Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-02-2013, 21:19   #1
DjCristal
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Kontrolka świec

Witam. Mam taki problem w Mojej Foczce. Otoz pojawia sie on wtedy gdy wrzuce 5 bieg i wcisne gaz w podloge to w momencie rozpedzania samochodu zaswieca sie kontrolka od swiec zarowych. Autko przechodzi w tryb awaryjny i traci na mocy. Na kazdym z innych biegow moge ciagnac do odciecia lecz tylko na 5 z autem dzieja sie problemy;/Mial ktos moze taki przypadek??

DjCristal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2013, 21:26   #2
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
Domyślnie Odp: Kontrolka świec

Proszę poprawić tytuł tematu na bardziej konkretny , bo z tego co jest teraz niewiele wynika.
Ten temat Ci pomoże : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Pozdrawiam
Wpjtek

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 17-02-2013 o 21:30
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2013, 13:31   #3
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004

Witam,
na wstępie trzeba powiedzieć że miganie kontrolki od świec żarowych sygnalizuje problem z układem wtryskowym i w tym miejscu doradzam ci największą czujność w kontaktach z fachowcami bo ci mają wygodną dla siebie modę aby wszelkie naprawy rozpoczynać od najdroższej części, sam to przerabiałem w poprzednim Focusie z silnikiem 1,8 TDCi w nim także czasami zapalała sie wspomniana kontrolka i silnik przechodził w tryb awaryjny, oczywiście kosztorys fachowców opiewał na kilka tysięcy zł. wiec z niego zrezygnowałem, w końcu nie mając wyjścia pojechałem do serwisu Forda w Toruniu i wbrew temu co zazwyczaj pisze się o serwisach muszę ich pochwalić, mechanik cierpliwie wysłuchał tego co mu powiedziałem o okolicznościach występowania usterki następnie zaczął dokładnie oglądać wszystkie wiązki kabli w komorze silnika i okazało się że wbrew temu co twierdzili inni fachowcy nie trzeba było wymieniać ani dwumasy, pompy wtryskowej czy wtryskiwaczy lecz winny był kabel w wiązce PCM, szef serwisu poinformował mnie że koszt tej wiązki to 1000 zł ale obecnie nie mają na stanie więc powiedział że ode mnie zależy czy mają ją sprowadzić czy fachowiec naprawi uszkodzoną wiązkę, wybrałem naprawę wiązki i byłem mile zaskoczony bo fachowiec kręcił się wkoło samochodu ze 2 godziny a za całą robotę zapłaciłem 160 zł na koniec odbyliśmy jazdę próbną a fachowiec przez podłączony laptop diagnostyczny monitorował pracę silnika oczywiście wszystko było dobrze i jeszcze 2 lata jeździłem tym samochodem bez problemu a piszę to nie dlatego aby robić reklamę serwisowi chociaż dobrych fachowców trzeba chwalić ale aby uczulić innych kierowców że planując naprawę pojazdu nie warto kierować się utartymi schematami bo czasem jedna naprawa może najtaniej wyjść u zwykłego mechanika czy elektryka samochodowego natomiast gdy problem jest skomplikowany najtaniej może być w serwisie gdzie ludzie z racji doświadczenia z daną marką aut mają większą szanse aby od razu prawidłowo rozpoznać problem i nie narażać klinta na wymianę sprawnych elementów jak to niestety często się przytrafia u mechaników niezbyt dokładnie znających budowę danego modelu auta.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2013, 14:29   #4
yarosyaros
ford::average

Imię: Jarosław
Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał DjCristal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Mam taki problem w Mojej Foczce. Otoz pojawia sie on wtedy gdy wrzuce 5 bieg i wcisne gaz w podloge to w momencie rozpedzania samochodu zaswieca sie kontrolka od swiec zarowych. Autko przechodzi w tryb awaryjny i traci na mocy. Na kazdym z innych biegow moge ciagnac do odciecia lecz tylko na 5 z autem dzieja sie problemy;/Mial ktos moze taki przypadek??
Na dobry początek proszę odczytać błędy z komputera. Potem będziemy dalej myśleć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania