Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-09-2012, 06:59   #1
mpit75
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: transit
Silnik: 2.4 TDCi
Rocznik: 2005
Unhappy kreski zamiast kilometrów i brak prędkościomierza

witajcie
czy ktoś miał taki przypadek , mianowicie Transit 2005r podczas jazdy gasną zegry prędkościomierza i obrotomierza a w miejsce kilometrów wskakują przerywane kreski, zapala się check ( robi się tak raz dziennie, a nie raz i cztery raz ) . Doszedłem ,że po wciśnięciu włącznika spryskiwaczy wszystko powraca do normy. Robi się tak także podczas odpalenia samochodu, ale nie za każdym razem. Nie jest to zależne od temperatury ( czy zimno , czy ciepło wciąż to samo ). Proszę o pomoc
pozdr
Piotr

mpit75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2012, 17:01   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: kreski zamiast kilometrów i brak prędkościomierza

Ewidentnie stan połączeń decydujący o prawidłowej pracy układu jest chwiejny - a to typowy objaw połączeń na masę. Spojrzałem w schemat - włącznik zespolony spryskiwaczy oraz tablica zegarów mają wspólną masę oznaczoną jako E3. Ta masa w angielskim opisie jest przy prawym słupku "A" w kabinie, wiec w wersji kontynentalnej będzie chyba przy lewym słupku. Generalnie stan takich połączeń bardzo poprawia stosowanie WD40 - nawet lepiej niż stosowanie silikonów do elektryki typu "Isol".
Czeka cię sprawdzenie instalacji pod deską w kabinie - ze zwróceniem szczególnej uwagi na masy.

Może być także zabrudzona płytka drukowana zegarów - pojawiają się tam wykwity na lutach i robią mikrozwarcia. Pomaga przetarcie płytki spirytusem plus czysta ligninka. Ja miałem podobne objawy - ale trochę bardziej... różnorodne.

A może być jeszcze sto innych opcji...
Stary 09-09-2012, 17:31   #3
mpit75

no tak trochę podejrzewałem ,że to masa coś mota,będę musiał od tego zacząć .dzięki za odp pozdrawiam
Stary 18-09-2012, 05:06   #4
mpit75

trafiony zatopiony Wojciechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na słupku czyszczenie masy nie przyniosło rezultatu, ale po zasmarkaniem WD kostki wchodzącej do licznika problem rozwiązanyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam i dziękuję
Stary 04-02-2013, 20:19   #5
jan_kowalski

Imię: Paweł
Silnik: 2.0 TDCI

Panowie
Mam ogromna prośbę.W moim aucie pojawiły się takie same objawy i chcę to naprawić na szybko w warunkach "polowych".Musi mi to wytrzymać do następnego weekendu,bo wtedy będę mógł to spokojnie zrobić.Zatem proszę wrzućcie fotki tej kostki,ewentualnie masy na słupku i opiszcie w kilku słowach co i jak.
Pozdrawiam
Paweł
jan_kowalski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2013, 20:29   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Aby dostać się do płytki zegarów i wtyku na nim, trzeba odkręcić i zdjąć tzw okular. Przedtem musisz zdjąć osłonę kolumny kierowniczej, odsłonią się wtedy dwie dolne śruby mocujące okular, dostęp do górnych jest od spodu pod daszkiem okularu. Potrzebny będzie m.in. króciutki śrubokręt. Może okazać się konieczne odkręcenia przełączników zespolonych przy kierownicy...
Potem odkręcasz zespół zegarów, wyjmujesz wtyk otwierając dźwignię i czyścisz od tyłu spirytusem. Samego zespołu zegarów nie trzeba rozbierać. Potem można wszystko trysnąć Isolem lub delikatnie przetrzeć WD40.

Być może mpit75 nic nie odkręcał, tylko trysnął wtyk od spodu deski bez demontażu... Ja nigdy takiej możliwości nie sprawdzałem.

Masy odszukasz jak się położysz na podłodze przy fotelach - potrzebna jest dobra latarka.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-02-2013 o 20:35
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 21:10   #7
radeknsx

Model: Mondeo
Silnik: TDCI 130 KM

Witam Mam podobny problem z tymi kreskami zamiast kilometrów, próbowałem czyszczenia masy na słópku i psikania WD we wtyczkę, stwierdziłem że muszę rozebrać licznik i tu stworzył się problem nie mogę go rozebrać. Udało mi się zdjąć obudowy tylną i przednią ale nie dostałem się do płytki z układem scalonym. Czy ktoś wie jak się tam dostać. Bardzo proszę o pomoc.
radeknsx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 23:24   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał radeknsx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale nie dostałem się do płytki z układem scalonym.
Ja też chciałem - ale się załamałem. Na szczęście wystarczyło przetarcie spirytusem ostatniej, zewnętrznej płytki - widoczne były na niej charakterystyczne wykwity w miejscach lutów. To ona jest najbardziej narażona na brud, kurz i wilgoć...
Spróbuj też ograniczyć się do tego.
Stary 28-02-2013, 13:54   #9
radeknsx

Witam

Poddałem się z tymi zegarami dzisiaj wiozę je do znajomego elektryka, zobaczymy jaki będzie efektGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dam znać co dalej

Pozdrawiam
Radek
Stary 06-03-2013, 10:42   #10
radeknsx

Witam

Odebrałem zegary od elektryka i eureka działają (nie wyskakują kreski). Trzeba było poprawić luty z tyłu kostki na płycie. Żeby się do niej dostać trzeba umiejęytnie zdjąć wskazówki zedarówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Radek
Odpowiedz

Zasady postowania