Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-01-2013, 19:43   #41
maciejka11
ford::average

Model: focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1.8 TDDI | Głuche stukanie

Cytat:
Napisał Uziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak "bije" tylko na jalowym to skrzynie mozna wykluczyc, zostaje czesc sprzegla, kolo zamachowe a dalej uklad korbowo tlokowy. Moze ktoremus z panow szykuje sie wymiana sprzegla, to by moglo rozwiklac problem, ewentualnie mozna odpalic silnik bez skrzyni biegow, i posluchac.
Pedał sprzegla pulsuje caly czas. Na biegu jalowym i podczas jazdy na wszystkich biegach. Jak dodaje gazu na biegu jalowym to tak okolo 1500 obr/m silnik dostaje lekkich wibracji, na wcisnietym sprzegle puka jakby troche glosniej i ewidentnie to pukanie sluchac w lewej czesci komory silnikowej. Jak siedze w samochodzie to slysze to normalnie w lewym uchu, jak chodze w okolo samochodu to pukanie slychac najbardziej z lewej czesci auta, nawet jak nagrywalem silnik to tez stanalem przy lewym kole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pomalu bede sie przymiezal do wymiany calego sprzegla i zobaczymy co wyjdzie. Najwyzej bede tysia w plecy. Mysle ze gdyby to bylo cos z w silnku to ten dzwiek bylby bardziej metaliczny...

Bump:
Cytat:
Napisał maciej_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak na szybko z pamięci to są 3 ząbki, pewnie była planowana ale nie wiem na 100%, pamiętam tylko cenę... (spora suma). Głowica była cała robiona łącznie z nowym wałkiem.
Co do pulsowania sprzęgła to może i w tym przypadku też takie coś jest. Nie wiem od czego to jest. Sprzęgło ma oryginalne oprócz tarczy (koło, docisk i wysprzęglik nie ruszany) także pewne zużycie ma i może to być przyczyną pukania.
U mnie uszczelka ma 4 zabki i tez sie zastanawiam czy glowica byla planowana? Na nacie troche poszperalem i na zdjeciach silnikow ilosc zabkow jest rozna od 2 do nawet 5. A nie wydaje mi sie zeby wszystkie byly z robionymi glowicami, wiec w fabryce na pierwszy montarz niekoniecznie wszystkie musza miec 2 zabki.

Bump:
Cytat:
Napisał maciej_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak na szybko z pamięci to są 3 ząbki, pewnie była planowana ale nie wiem na 100%, pamiętam tylko cenę... (spora suma). Głowica była cała robiona łącznie z nowym wałkiem.
Co do pulsowania sprzęgła to może i w tym przypadku też takie coś jest. Nie wiem od czego to jest. Sprzęgło ma oryginalne oprócz tarczy (koło, docisk i wysprzęglik nie ruszany) także pewne zużycie ma i może to być przyczyną pukania.
A moglbys nagrac swoj silnik i wstawic na YT??? oczywiscie bez cisnienia jak bedziesz mial tam wolna chwile Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maciejka11 ; 16-01-2013 o 19:49
maciejka11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2013, 09:03   #42
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Cytat:
Napisał maciejka11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A moglbys nagrac swoj silnik i wstawic na YT
zobaczę co się da zrobić.
Stary 03-02-2013, 09:31   #43
krzysiuus

Panowie coś więcej już wiadomo?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2013, 15:33   #44
maciejka11

Ta usterka jest dosc upierdliwa, ale da sie z nia zyc wiec kazdy jezdzi i nie szuka przyczyny na slepo wydajac kase Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja planuje wymiane sprzegla na wiosne wiec jesli wymienie to napisze czy przyczyna sie znalazla.
Stary 09-02-2013, 13:49   #45
krzysiuus

Hmm Panowie sprawdźcie u siebie to łączenie co na zdjęciu jest:
http://img405.imageshack.us/img405/5343/dscf1724uf.jpg

U mnie odgłos śmigieł helikoptera ustał po zatkaniu tej dziury taśmą od wykładzin.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2013, 18:45   #46
maciejka11

Cytat:
Napisał krzysiuus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmm Panowie sprawdźcie u siebie to łączenie co na zdjęciu jest:
http://img405.imageshack.us/img405/5343/dscf1724uf.jpg

U mnie odgłos śmigieł helikoptera ustał po zatkaniu tej dziury taśmą od wykładzin.
Rozumiem kolego, ze u Ciebie w Mondku odglosy byly podobne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w Foce puszka filtra powietrza wyglada troche inaczej, ale jest tam taki wlot w ktory wklada sie taka gabke. U mnie tej gabki nie ma, wiec nie zaszkodzi sparawdzic, kazda uwaga jest cenna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-02-2013, 21:21   #47
krzysiuus

Fakt zapomniałem dopisać że chodzi o mondeo mk3 tddi.
Odgłosy były praktycznie identyczne jak na pierwszym filmiku. Najbardziej słyszalne w kabinie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2013, 11:27   #48
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

a jak u was kola pasowe te wychodzace z walu ? nie maja bicia ?

edit: co do dzwieku jak to zostalo okerslone "lopat smiglowca" pokombinujcie panowie z filtrem powietrza i rura dolotowa do filtra. Dzis sie przysluchalem u siebie i tez cos takiego delikatnie mam. Cichlo jak kombinowalem z obudowa filtra i rura dolotowa ale zimno i dalem spokuj. Jak bedzie cieplej postaram sie dojsc co to. Ale stawaim gdzies na zle spasowanie czegos lub nieszczelnosc.

Ostatnio edytowane przez Uziu ; 11-02-2013 o 20:08
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2013, 17:45   #49
dzemik2000
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Transit
Silnik: 2.4TDCI
Rocznik: 2008

Ten odgłos bardzo podobny jest do tego który miałem w Transicie 2.4TDCI.

Sprawcą okazało się koło pasowe wału. Po zdjęciu koła pasowego wstawiono w imadło i lekkie puknięcie młotkiem spowodowało , że rozpadło się na dwie części.
Zostało koło i bieżnia.

Koło pasowe miało pęknięcie - niestety od strony silnika. Niewidoczne bez zdejmowania.

Koło wymienione , odgłosu nie ma.
dzemik2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2014, 20:46   #50
krol44

Imię: Karol
Model: Fiesta mk7
Silnik: 1,6 duratorque
Rocznik: 2013

Panowie troszkę odgrzeje ale sprawdźcie ten wątek to jest prawdopodobnie przyczyna tego hałasu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ja mam mondeo tddi i ten sam objaw.
krol44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania