Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2013, 23:52   #71
pablolinda
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: MONDEO MK3
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czujnik ciśnienia paliwa na szynie CR

To że sprowadzony z Niemiec też było w vinie??.

pablolinda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2013, 10:37   #72
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

tak, został wyprodukowany dla kraju przeznaczenia D
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2013, 02:38   #73
pablolinda

Kolego FM13700 kupiłem nowa kamerkę internetowa i za jej pomocą udało mi sie nagrać dźwięk tego klekotu jaki powstaje tylko najlepiej posłuchać go przez słuchawki wtedy wyraźniej słychać bo laptop ma za słabe głośniki żeby to wychwycić . Oczywiście na żywo jest to bardziej słyszalne i takie bardziej metaliczne jakby . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Troche wiatr przeszkadzał ale idzie to uslyszeć.
Stary 26-02-2013, 12:15   #74
AKuba

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał pablolinda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
układ wtryskowy jestem skłonny wykluczyć jako przyczynę klepania.
A czy takie klepanie nie powinno skutkowac pojawianiem sie błędu wykrytego tym czujnikiem spalania stukowego(czy jak tam sie on nazywa?) czyli nadmiernym szumem spalania?
Stary 26-02-2013, 16:55   #75
pablolinda

Niewiem kolego czy powinno czy nie ale niema żadnych błedów auto normalnie jezdzi.
Stary 26-02-2013, 17:21   #76
AKuba

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał pablolinda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niewiem kolego czy powinno czy nie ale niema żadnych błedów auto normalnie jezdzi.
A tak co do tych popychaczy to te z kulką to są hydrokompensatory luzu?
Chyba nie bo tam jest jakaś sprężynka? Hydrokompesatory to są pod któryms końcem dźwigienek w gniazdach głowicy, prawda?
Stary 05-03-2013, 21:22   #77
pablolinda

Ktoś ogladał nagranie i się wypowie??
Stary 06-03-2013, 23:04   #78
pablolinda

Podnosze
Stary 07-03-2013, 05:19   #79
avix
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Tdci

Cytat:
Podnosze
tak czytam i czytam twoje posty i... auto ci jeździ a ty cały czas szukasz jakiegoś problemu w tym silniku swoim, czy ty zdajesz sobie sprawę że to diesel? ty chyba porządnego klekotania nie słyszałeś... ja na takim delikatnym klekocie zrobiłem 60 tyś kilometrów bez problemu i bez wkładania 1zł, teraz gdy podchodzę pod 300tyś mam problemy ale wynikają one ze zużytej pompy wysokiego ciśnienia (tryb awaryjny przy depnięciu).

ale jak tak bardzo chcesz jeszcze coś spróbować to może spróbujesz przyuczyć wtryski i to bez płacenia komukolwiek to polecam jeśli nie miałeś nadanych nowych kodów na maszynie delphi przy robieniu twoich wtrysków

Autoadaptacja jednak jest tylko wymaga spełnienia wymagań inaczej się pauzuje

Cytat:
Dostosowywanie do wtryskiwaczy. Ze względu na tolerancje mechaniczne, które zmieniają się w trakcie eksploatacji zaworów elektromagnetycznych wtryskiwaczy, moduł IDM musi być w regularnych odstępach czasu dostosowany do zmienionych tolerancji. Dostosowywanie odbywa się oddzielnie dla każdego cylindra w czasie 900 sekund na każdy cylinder. Dostosowywanie odbywa się w takiej samej kolejności jak zapłon. Zaczyna się od cylindra 1. Aby możliwe było przeprowadzenie dostosowywania muszą być spełnione następujące warunki:Temperatura silnika co najmniej 70 °C, Prędkość obrotowa silnika pomiędzy 1800 a 3500 obr/min, Prędkość pojazdu pomiędzy 50 ... 70 km/godz. Jeśli podczas procesu dostosowywania wartości te wyjdą poza podany zakres (warunki nie będą już spełnione), dostosowywanie zostaje wstrzymane i jest kontynuowane podczas następnego spełnienia warunków. Podczas dostosowywania wtrysk wstępny jest wyłączony. Moduł IDM wysyła do zaworu elektromagnetycznego wtryskiwacza sygnał wtrysku o długości zapisanej w charakterystyce (na przykład 8 ms). Na podstawie poboru prądu przez zawór elektromagnetyczny moduł IDM może stwierdzić, czy zawór elektromagnetyczny może zrealizować wytyczne modułu IDM i czy reaguje szybciej (np. w ciągu 7 ms) lub wolniej (na przykład w ciągu 10 ms). Pobór prądu przez zawór elektromagnetyczny służy więc jako odniesienie do sygnału wysłanego z IDM. Dlatego w razie odchylenia reakcji zaworu elektromagnetycznego od wysłanego sygnału musi zostać przeprowadzone dostosowanie w charakterystykach adaptacyjnych. WSKAZÓWKA: Podczas procesu dostosowywania sygnał wtrysku jest tak krótki, że iglica wtryskiwacza nie jest podnoszona. Skutek: w tym czasie dochodzi do wypadania zapłonów, które można odczuć przy podanej prędkości obrotowej i prędkości pojazdu.Wskazówka:Jeśli w ekstremalnych przypadkach warunki odpowiednie do przeprowadzenia dostosowywania nie zostaną osiągnięte przez dłuższy czas, mogą się pojawić nieprawidłowości. Nieprawidłowości te to: nierówna praca silnika, zwiększone wytwarzanie czarnego dymu głośne szumy spalania. Po zakończeniu dostosowywania jednego cylindraproces kontynuowany jest w następnym cylindrze (zgodnie z kolejnością zapłonu). Objawy w razie usterki nierówna praca silnika zwiększone wytwarzanie czarnego dymu głośne szumy spalania ciśnienie paliwa poza zakresem (patrz odpowiednie informacje w tej broszurze).
źródło

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
avix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2013, 13:58   #80
pablolinda

Tak kolego wiem ze mam diesela ale wiem jak silnik chodził wczesniej to ze diesel klekocze to wiem ale jak dodatkowo po rozgrzaniu sie silnika pojawia się metaliczne klepanie to to chyba nie jest normalne i zdrowe. No mnie np wkurza jak jade na 2 i mi coś napier.ala pod maska a na zimno tego nie ma, a w miwście czesto sie jezdzi na takich biegach. Z gwoździem w oponie też da sie jezdzić ale chyba nie o to chodzi. Jezdze bo muszę ale chciałbym sie pozbyć tego klekotu. Pozatym myśle o zmianie auta i niechciałbym stracić przez to potencjanego klienta wiec wolałbym to zrobić .
Samoadaptacje robiłem wedłog podanej procedury ale nie dała żadnych rezultatów bo nieraz wlokłem się za tirem na trasie 100km i ponizej 70tki wiec miało okazje wykonać sie nie raz.

Zasady postowania