![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Witek
Model: Ford Transit
Silnik: 2400
Rocznik: 2004
|
Witam,bardzo bym prosił o porade w sprawie pukania silnika-----silnik po remoncie odpalił bezproblemowo jednak przechodził w tryb awaryjny i gasł.Po podłaczeniu komputera okazało się ze siedza wtryskiwacze---umówiłem sie na regeneracje i pech chciał ze akurat tego dnia auto zgasło i nie chciało odpalić więc pojechało na holu na regeneracje wtryskiwaczy.Nastepnego dnia dzwoniłem i mechanik stwierdził ze odpalił auto i wtryskiwacze juz sa robione.Po 2 dniach auto do odbioru i okazało się ze auto puka metalicznie,gosc który naprawiał wtryski--auto serwis-stwierdził ze wtryski sa dobrze zrobione a puka w klawiaturze wiec odebrałem auto i zaprowadziłem do mechanika który składał silnik i po rozebraniu klawiatury jest OK wiec kazałem mu wyjac wtryski--co sie okazało--wtryski wygladały na wcale nie robione wiec zawiozłem do auto serwisu tam gdzie robili na poprawe i oczywiscie awantura ale sprawdził jeszcze raz i okazało sie ze jeden wtryskiwacz sie zacinał--poprawka zrobiona,wtryski odebrane i znów pukanie metaliczne.Tak zrobiłem już 1800km i nic sie nie dzieje,odpala w mrozy,moc normalna wszystko ok tylko to pukanie delikatne,metaliczne.Prosze o pomoc i sugestie--komputer nic nie wykazuje.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez witek563 ; 11-02-2013 o 13:38 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
Dalej stawiam na wtryski. Czy sprawdzali je na stole probierczym czy ręczną pompką. Powinieneś dostać wydruk przed i po naprawie to wtedy widać parametry z jakimi pracują. Metaliczny dźwięk i twarda praca to też objaw za wczesnego wtrysku ale to raczej wykluczam.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jednak wtrysk będzie stukał tylko przy dodawaniu gazu - jeżeli przy schodzeniu z obrotów nadal słychać nie zmienione stukanie - to jednak zawór któryś stuka...
Na samoregulatorach na dźwigienkach nie może być żadnego luzu... Dobry zamiennik 130 zł/szt... Cytat:
============================ Niezależnie od wszystkiego - tak jak opisujesz tę regenerację wtrysków, to mam jednak duże wątpliwości... czy masz sprawne wtryskiwacze. Ja sobie nie wyobrażam, że oryginalna końcówka Delphi... zacina się. To bzdura. Powiedzieli ci co wymieniali we wtryskiwaczach? I jakiej firmy to były części (tzn zaworki i końcówki - sens stosowania mają tylko oryginalne Delphi)? Wtryski w tdci po rozbiórce maja niewłaściwe kody i długo mogą stukać jeden lub kilka. Powoli - w ramach samoadaptacji - stukanie zniknie. Czasami jest to kilkaset km. Ale wtryski stukają przy wchodzeniu na obroty - przy schodzeniu - nie...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-02-2013 o 18:46 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Witek
Model: Ford Transit
Silnik: 2400
Rocznik: 2004
|
Co do wymiany to nie wiem co wymieniał ale przed regeneracją samochód nie pukał jak mu to powiedziałem to powiedział ze samochód przyjechał na lince wiec on nie słyszał--zwykły palant bo jak dzwoniłem na drugi dzień to powiedział ze odpalił auto,wydruku nie dał a gwarancje dał na pół roku i kończy sie za miesiąc. Jest jeszcze taki objaw ze jak postoii 2-3 dni to czasami odpali bez pukania i po 30 sekundach zaczyna sie pukanie---klawiatura wyjmowana tydzień temu i zero luzów,kody były wprowadzone po powtórnej poprawce regeneracji.Mam takie pytanko----czy jak załatwie przewód od wtryskiwacza,przetne ją na połowe i zaklepie to moge po koleji zaślepiać tą rurką 1 wtryskiwacz tzn listwe tak bym auto odpalał na 3cylindrach i tak po koleji bym mógł sprawdzić wszystkie wtryski ale mam obawy czy nie uszkodze auta.Dzięki za wasze odpowiedzi. A jeśli chodzi o pukanie to faktycznie jak ujmuje gazu to mam odczucie ze cichnie to pukanie a napewno cichnie ten metaliczny odgłos.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Jeżeli jest zła końcówka wtryskiwacza - zwłaszcza jedna tylko - i leje, to silnik długo może stukać przy większych dawkach wtrysku. Będzie powoli obcinał dawkę, o wiele dłużej niż kiedy wszystkie stukają. Czasami to trwa miesiąc i dłużej... Przy zimnym silniku zmienia się mapa pracy silnika, pracuje na innych dawkach, dodatkowo długo grzeją świece i ten okres pracy nie jest bardzo wiarygodny - ważne jest, jak silnik pracuje po nagrzaniu. Jeżeli przy schodzeniu z obrotów - bez gazu - stukanie niknie, to wskazanie jest na wtryskiwacz. Ale to świadczy o złej regeneracji wtryskiwaczy - na nowych oryginalnych zaworkach i końcówkach nie będzie się tak zachowywał.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-02-2013 o 10:24 |
|
|
|
|