Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-03-2013, 16:44   #11
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D

Cytat:
Napisał jabbar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
......Co do stwierdzenia uszkodzenia półosi poprzez wymontowanie ich i sprawdzenie mechanik nie chce się tego podjąć bo twierdzi, że takie sprawdzenie i rozebranie półosi spowoduje na pewno uszkodzenie półosi i wtedy na pewno będzie ona do wymiany....
Bzdury opowiada. W mojej foce mechanik wymontował obie półosie i rozmontował przeguby wewnętrzne wraz z usunięciem smaru. Widać było jak na dłoni, że w jednym kielichu były wyraźne wyżłobienia w bieżni krzyżaka, będące powodem drgań. Jedyne co, to trochę oleju wylało się ze skrzyni, ale to normalne. Po tym cały sprawdzenie półosie zostały zamontowane z powrotem. Za to wszystko zapłaciłem dokładnie 156 zł, ale wiedziałem bez żadnego domyślania się, co trzeba kupić i wymienić, co też uczynione było po ok. tygodniu. BTW, typowe objawy w tym przypadku to drganie praktycznie całego samochodu przy przyspieszaniu, od pewnej prędkości (u mnie było to od ok. 90 km/h), ustępujące całkowicie po zdjęciu nogi z pedału gazu.

korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2013, 08:32   #12
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Domyślnie Odp: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D

do sprawdzenia polosi nie potrzeba nawet nawet do konca wyciagac przegubow wewnetrznych -wystarczy jak sie tylko krzyzaki z przegubow wysunie a przecierz przegub moze zostac w skrzyni-to olej nie wyleci. Z lewym jest gorzej bo jest gorszy dostep.

jabbar
najpierw zrob hamulce koniecznie bo opony poscinasz-a jak to zrobisz dobrze to nawet nic nie musisz kupowac jezeli zewnetrzne gumki beda dobre.

a co do drgan to napisz konkretnie czy masz wibracje na luzie jak samochod jest rozpedzony?
opisz masz obszerny ale mozna sie w nim pogubic.

A jak niemasz kasy aby zmieniac-to jezdzij wolno i spokojnie i poczekaj az kase bedziesz mial.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2013, 09:25   #13
jabbar
ford::beginner

Imię: Tom
Model: Ford
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
do sprawdzenia polosi nie potrzeba nawet nawet do konca wyciagac przegubow wewnetrznych -wystarczy jak sie tylko krzyzaki z przegubow wysunie a przecierz przegub moze zostac w skrzyni-to olej nie wyleci. Z lewym jest gorzej bo jest gorszy dostep.

jabbar
najpierw zrob hamulce koniecznie bo opony poscinasz-a jak to zrobisz dobrze to nawet nic nie musisz kupowac jezeli zewnetrzne gumki beda dobre.

a co do drgan to napisz konkretnie czy masz wibracje na luzie jak samochod jest rozpedzony?
opisz masz obszerny ale mozna sie w nim pogubic.

A jak niemasz kasy aby zmieniac-to jezdzij wolno i spokojnie i poczekaj az kase bedziesz mial.
Zanim zaczął się problem z hamulcami to testowałem auto rozpędzając je do 60km i dawałem na luz i żadnych drgań nie było (były tylko przy przyspieszaniu 80km+) teraz chyba są ale to wina hamulców (dziś chyba postawie auto do mechanika tylko szukam kogoś innego niż miałem bo mnie gość tymi świecami żarowymi wkurzył, że mam płacić jak on ukręci świecę)
jabbar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2013, 13:16   #14
jabbar

Auto zostawiłem u mechanika w środę mam mieć odpowiedź co jest do zrobienia i ile będzie mnie kosztowało.

Jadać do mechanika zrobiłem test oporów na kołach i z hamulcami naprawdę musi być kiepsko bo stałem z dość stromej górki bez użycia hamulca i ręcznego wcisnęłem nawet sprzęgło, a auto ani nie drgnęło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Teraz pozostaje się modlić żeby budżet wytrzymał wszystkie koszty!!
Stary 04-03-2013, 18:30   #15
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia

Być może wystarczy wymiana przewodów elastycznych.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 10:28   #16
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi

jabbar
po 10 latach w samochodzie w hamulcach potrafi naprawde sie zrobic niezly syf. i to w kazdym samochodzie jest to norma ze hamulce potrzeba co kilka lat wytrzyscic-mam na mysli calkowity demontaz tloczkow. najgorzej jezeli dojdzie do uszkodzenia oslony tloczka to korozja niszczy tloczek i potrzeba nowy kupic.

ale jezeli masz cos krzywa tarcze lub zostala krzywo zalozona na brudzie i kolo raz hamuje bardziej a raz mniej to tez moga byc od tego wibracje. ale i tak twoj opis poza hamulcami wskazuje jeszcze na przegub wewnetrrzny-tylko niewiadomo z ktorej strony.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2013, 22:02   #17
jabbar

Auto odebrane i przetestowane - narazie drgania przy przyspieszaniu pozostały - ale pojutrze jadę jeszcze raz maja przeprowadzić test na ściągniętych kołach.

Za to drgania przy mniejszych prędkościach + na luzie wyeliminowane, opory w kołach zlikwidowane. Potrzebna była regulacja hamulców (szczeki podobno powodowały drgania), sprawdzono przy okazji elektrykę (coś mi raz zaśmierdziało elektryką), mycie silnika po dokręceniu miski (ciekł olej), założenie nowych opasek na łączeniu węża gumowego z blokiem silnika (od płynu chłodniczego - ciekł na połączeniu), wymiana uszczelniacza na jednej półosi (sprawdzono tylko jedną półoś). Sprawdzenie świec żarowych (poprzedni mechanik twierdził, że są spalone wszystkie)

Za to zapłaciłem 198 zł (zwykły mechanik z średnim sprzętem)

U poprzedniego mechanika za wymianę wszystkich świece+ ew ukręcenie przez niego (mechanika) jednej ze świec, wymianę zregenerowanych półosi bez sprawdzania (mówili że nei da sie półosi sprawdzić), wymianę wszystkich tarcz hamulcowych (podobno były krzywe), wymiana wszystkich klocków (podobno pościerane)+ ewentualne dodatki (typu tłoczek, wężyki), sprawdzenie niby elektryki (mechanik stwierdził żebym poszukał innego elektryka bo oni nic nie widzą, a auto może mi się spalić), nie zauważyli wycieku oleju (mimo wielkiej plamy na misce olejowej, wyciek płynu chłodniczego chcieli zlikwidować wymieniając jakąś metalową rurę między gumowym wężem, a blokiem silnika.
Za to wszystko chcieli około 4tys zł (btw firma która ma nowoczesny sprzęt, stacje kontroli pojazdów etc)

Dam znać co z tymi półosiami wyszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Narazie jestem do przodu około 3tys zł
Stary 13-03-2013, 14:10   #18
emofocus

Imię: Emilo
Model: focus
Silnik: 1.4

jabbar wywazanie kola nic nie da przy mocno zwichrowanej feldze, ja wywazałem swoja pare razy i na przyządach bylo ok , a w drodze drgania.
Daj gdzies na prostowanie felge i niech ci nieszukają mechanicy problemow.
pozdro
emofocus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2013, 00:32   #19
jabbar

Cytat:
Napisał emofocus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jabbar wywazanie kola nic nie da przy mocno zwichrowanej feldze, ja wywazałem swoja pare razy i na przyządach bylo ok , a w drodze drgania.
Daj gdzies na prostowanie felge i niech ci nieszukają mechanicy problemow.
pozdro
Tylko trochę dziwne, że na dwóch różnych felgach testowałem to autko i za każdym razem drgania jakby idą z tego samego koła.
Stary 14-03-2013, 20:18   #20
jabbar

Eh chyba znów czeka mnie szukanie nowego mechanika :/

Pojechałem dziś niby na ten test półosi. Podnieśli przód auta na lewarku ściągnęli koła przednie - wsiadłem do auta odpalił wrzuciłem 5 i przyśpieszałem do 120-140 km/h i z prawej strony było czuć drgania, a nawet słychać jakiś tam szum.
Drgania na 5 biegu było czuć delikatne nawet bez dodawania gazu.

Potem jeden z mechaników zablokował prawe koło i po odpaleniu auta na 5 biegu niby też coś było czuć to samo po zablokowaniu lewego koła (oba testy bez dodawania gazu) Po tym teście mechanik stwierdził że to nie wina półosi tylko coś ze skrzynia biegów i zapytał mnie czy w aucie jest dwumasa (nie wiedziałem więc powiedziałem, że chyba jest po czym mechanik stwierdził, że to wina na pewno dwumasy i że koszt naprawy - regeneracja dwumasy 2tys zł lub nowa za 2,5tys.

Powiedziałem, że muszę to przemyśleć. Przyleciałem do domu i zaczełem przeszukiwać forum by potwierdzić czy mam dwumase czy nie, ale ponieważ było wiele różnych niejednoznacznych opinii zadzwoniłem do intercarsu gdzie po podaniu danych auta jednoznacznie z całą pewnością Pan mnie poinformował, że w moim aucie nie ma dwumasy.

I teraz dupa znów nie wiem co robić.

Pytanie czy ten test tego gościa z zablokowaniem najpierw jednego potem drugiego koła (bez opon) i lekkimi wyczuwalnymi drganiami na 5 biegu na podniesionym przodzie mógł wykluczyć półosie? (kumpel twierdzi, że ten test nic nie daje bo samochód na podniesionym przodzie bez kół i bez obciążenia takim jak w normalnych warunkach nic nie daje) ?

Drugie pytanie czy jakbym zdecydował się wymienić całe półosie to czy takie rzeczy jak: łożysko podpory prawej półosi i kielicha w skrzyni biegów są już w tej półosi czy te 2 rzeczy trza jeszcze osobno dokupić?

aha moje spostrzeżenie z mojej weekendowej trasy - auto bardzo drga przy przyspieszaniu 100+ zwłaszcza przy skręcaniu w prawo (przy skręcie w lewo drgania praktycznie nie wyczuwalne). Drgania też mocno wyczuwalne przy jeździe ze stałą prędkością pod górkę i przy przyśpieszaniu przy jeździe na wprost. Przy odpuszczaniu gazu drgania wyraźnie ustępują. Zdarza się czasem że prawie nie wyczuwam drgań nawet przy przyspieszaniu 100+ (ale zdarza się to bardzo rzadko). Przy mniejszych prędkościach przy stałej prędkości wyczuwam minimalne drgania od strony pasażera. Najbardziej odczuwalne drgania są przy jeździe na 5 biegu na niższych jest dużo lepiej.

Chyba zaryzykuje i wymienię jednak te półosie bo już nie ma do tego siły tylko nie wiem co myśleć o tym teście mechanika i stwierdzeniu, że to jednak może być coś ze skrzynia biegów :/
Odpowiedz

Zasady postowania