Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-02-2013, 16:03   #11
Duuuzy
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Zmienna dynamika samochodu

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
through gears to nie jest miara elastyczności, bo through gears polega na wyjechaniu biegów na maksa
Bo dokładnie chyba o to chodzi w wyprzedzaniu, prawda?
Bo kto z was wyprzedza, przyspiesza dynamicznie 80-120 na VI-tce? Po co?
A poza tym ja nigdzie nie napisałem, że 1.6 jest elastyczniejszy, wręcz przeciwnie...
Te porównania na 4ce i 6ce są bez sensu, bo każdy silnik ma inną specyfikę właśnie. Jak dla mnie takie dokręcenie pod czerwone pole to sama przyjemność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No ale nieważne, każdy niech kupuje i jeździ czym chce... Mnie do turlania, czasem nawet mocno dynamicznego ta fura spokojnie wystarcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gorzej z miejscem w środku po zamontowaniu fotelików, ale to już zupełnie inna kwestia.

Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 22:14   #12
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał Duuuzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo kto z was wyprzedza, przyspiesza dynamicznie 80-120 na VI-tce? Po co?
Ja często Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo nie muszę redukować, żeby dynamicznie przyspieszać. Mogę w tym czasie zmieniać głośność radia np. Redukuję tylko jak to jest niezbędne przy wyprzedzaniu.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 23:36   #13
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ignas jesli kupujesz samochód na lata, to znaczy, że będziesz o niego dbał i moim zdaniem turbina lub jej brak niewiele tu zmieni.
No właśnie, zależy co rozumiemy pod pojęciem "dbanie". O samochód dbam w taki sposób, że ma regularne przeglądy z wymianami elementów, które tego potrzebują, a podczas eksploatacji nie katuję go wysokimi obrotami. To tak najogólniej.
Ale z drugiej strony jeżdżę w 90% w mieście, krótkie odcinki rzędu kilka-kilkanaście km (łącznie pokonuję rocznie ok 10-12 tys.). No i to z pewnością pod "dbanie" nie podpada ;-) Ale co zrobić, takie wymagania, ich się nie przeskoczy. Więc w moim przypadku muszę znać odpowiedź na pytanie, czy silnik turbo 1.0 125KM (bo taki biorę pod uwagę) będzie znosił te warunki na takim samym poziomie jak "klasyczny" 1.6 125KM. Póki co takiej pewności nie mam, więc (jako człowiek bez żyłki ryzykanta) skłaniam się do pewniejszego 1.6 125KM (sprawdzona, solidna technologia).

Ten mój dylemat najkrócej opisałbym tak: serce podpowiada 1.0 125KM, ale rozum woła: 1.6 125KM.

Dyskusja zeszła na tory znacznie odbiegające od tematu, mam nadzieję, że moderatorzy będą wyrozumiali :-)

Ostatnio edytowane przez ignas ; 27-02-2013 o 23:38
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 07:34   #14
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał ignas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie, zależy co rozumiemy pod pojęciem "dbanie". O samochód dbam w taki sposób, że ma regularne przeglądy z wymianami elementów, które tego potrzebują, a podczas eksploatacji nie katuję go wysokimi obrotami. To tak najogólniej.
Ale z drugiej strony jeżdżę w 90% w mieście, krótkie odcinki rzędu kilka-kilkanaście km (łącznie pokonuję rocznie ok 10-12 tys.). No i to z pewnością pod "dbanie" nie podpada ;-) Ale co zrobić, takie wymagania, ich się nie przeskoczy. Więc w moim przypadku muszę znać odpowiedź na pytanie, czy silnik turbo 1.0 125KM (bo taki biorę pod uwagę) będzie znosił te warunki na takim samym poziomie jak "klasyczny" 1.6 125KM. Póki co takiej pewności nie mam, więc (jako człowiek bez żyłki ryzykanta) skłaniam się do pewniejszego 1.6 125KM (sprawdzona, solidna technologia).

Ten mój dylemat najkrócej opisałbym tak: serce podpowiada 1.0 125KM, ale rozum woła: 1.6 125KM.

Dyskusja zeszła na tory znacznie odbiegające od tematu, mam nadzieję, że moderatorzy będą wyrozumiali :-)
Jak nie katujesz wysokimi obrotami to tylko turbo....na niskich obrotach wolnossące silniki są bardzo mułowate.....
Przy wyborze auta należy kierować się w większym stopniu sercem moim zdaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja często Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo nie muszę redukować, żeby dynamicznie przyspieszać. Mogę w tym czasie zmieniać głośność radia np. Redukuję tylko jak to jest niezbędne przy wyprzedzaniu.
Ja również Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Właśnie daje to niespotykaną radość z jazdy, bo człowiek zawsze ma zapas i jest gotowy do przyspieszenia na każdym biegu i przy każdych obrotach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 28-02-2013 o 07:38
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 11:25   #15
Duuuzy

Cytat:
Życzę szczęścia i pozdrawiam panewki w waszych furach... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-02-2013, 12:12   #16
zombie6

Cytat:
Napisał Duuuzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Życzę szczęścia i pozdrawiam panewki w waszych furach... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co ma piernik do wiatraka ? Nikt nie przyspiesza z 1000 obr/min to raz, a dwa to nie jest męczenie wolnossącego silnika na niskich obrotach, kiedy to potrafi nawet szarpnąć, bo biedak nie ma momentu by wyjść płynnie i szybko z niskich obrotów i doskonale czuć jak cierpi, to fakt, że już lepiej piłować go do czerwonego pola by nieco mniej cierpiał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-02-2013, 12:56   #17
Duuuzy

A no to ma...
Napisałem że pomiary przyspieszeń 60-100 na 4ce i 80-120 na 6ce są bez sensu i jak ktoś tak dynamicznie chce przyspieszać, albo wyprzedzać to... -> patrz wyżej.
OK, tyle "off top-u", nie mam czasu na to, wracam do roboty.
A kolega co chce kupić Focusa, to niech sie poprostu przejedzie jednym i drugim i nastanie jasność...
Stary 28-02-2013, 13:34   #18
zombie6

Cytat:
A no to ma...
Napisałem że pomiary przyspieszeń 60-100 na 4ce i 80-120 na 6ce są bez sensu i jak ktoś tak dynamicznie chce przyspieszać, albo wyprzedzać to... -> patrz wyżej.
Wcale, a wcale nie są bez sensu, by to pojąć trzeba się przejechać elastycznym autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
A no to ma...
A kolega co chce kupić Focusa, to niech sie poprostu przejedzie jednym i drugim i nastanie jasność...
Dokładnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-02-2013, 14:07   #19
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013

Cytat:
Z jazdą 1.6 125KM jest problem, bo dealerzy w okolicy nie mają auta demonstracyjnego z takim silnikiem. Obiema wersjami 1.0 jechałem i tak jak już napisałem, serce podpowiada mi wybór turbo. Ale wszystko wskazuje na to, że wybiorę 1.6 125KM - zwycięży "rozum".

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 14:16   #20
Duuuzy

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wcale, a wcale nie są bez sensu, by to pojąć trzeba się przejechać elastycznym autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:

Dokładnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No wyobraź sobie, że zdarza mi się przejechać takim delikatnie elastycznym autem (440Nm 2,5T benzynka), nawet codziennie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ignas, napisz skąd jesteś to może jest ktoś z Twojej okolicy i Cię przewiezie tą rakietą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania