odpowietzac uklad wymieniacplyn kilka razy no i nawet uszczelke pod glowica chcieli robic bez jakich kolwiek sprawdzan. A tu prosze najlepiej robic u kogos kto sie zna i w garazu wystarczylo podlaczyc przyzad specjalny i zerknac na pompe i wiadome bylo ze poszla lapatka. Juz po wymianie pompy i wszystko juz cyka jak w zegarku. Pozdrswiam Ostatnio edytowane przez piterzeco ; 12-05-2013 o 07:45 Powód: uzupelnienie i odp |
|
|
|