Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-02-2013, 09:15   #1
luzipower
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: galaxy mkII
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Ksenony - bardzo słaba widoczność, gasnąca lewa lampa

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam galaxy II z 2002 roku. Od nowości były problemy z ksenonami; czasami przy włączaniu lewa lampa się nie zapalała, po wyłączeniu i włączeniu (czasami kilkukrotnym) zaskakiwało, albo czasami podczas jazdy gasła, a na wyświetlaczu pojawiała się kontrolka żarówki. Już na gwarancji wymieniali wiązkę, przetwornice, żarówki nie wiem co tamjeszcze, ale przez te wszystkie lata - aż do dziś jest to samo. Ja byłem przyzwyczajony, ale jakiś czas temu moja mama przejęła samochód i strasznie narzeka. Dodam jeszcze, że jak ostatnio się nim znowu przejechałem nocą (trasa 200km) to myślałem, że oszaleje - przy tych ksenonach nic kompletnie nie widać ! (człowiek sie odzwyczaił od kiedy mam inne auto)

Moje zapytanie o pomoc jest następujące:
- czy można w jakiś sposób poprawić jasność i odległość świecenia ksenonów (naprawdę jest tragedia) nie ma w aucie regulacji świateł (przez komputer ?)
- a może z uwagi na te usterki wymienić mamie na zwykłe żarówki ? tylko jak to zrobić ? muszę całe lampy wymieniać, czy mogą zostać obecne soczewki i tylko tył wymienić, aby zwykłą żarówkę podłączyć...

Ostatnio edytowane przez luzipower ; 26-02-2013 o 11:35
luzipower jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 10:52   #2
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: duży problem z ksenonami

miałem podobny przypadek.
nie ma to jak zwykła żarówka, dostępna na każdej stacji paliw.. wymiana w 3 minuty!

Kiedyś w uralskich górach w nocy bez jednego światła z przodu zostałem, halogeny w zderzaku oba też padły. W cholerę z tymi ksenonami, wywal i załóż porządne żarówki.
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 11:36   #3
luzipower

Domyślnie Odp: Ksenony - bardzo słaba widoczność, gasnąca lewa lampa

ale to wystarczy kupić zwykłą żarówkę i podpiąć pod to co jest ? czy trzeba wywalić (obejść) przetwornice, bo przecież ona daje bardzo wysokie napięcie na żarówkę - pytam bo w tym temacie jestem kompletnie zielony
a no i jeżeli jest możliwosć poprostu podpięcia to lepiej wymontować zestaw do ksenonów i puscić na allegro (w końcu troche to kosztuje z tego co się orientuje) czy to wszystko siedzi u nas w lampie ?? kurde nie takie proste to wszystko - skoro siedzi w lampie to jak bym wymienił na zwykłe to jak później będę regulował wysokość lamp ? całkiem nowa wiązka by musiałabyć ?

Ostatnio edytowane przez luzipower ; 26-02-2013 o 11:51
Stary 26-02-2013, 12:08   #4
bartixr
ford::expert

Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98

zerknij na lampę i połową pytań od razu odpadnie.
nie wiem jaka opcję masz, czy przetwornica przy żarówce czy też gdzieś na kablach po drodze do żarówki (ten drugi wariant pewnie).
Naturalnie trzeba ją obejść i podać napięcie od razu na żarówkę.

Pochylenie światłą reguluje silniczek, czy zwykłą żarówa czy ksenon nie ma znaczenia, zmienia się pochylenie odbłyśnika lub soczewki - ale też najpierw sprawdź zanim zdecydujesz się zmieniać.
bartixr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 21:01   #5
kuczol
ford::advanced

Model: Galaxy II
Silnik: 2.0 TDCI 115PS @ +++
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał bartixr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zerknij na lampę i połową pytań od razu odpadnie.
nie wiem jaka opcję masz, czy przetwornica przy żarówce czy też gdzieś na kablach po drodze do żarówki (ten drugi wariant pewnie).
Ja po pierwszym poście wnioskuję że ksenony są fabryczne i tu jedynie można lampy rozebrać, wykręcić odbłyśniki (da się bez rozpoławiania lampy) i zawieźć lub wysłać do firmy specjalizującej się regeneracją odbłyśników.
Zmiana na zwykłe żarówki to niestety całe lampy trzeba zmienić i do tego całą kablotekę.
kuczol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 22:17   #6
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Z kabelków to tylko masz sterowanie zamiast manuala automat przez kompa i tyle a lampy niestety są z tyłu całe inne. Kostki też są ciut inne inne miejsca kabli w kostce, przerabiałem i musiałem wszystko ciąć i lutować spinać. Generalnie nie wiem jaki masz problem z Xenonem poza tym że lampa się wygasza . Tak miałem jak była wsadzona chinka za 25 PLN po wymianie na osram 3 rok znowu bez problemu. Jeśli chodzi o poziomowanie jest 2 3 problemy z kablami pod autem w aucie brak styku ugnite przerwane, lub padnięty pozycjoner silniczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Lampy powinny się diagnozować bez problemu i powinno dać się zmienić zasięg. Ja u siebie na dzień dobry zamontowałem wszystko a potem odpiołem poziomowanie na naszych drogach niestety wariowało i świeciło na 2 piętro . Jak chcesz pisz na @ podpowiem i pomogę

I jeszcze jedno napisz skąd jesteś chyba że się wstydzisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zawsze może być ktoś pod ręką i pomóc.

Ostatnio edytowane przez taxidriver ; 26-02-2013 o 22:19
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 18:36   #7
kuczol

Cytat:
Napisał taxidriver Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie nie wiem jaki masz problem z Xenonem poza tym że lampa się wygasza .
Ja mam wypalone odbłyśniki i światła sa okropnie tragiczne. W nocy praktycznie nigdzie nie jadę, bo nic nie widać. Czekam aż będę mógł odstawić auto na parę dni aby je wysłać do regeneracji.
Stary 27-02-2013, 22:45   #8
luzipower

koledzy bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Jestem z Poznania, ale nie ma problemu, abym podjechał gdzieś w promieniu powiedzmy max 100 km aby mi ktoś pomógł z tym cholerstwem...

czytając Wasze wypowiedzi nadal nie za bardzo to kumam, bo jeden pisze, że wystarczy obejść przetwornice i podać 12V na zwykłe żarówki, drugi, że całą instalację trza nową... dochodzę do wniosku, że wymiana na zwykłe to masakra jakaś (nowe lampy, nowa wiązka, do tego jeszcze problem z regulacją - czy gra warta świeczki ? no chyba, że ktoś potrafi zrobić to profesjonalnie, że nie będę miał później problemów w zamian za całą instalację xenon zamontuje mi zwykłą to się mogę zgodzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

z tego co się orientuje to żarówki nie są badziewne, ale dla pewności sprawdzę dokładnie co tam siedzi - od czasu kiedy mama przejęła może wymieniał ktoś (czyt. "fajchowiec")

ta gasnąca lampa jest od nowości - to nie od żarówki - najgorzej jest zimą i jak jest mokro (wtedy na ogół wychodzą jakieś problemy z elektroniką w autach) ale ta gasnąca lampa to pikuś w porównaniu z jasnością jaką dają lampy xenon a tak naprawdę jej brak ! w koło komina jeszcze jakoś można się puścić, ale w dalszą trasę to jest samobójstwo ! nic nie widać - jechałem specjalnie 90 za tirem, bo prowadziłem patrząc na jego tylne lapmy !

ktoś tutaj wspomniał, że pochylenie żarówki reguluje silniczek (to wiem) ale przy zwykłych lampach sam ustawiasz sobie pokrętłem jak ma świecić, a przy xenonie w galaxie nie ma regulacji, więc ustawia się automatycznie ? wiec jak wymienię ewentualnie na zwykłe żarówki to też będzie automat ?

tak tak - lampy są oryginalne z fabryki tak wyjechał - Kuczol to możliwe, że od tego ? jak się zregeneruje to będzie różnica ?

Taxidriver - nie jestem niestety obcykany w podpinaniu kompa pod auto - może faktycznie ten pozycjoner leży i dlatego tak kiepsko świecą (faktycznie bardzo mały zasięg jest tych świateł) mówisz, że jak podjadę do jakiegoś magika od kompa to mi podepnie i sprawdzi, czy pozycjoner reaguje ?

Powoli do celu - zacznę eliminować poszczególne rzeczy to może dojdę (Bogu dzięki z Waszą pomocą) do sedna problemu...

Bump: Na allegro po wpisaniu regeneracja ksenonów (nie wiem, czy można linki wklejać) pojawia się firma z Wrocławia... kurde myślę, czy by sie do nich nie przejechać z tymi lampami...
Stary 28-02-2013, 11:04   #9
kuczol

Cytat:
Napisał luzipower Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak się zregeneruje to będzie różnica ?
Na pewno będzie, znajomy tak właśnie robił i ze świateł jest zadowolony. Tylko nie można przy tej operacji zapomnieć o wyczyszczeniu soczewek - samo czyszczenie już wiele daje, ale jak ma dobrze świecić jak odbłyśnik w najbardziej potrzebnym miejscu jest wypalony i ma ciemny kolor.
Taka operacja jest niewątpliwie najtańszym zabiegiem.
W pewnym serwisie aukcyjnym koszt regeneracji 1 szt. to 80zł.
A jeśli chodzi o regulację lamp to też jest normalna regulacja imbusem jak w zwykłych lampach ( przecież wstępnie to jakoś trzeba ustawić).
Stary 01-03-2013, 11:06   #10
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Sory mam podobny rocznik też xenon i świecą zaje....e. Lampa nie ma prawa być wypalona chyba że ktoś gotował w niej wode na kawe. Najpierw sprawdź elektrykę podepnij pod kompa poszukaj dobrego diagnostę jak nie znasz popytaj taxiarzy w swoim mieście i tylko nie dziadków tylko młodych chłopaków oni wszystko wiedzą w końcu siedzą całymi dniami w autkach i na ulicy. Do sprawdzenia masz raptem 3-4 rzeczy a przecież piszesz że tylko jeden się wygasza to po kolei przekładaj przetwornice zapłonnik i żarnik. Jeśli chodzi o wypalenie lamp to jak będziesz je miał na wierzchu przy podmiankach to po prostu zerknij jak to wygląda.Jeśli chodzi o kostki i podmiany daj sobie spokój nie ma to sensu chyba że dzwona miałeś i nie masz lamp wtedy warto podmieniać ale w drugą stronę czyli tak jak ja z lamp halogenowych na xenon. jak chcesz więcej poczytać na ten temat poszukaj w moich postach
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] znalazłm jak znajde na elektrodzie tez dokleje
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez taxidriver ; 01-03-2013 o 11:17
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania