Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-03-2013, 22:32   #41
krauker
ford::beginner

Model: Focus III Titanium
Silnik: 1.0 125KM EB
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Focus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Mocno ci nie pomogę w wyborze ale ja własnie czekam aż sie wyprodukuje moje 125 konne 1.0 . Nawet przez chwile sie nie wahałem i duratec nie wchodził w gre.

PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

krauker jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2013, 22:29   #42
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fokus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Nie wiem dlaczego się tak zachwycacie suchymi liczbami, zupełnie zapominając o innych aspektach eksploatacji silnika, takich jak trwałość czy awaryjność, które w przypadku tego silnika są wielką niewiadomą, a przypominam że gwarancja trwa tylko 2 lata, a potem trzeba radzić sobie samemu. A z tego co pamiętam to kolega szuka samochodu na lata. O ile silnikowi 1.6 EB spokojnie bym zaufał, o tyle ten wygląda mi raczej na jednorazowy. Zrozumiałbym jeszcze, żeby pisali to ci, który na stałe eksploatują takie auto, ale żeby od razu wpadać w euforię po jeździe testowej?

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na 6 biegu może i tak, ale już na V-tce w ok. 14,0 s 80-120 km/h vs. ponad 20 s 1.6 na V-tce z mojego testu ze strony danetechniczne....., niech każdy sobie odpowie czy to nie jest ogromna różnica ?.....te 170NM/200 NM to sporo, bo na dodatek płasko rozciągnięte, to lepiej niż 2.0 wolnossące.....to wszystko czuć podczas jazdy wyraźnie.....
Powiedz mi, czy naprawdę jak chcesz coś wyprzedzić to koniecznie będziesz dusił silnik na V-tce i czekał te 14 sekund, aż się rozpędzi do 120 km/h? A od czego samochód ma skrzynię biegów? Nie lepiej zredukować choćby na czwórkę i skrócić ten czas jeszcze bardziej? Nie zapominaj też, że te 14 sekund to jest wynik uzyskany z funkcją overboost, która ogranicza czas dostępności maks. momentu obrotowego do 15 sekund (a domyślasz się dlaczego?), więc te osiągi nie przekładają się np. na aż tak dużą zdolność do wjeżdżania na wysokim biegu na wzniesienie. A z tym porównaniem do 2.0 to już zdecydowana przesada.

Nawiasem mówiąc mój duratec 1.6 (kombi) to w 20 sekund to się rozpędza do 120 km/h ale pod górę! Nie wiem kto i jak robił te cytowane testy.

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dziwne, bo ja mam przeciwne zdanie....ten 1.0 brzmiał mi na jeździe testowej jak V6, co mnie totalnie zdziwiło i wkręcał się jak szalony, rwał jak poraniony jelonek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak potem się przesiadłem do mojej wolnossącej Hondy 1.8 140 KM czułem spory niedosyt momentu....
To są Twoje subiektywne wrażenia. Może nie każdy lubi ten dźwięk a la V6. ADAC wystawia oceny punktowe w różnych kategoriach, przy czym im mniejsza wartość - tym lepiej. A więc 1.0 EB - 2.0, 1.6 EB - 1.7, 1.6 duratec - 1.5.

Z tym niedosytem momentu w i-VTEC 1.8 to też bez przesady. Przecież tą Hondę to można rozbujać szybciej niż Focusa 1.0 EB, tyle że trzeba się do tego odpowiednio zabrać, czyli używać odpowiednich biegów (max moment obr. 174 Nm @ 4300 rpm, ale przy 2000 rpm już blisko 90% tej wartości).
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 07:38   #43
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem dlaczego się tak zachwycacie suchymi liczbami, zupełnie zapominając o innych aspektach eksploatacji silnika, takich jak trwałość czy awaryjność, które w przypadku tego silnika są wielką niewiadomą, a przypominam że gwarancja trwa tylko 2 lata, a potem trzeba radzić sobie samemu. A z tego co pamiętam to kolega szuka samochodu na lata. O ile silnikowi 1.6 EB spokojnie bym zaufał, o tyle ten wygląda mi raczej na jednorazowy. Zrozumiałbym jeszcze, żeby pisali to ci, który na stałe eksploatują takie auto, ale żeby od razu wpadać w euforię po jeździe testowej?

Powiedz mi, czy naprawdę jak chcesz coś wyprzedzić to koniecznie będziesz dusił silnik na V-tce i czekał te 14 sekund, aż się rozpędzi do 120 km/h? A od czego samochód ma skrzynię biegów? Nie lepiej zredukować choćby na czwórkę i skrócić ten czas jeszcze bardziej? Nie zapominaj też, że te 14 sekund to jest wynik uzyskany z funkcją overboost, która ogranicza czas dostępności maks. momentu obrotowego do 15 sekund (a domyślasz się dlaczego?), więc te osiągi nie przekładają się np. na aż tak dużą zdolność do wjeżdżania na wysokim biegu na wzniesienie. A z tym porównaniem do 2.0 to już zdecydowana przesada.

Nawiasem mówiąc mój duratec 1.6 (kombi) to w 20 sekund to się rozpędza do 120 km/h ale pod górę! Nie wiem kto i jak robił te cytowane testy.

To są Twoje subiektywne wrażenia. Może nie każdy lubi ten dźwięk a la V6. ADAC wystawia oceny punktowe w różnych kategoriach, przy czym im mniejsza wartość - tym lepiej. A więc 1.0 EB - 2.0, 1.6 EB - 1.7, 1.6 duratec - 1.5.

Z tym niedosytem momentu w i-VTEC 1.8 to też bez przesady. Przecież tą Hondę to można rozbujać szybciej niż Focusa 1.0 EB, tyle że trzeba się do tego odpowiednio zabrać, czyli używać odpowiednich biegów (max moment obr. 174 Nm @ 4300 rpm, ale przy 2000 rpm już blisko 90% tej wartości).
Jeździłeś 1.8 i - vtec ? Bo ja tak, prawie 6 lat. Na niskich obrotach ten silnik jest bezradny, na hamowni nigdy nie ma 174 NM, jak jest nowy ma czasem 142-150 NM !!!! Potem po większym przebiegu sytuacja się poprawia i wypluwa ok. 165 NM przy ok. 4800 ob/min. Przy 2000 obr/min to Honda zastanawia się czy w ogóle jechać, te 90 % momentu to na papierze....Moc maksymalna też oscyluje w granicach 126-138 KM, ten silnik jeździł mi gorzej od 1.6 110 KM w VII generacji, która subiektywnie i nie tylko była znacznie bardziej elastyczna i łatwiej nabierała prędkości.....jego zaletą jest niezawodność i niskie spalanie jak się go nie kręci, a trzeba kręcić by jakoś jechać, gdyż civic lekki nie jest.....Pewnie, że objechałbym 1.0 EB, ale przy kręceniu do odcinki, żyłowaniu na maksa, a 1.0 EB przegrałby z klasą przy rasowym klangu motoru, mało tego 1.0EB w codziennej jeździe jest o nieeeebo przyjemniejszy od 1.8 i-vtec-a i nie mam co do tego wątpliwości.....właśnie 1.8 i-vtec na VI-tym biegu rozpędza się od 80-120 km/h w VIII generacji też w 20 s !!! Na 1.8 i 140 KM jest to fatalny wynik, zbieżny z 1.4 90 KM VI generacji na ostatnim piątym biegu, za to nienajgorszy 1.8 i-vtec ma sprint 0-180 km/h w granicach 30-35 s, ale hałas wewnątrz w VIII genarcji Cifa zabija wtedy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pewnie, że można redukować, ale po co zawsze i wszędzie ? Po co aż o dwa biegi ? Przecież można tylko wcisnąć i w ciszy odejść mając pod stopą elastyczny motor...Nabieranie prędkości w aucie z silnikiem doładowanym jest inne - nie wymuszone, łatwiejsze, pod górkę też znacznie lepiej idzie na wysokich biegach.....w moich wywodach nie ma krzty przesady, oparte są na moich doświadczeniach i odczuciach, przypuszczam że inni mają podobne, ale czasem nie chcą się do tego przyznać, a czasem na pewne aspekty nie zwracają takiej uwagi.....
Co do pomiarów to są jakie są, dla mnie liczą się najbardziej moje subiektywne odczucia z jazdy, a te przedstawiłem, liczby mnie nie interesują, ale też conieco mówią o odczuciach z jazdy....
Co do niezawodności to nie skazywałbym 1.0 EB od razu na porażkę, jednak jego konstruktor jest z niego dumny i twierdzi, że będzie niezawodny, czas pokaże, ale mimo wszystko nie bałbym się tak panicznie nowości. Ja też w jakimś stopniu zaryzykowałem z 1.6 EB 182 Km, nie wiem czy będzie niezawodny tak jak 1.8 i-vtec, ale wiem jedno - jeździ nieporównywalnie lepiej, wręcz niewiarygodnie w porównaniu z wolnossącym 1.8.....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 06-03-2013 o 08:00
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 11:09   #44
aerostar

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Na niskich obrotach ten silnik jest bezradny, na hamowni nigdy nie ma 174 NM, jak jest nowy ma czasem 142-150 NM !!!! Potem po większym przebiegu sytuacja się poprawia i wypluwa ok. 165 NM przy ok. 4800 ob/min. Przy 2000 obr/min to Honda zastanawia się czy w ogóle jechać, te 90 % momentu to na papierze
właśnie 1.8 i-vtec na VI-tym biegu rozpędza się od 80-120 km/h w VIII generacji też w 20 s !!! Na 1.8 i 140 KM jest to fatalny wynik, zbieżny z 1.4 90 KM VI generacji na ostatnim piątym biegu
W silnikach do osiągnięcia pewnego przebiegu (zwykle kilka tys. km) osiągi są sztucznie ograniczane, żeby ochronić nie dotarty silnik przed skutkami "pałowania". W moim Focusie po przejechaniu jakichś 3-4 tys. zdecydowanie mu się polepszyło. Tak na marginesie to wyciskanie z nowego silnika siódmych potów na hamowni nie jest chyba najlepszym pomysłem...

Jest oczywiste, że silniki turbodoładowane są zdecydowanie bardziej elastyczne i że jest to przyjemne, ale nie ma co z tego czynić sensu życia. W Civicu 1.8 szóstka jest typowym nadbiegiem służącym przede wszystkim do zredukowania hałasu i zużycia paliwa podczas szybkiej jazdy i z pewnością nie służy do wyprzedzania. Niestety jechałem takim autem tylko jako pasażer - miało go dwóch kolegów z pracy, zresztą obaj byli z niego bardzo zadowoleni.

Styl jazdy polegający na mocnym wciskaniu gazu na niskich obrotach jest najbardziej adekwatny do silników diesla, ponieważ te silniki mają naturalny przebieg momentu obrotowego taki, że przy obrotach 1500-2500 mogą mieć nawet dwukrotnie większy moment niż przy wysokich obrotach (> 4000). Dlatego tak się właśnie jeździ tymi autami. Dopiero stosunkowo niedawno pojawił się pomysł, żeby jeździć w ten sposób autami z doładowanymi silnikami benzynowymi, tylko że w tym przypadku moment przy niskich obrotach został podbity nieco sztucznie i nie jestem do końca przekonany, czy ten silnik naprawdę lubi taką jazdę, choć z pewnością potrafi się wykazać. Pewnie wszystko zależy od tego, czy przyciska się w ten sposób tylko od czasu do czasu czy regularnie. Może lepiej żeby się wypowiedział na ten temat jakiś specjalista od silników. I powiem Ci zupełnie szczerze, że też mam apetyt żeby sobie następnym razem kupić coś z stylu 1.6 EB lub 1.4 TSI, bo też lubię jazdę na niskich obrotach, tyle że na co dzień będę jeździł nim podobnie jak teraz, czyli raczej unikał wciskania gazu do oporu poniżej 2 tys. obr/min i wyprzedzał może na czwórce zamiast trójki, bo tak jest o wiele bezpieczniej, a silnikowi na pewno się żadna krzywda nie będzie działa.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 12:49   #45
dzudzuman
ford::average

Model: FORD GRAND C-MAX
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2010

Ludzie wszystko zależy od tego co nam pasuje. Mój 1,6 125 KM w cięższej budzie niż focus daje radę tzn. mi odpowiada. Nie mierzę stoperem ile potrzebuję na wyprzedzenie po prostu mój styl jazdy pasuje do tego silnika i sprawdza się w codziennej eksploatacji. Tyle w temacie. POZDRAWIAM
dzudzuman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 13:58   #46
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W silnikach do osiągnięcia pewnego przebiegu (zwykle kilka tys. km) osiągi są sztucznie ograniczane, żeby ochronić nie dotarty silnik przed skutkami "pałowania". W moim Focusie po przejechaniu jakichś 3-4 tys. zdecydowanie mu się polepszyło. Tak na marginesie to wyciskanie z nowego silnika siódmych potów na hamowni nie jest chyba najlepszym pomysłem...

Jest oczywiste, że silniki turbodoładowane są zdecydowanie bardziej elastyczne i że jest to przyjemne, ale nie ma co z tego czynić sensu życia. W Civicu 1.8 szóstka jest typowym nadbiegiem służącym przede wszystkim do zredukowania hałasu i zużycia paliwa podczas szybkiej jazdy i z pewnością nie służy do wyprzedzania. Niestety jechałem takim autem tylko jako pasażer - miało go dwóch kolegów z pracy, zresztą obaj byli z niego bardzo zadowoleni.
Nowy to miałem na myśli taki po kilku-kilkunastu tysiącach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Akurat Civic osiąga na hamowni wyniki zbliżone do papierowych danych dopiero po ok. 80 tys.km.
W Focusie szóstka to też typowy nadbieg, ale przyspiesza na nim bez problemów dzięki momentowi.....
Ja Civiciem VIII byłem bardzo zawiedziony, tym bardziej po wcześniejszych Hondach, jechałem też na jeździe próbnej IX generacją i poza lepszym wykończeniem, wyciszeniem, komfortem silnik 1.8 zawiódł mnie kolejny raz.....ale to też pewnie zależy od tego jakie kto ma oczekiwania....dla mnie widocznie sensem jest zachowanie auta w warunkach drogowych, a tu kluczowa jest jednak elastyczność i moment obrotowy oraz jego przebieg....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 06-03-2013 o 14:03
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 18:21   #47
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

To że jeden lubi na 5 dusić a inny zredukuje do 3 i pojedzie to już sprawa indywidualna i rzecz gustu.
Cytat:
przy niskich obrotach został podbity nieco sztucznie
Nie wprowadzałbym takiego pojęcia... po prostu tak został ukształtowany...
Cytat:
nie jestem do końca przekonany, czy ten silnik naprawdę lubi taką jazdę, choć z pewnością potrafi się wykazać. Pewnie wszystko zależy od tego, czy przyciska się w ten sposób tylko od czasu do czasu czy regularnie.
no właśnie, to czas od czasu w przypadku 125KM i 1.0 to będzie bardzo często a 1,6 180KM to faktycznie będzie to czas od czasu, a to już będzie miało wpływ na trwałość.
Choć z drugiej strony ktoś tu już pisał że 1.0EB to nowa całkowicie konstrukcja....trzeba by mieć dostęp do dokładnych rysunków silników by porównywać, a i tak czas zweryfikuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 18:56   #48
ignas

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]

Widzę, że nadal toczy się burzliwa dyskusja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja już decyzję podjąłem, zamówiłem 1.6 125KM. W pełni zgadzam się z tym, co napisał Kolega:

Cytat:
Nie wiem dlaczego się tak zachwycacie suchymi liczbami, zupełnie zapominając o innych aspektach eksploatacji silnika, takich jak trwałość czy awaryjność, które w przypadku tego silnika są wielką niewiadomą, a przypominam że gwarancja trwa tylko 2 lata, a potem trzeba radzić sobie samemu.
Odbiór za ok 2 tyg., później napiszę tu parę słów nt. moich pierwszych wrażeń.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 21:18   #49
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

sprawca dyskusji już kupił auto, a dyskusja trwa dalej i dobrze przyda się innym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 22:02   #50
ignas

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]

Pytanie może niezwiązane z tematem: jakie opony zakładane są fabrycznie w Focusach 1.6 125KM? Rozmiar znam, chodzi mi o producenta i model.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania