![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 13-12-2009
Model: c-max
Silnik: spalinowy
Rocznik: 1410
|
Dziś podjąłem próbę dostania sie do modulu BT/VC, ktory od jakiegos czasu nie daje znaku zycia.
Wiem, ze aby go wyjac nalezy wymontowac schowek. Brzmi prosto. Ale czy w wersji GHIA rowniez? Ktos to demontowal moze i moglby cos podpowiedziec? Czy trzeba na to rezerwowac caly dzien? Czy trzeba rozbierac caly tunel srodkowy? Prawie mi sie udalo (fotki ponizej), ale tylko prawie. Udalo mi sie to na szczescie zlozyc nazad wszystko i nie polamalem wszystkich zaczepow (1 poszedl chyba). Jakies podpowiedzi? Moze cos zle zrobilem? Wydaje sie, ze ten kawalem tunelu srodkowego, ktory zaznaczylem na zolto blokuje demontaz schowka. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
W tej wersji tunelu środkowego do wyjęcia schowka trzeba zdemontować cały tunel.
Jak nabierzesz wprawy, to demontaż zajmuje 15minut. Montaż podobnie. Jeśli odkręciłeś ten wkręt na dole oraz odkręciłeś wkręt po stronie kierowcy, to reszta jest na zatrzaskach. Dość mocno siedzą i trzeba siłować się z wyczuciem... Dość dużym błędem było odkręcenie tych śrub od zaczepu zamka schowka! Zaczep pewnie sobie poleciał i trochę trudno go było poskładać... Uważaj także na wiązkę zapalniczki - jest krótka i diabelnie trudno się ją wypina i potem wpina na powrót.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-03-2013 o 22:36 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Hej, dzieki za info.
Zaczep zamka schowka nie polecial nigdzie. Normalnie go przykrecilem i schowek zamyka sie. Wydaje mi sie, ze tak czy siak musialem odkrecic te dwie sruby, zeby schowek poluznic. A moze nie musialem? Co do srub na dole. Po stronie kierowcy nie bylem nawet. Nastepnym razem tam tez zajrze. Mam rozumiec, ze jak odkrece tak samo po stronie kierowcy i zwolnie zatrzaski to cala pokrywke srodkowego tunela bede mogl odjac? Czy to jest jedna calosc - cos jak przestawione ponizej, nr 2 ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najgorsze jest chyba to, ze nie wiadomo gdzie tak naprawde te zatrzaski i inne elementy siedza. W sumie latwo cos urwac.
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
To jest niestety tak jak widać na Twoim ostatnim zdjęciu - tunel z tą obudową lewarka stanowi całość. Śrub od zaczepu zamka schowka nie należy odkręcać. Jak odkręcisz srubę po stronie kierowcy i odepniesz wiązkę od zapalniczki, to Ci całość pójdzie do góry i wreszcie będziesz miał schowek wolny.
Konstruktor tej wersji tunelu środkowego powinien być skazany na dożywotnie wymienianie (nieodpłatne i na czas!!!) filtra przeciwpyłkowego w naszych samochodach... Kretynizm konstrukcyjny tego rozwiązania jest analogiczny do konieczności demontażu pedałów w celu wymiany filtra...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-03-2013 o 00:22 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W koncu sie zrobilo cieplej i mozna cos podzialac przy aucie.
Wyjalem schowek i dostalem sie do modulu bluetooth. I musze powiedziec, ze: 1. Sruby do zaczepu zamka schowka musialem odkrecic bo inaczej caly schowek nie chcial wyjsc. 2. Kabel od zapalniczki w tunelu - no sory, ale on jest mega dlugi i na te chwile nie widze problemow z zamontowaniem tego. Zero problemow przy demontazu. Oto fota: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artek
Model: C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2007
|
Witam proszę o pomoc. Zbieram się do wykręcania schowka, jednak nie wszystkie śruby chyba zlokalizowałem aby dobrać się do tunelu środkowego - odkręciłem jedną z lewej strony schowka po jego otwarciu, dwie pod osłona lewarka zmiany biegów, dwie pod podłokietnikiem.
gdzie są jeszcze jakieś śruby? Proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-04-2014
Model: C-Max
Silnik: benzyna
Rocznik: 2006
|
Ja wyciągałem schowek bez demontażu tunelu. Wystarczy tylko mocniej odgiąć plastik tegoż tunelu przy wyciąganiu i uważać na jego zatrzask w górnej części - ułamał mi się ale i tak wszystko się dobrze trzyma i nie lata.
|
|
|
|