Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-05-2011, 18:55   #51
laryz
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??

Błąd lambdy i na pracującym silniku pojawił się błąd czujnika wspomagania i tyle co do tematu błędów. Więcej nic już nie było.

laryz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2011, 19:25   #52
marcinv530erx
ford::average

Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006

Skoro wymieniłeś świece kable i spradziłeś że nowe świece/kabelki działają poprawnie jest iskra to jedyną rzecza jaka została to cewka , pisałeś że chcesz podmienic na pare dni zrobiłeś tak czy nie . Sonda raczej nie jest tutaj odpowiedzialna za to czy błąd po wymianie powraca ???
Co do gasniecia na zimno czy dzieje sie tak na gazie i benzynie ???
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
marcinv530erx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2011, 20:58   #53
laryz

Na wymianę cewki umówiłem się na przyszłą środę i okaże się co i jak - na pewno opiszę wynik.
Co do gaśnięcia dzieje się tak tylko na benzynie bo silnik przełącza się mi na LPG powyżej 35-40 stop C. Więc cała sprawa rozgrywa się na zimnym silniku.
Stary 14-05-2011, 21:39   #54
marcinv530erx
ford::average

Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał laryz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wymianę cewki umówiłem się na przyszłą środę i okaże się co i jak - na pewno opiszę wynik.
Co do gaśnięcia dzieje się tak tylko na benzynie bo silnik przełącza się mi na LPG powyżej 35-40 stop C. Więc cała sprawa rozgrywa się na zimnym silniku.
w twoim wypadku wygląda to na typowy objaw uszkodzonego krokowca ale nierozumie dlaczego jak jest ciepły silnik objawy nie wystepują . Co do nie rownej pracy obstawiał bym cewke fajnie by było ustalic na którym cylindzrze wystepuje wypadanie zapłonu i sparwdzic ewentualnie podmienic miejscami swieczki zeby wyeliminowac uszkodzona swieczke spotakałem sie z nowymi uszkodzonymi swieczkami w obrocie wiec mozna to łatwo wyeliminowac jezeli dalej bedzie wystepowac wypadanie zapłonu na tym cylindzre obstawiał bym cewke (oczywiscie zakładająć że kable nie maja jakiekos przebicia ale wymieniłeś na nowe wiec raczej to nie mozliwe).

Oczywiscei posprawdzałes połaczenie wszyskich kabli itp!?
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
marcinv530erx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2011, 14:10   #55
laryz

Koledzy Dziękuję za pomoc.
Wymiana cewki pomogła ale okazało się też że nowa przepływka którą wcześniej wymieniłem szwankowała i to też stwarzało problem.

Więc problemu się pozbyłem.
Pozdrawiam.
Stary 05-02-2013, 16:32   #56
Mluki3
ford::amateur

Model: Focus MK1
Rocznik: 2002

Odnawiam ten temat, gdyż może jeszcze komuś się przyda:

Miałem taki sam problem z moim Focusem 1.6 - zimny silnik gasł zaraz po odpaleniu, trzeba było trzymać wyższe obroty przez kilkanaście sekund, czasem było to niemożliwe, bo sinik gasł, zanim zdążył zareagować na dodanie gazu.

U mnie doszedł jeszcze jeden problem - wspomniany m.in. w tym temacie:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
czyli skoki temperatury silnika przy puszczaniu gazu.

W moim przypadku oba problemy okazały się mieć jedno źródło:
zepsuty czujnik temperatury.

Mimo, że silnik był zimny, komputer dostawał od czujnika informację, że jest ciepły, przez co nie włączał ssania. I gasł.

Po wymianie czujnika temperatury problem zniknął.

Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Pozdrawiam.
Mluki3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2013, 21:18   #57
bobofrut

Imię: Stanisław
Model: ford ka
Silnik: 1,3
Rocznik: 1997

[B]Ford Ka Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??
pomocy nie wiem co jest po odpaleniu gaśnie ,ale jak potrzymam go na obrotach 10-15 minut na jakies 1-2 dni mam spokój czy to może wina silniczka krokowego czy jakaś inna
bobofrut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2013, 11:44   #58
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

najprawdopodobniej sam sobie odpowiedziales na pytanie...bo prawdopodobnie najwieksze prawdopodobienstwo jest ze u ciebie usterka tkwi w zaworze wolnych obrotow. najlepiej wyczysc stary zawor.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2014, 16:46   #59
ka_ris

Model: Focus Mk1
Rocznik: 2004

Odgrzeję trochę kotleta ponieważ nie znalazłem podobnego tematu a ten jest najbliższyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie większość objawów jest podobna ale nie taka sama...po odpaleniu rano gdy temperatura na zewnątrz jest średnia (do 20 st) silnik pracuje przez jakieś 15 sek. w porządku po czym obroty powoli spadają i zaczyna nierówno pracować, szarpać. Gdy od razu ruszę to czuję jakby w ogóle nie było mocy - gaz wciśnięty a auto nie jedzie. Dopiero po przełączeniu na gaz pracuje nieco lepiej aczkolwiek dalej wyczuwalne jest wypadanie zapłonu na wolnych obrotach. Dodam, że gdy temperatura powietrza jest wysoka np. 30 st. to auto gaśnie od razu po odpaleniu za pierwszy razem i jest 100% powtarzalne.

Co wymieniłem: świece, kable, cewka wszystko oryginał Motorcrafta. Niedawno wymieniany filtr powietrza i paliwa (tankuje 9Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Byłem już u mechanika, większy warsztat, nie ASO ale zajmuje się Fordami...nie ma żadnych błędów, jedynie co znaleźli to luzy na gniazdach zaworowych poniżej normy, ale kompresja w porządku. Wgrali od nowa soft i mapy, ale niewiele to dało...dzisiaj nawet podczas dojeżdżania do ronda zgasł.
Instalacja LandiRenzo, niedawno wymieniana cała listwa wtryskowa bo padła, ale generalnie przeglądy robię okresowo.

Pytanie co jeszcze można sprawdzić?
1. Przepustnica
2. Silnik krokowy
3. Czujnik położenia wału
4. Odma i zawór odpowietrzania skrzyni korbowej
5. Potencjometr położenia przepustnicy
6. Sonda lambda

Z góry dziękuję za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ka_ris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 08:42   #60
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

a czujniki temperatyry? CHT i MAF lub IAT
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania