Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2013, 20:47   #1
ooooobolekooooo
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.4 Tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie 2.4 tddi 90 KM zawory,brak mocy

Witam. Czy w Transicie 2.4 tddi 90 KM 2000r zawory są regulowane płytkami czy są hydro? Czytałem wiele opinii i nic konkretnego nie wywnioskowałem, jedni piszą, że hydro inni że płytkami. Transol nie ma mocy w całym zakresie obrotów i juz nie wiem czego się złapać. Wymieniłem turbo, pompę wtryskową dałem do pompiarza i z pompą wszystko ok,szczelności na dolocie posprawdzane,wszystkie wężyki ciśnieniowe/podciśnieniowe też.Byłem na odczycie błędów i nic nie pokazuje,EGR zaślepiony.Może macie jakiś pomysł co może być powodem tego "zamulenia"?
Pozdrawiam

ooooobolekooooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 21:57   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.4 tddi 90 KM zawory,brak mocy

Wtryskiwacze sprawdzałeś? Ich stan ma duży wpływ na osiągi silnika.

Cytat:
Napisał ooooobolekooooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w Transicie 2.4 tddi 90 KM 2000r zawory są regulowane płytkami czy są hydro?
Zawory poruszane są dźwigienkami z samoregulatorami olejowymi. Jeżeli chcesz koniecznie je sprawdzić, to zdejmij pokrywę klawiatury i sprawdź, czy dźwigienki mają luz. Nie powinno być żadnego luzu.
Możesz także sprawdzić ciśnienie sprężania - ale jeżeli pali po mroźnej nocy od razu i nie dymi na biało, to kompresja jest raczej ok.

Może twoje odczucia co do mocy są subiektywne - możesz pojechać na hamownię, sprawdzenie kosztuje 150 zł (chyba nie masz bliźniaków?)...
Stary 09-03-2013, 22:49   #3
ooooobolekooooo

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Samochód kupiłem z firmy w której pracuje mój ojciec i miałem okazję czasami nim pojeździć, 2 lata temu był o wiele mocniejszy, 120 km/h przy jego przełożeniu to chyba maks ale jechał żwawo do końca, teraz do 100 km/h ciężko dociągnąć,niedawno naładowałem na niego ok 500kg i 60km/h miał ciężko utrzymać, mam bliźniaki. Przy mrozach -10 całkiem dobrze odpalał mimo, że grzała tylko jedna świeca.Wtryskiwacze sprawdzałem.Dymu żadnego nie widać.Zrzuciłem dziś pokrywę i właśnie na kilku samoregulatorach był luz, tylko że samochód stał nie odpalany jakiś tydzień czasu i ciśnienie mogło zejść(czy nie powinno?) na niektórych nie było luzu a na kilku innych luz był.
Pozdrawiam
Stary 09-03-2013, 23:25   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał ooooobolekooooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
właśnie na kilku samoregulatorach był luz
Minimalny jest dopuszczalny, ale najlepiej jak nie ma.

Sprawdź może sprężanie.
Stary 10-03-2013, 08:48   #5
ooooobolekooooo

Sprężanie zmierzyłem i było 26,27,27,27 barów.Stwierdziłem, że za niskie i zdjąłem głowicę,wyjąłem jeden tłok i wszystko wygląda ok,pierścienie praktycznie zamykają obwód w tulei, a i sama tuleja wygląda jak nowa,nie ma nawet malutkiego rantu. Myślę, że mój miernik kłamie. Zawory też nie są "siadnięte". Czy jest możliwość, że jest za duże ciśnienie i samoregulatory cały czas napierają na dźwigienkę zaworu powodując jego otwarcie? Nie mam już pomysłu na ten samochód,wymieniłem też czujnik ciśnienia MAP bo jego odczyty wydawały mi się błędne.
Przewrażliwiony raczej nie jestem bo na podwórku stoi kilka innych dostawczaków i mam możliwość porównania.
Pozdrawiam
Stary 10-03-2013, 09:03   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Ciśnienie nie jest złe, te silniki mają obniżone sprężanie w stosunku do diesli starszej generacji - podwyższa się natomiast znacznie ciśnienie wtrysku (chodzi o emisję spalin). W dodatku bardzo ładnie ciśnienie jest wyrównane na cylindrach.
Rant w tych silnikach nawet po pół mln kilometrów i więcej prawie nigdy nie występuje - to już inna generacja silników...

Skoro zdejmowałeś głowicę, to rozrząd był ustawiany, więc można być pewnym jego prawidłowej pracy.

Moje wątpliwości budzi prawidłowość oceny pompy ze sterownikiem oraz wtryskiwaczy. To trzeba zrobić na dobrym urządzeniu w kumatym warsztacie.
Przed tym ruchem spróbowałbym jeszcze zasilić pompę bezpośrednio z dodatkowego baniaka z pominięciem filtra paliwa - aby wyeliminować podejrzenia co do układu zasilania.

Można jeszcze spróbować podłączyć - w celu oceny pracy sprężarki - miernik zewnętrzny (nie polegać na pomiarze z odczytu testerem).

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-03-2013 o 09:08
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2013, 09:21   #7
ooooobolekooooo

W poniedziałek kupię uszczelki i zacznę wszystko składać. Spróbuję zasilić układ z bańki. Zastanawiałem się czy nie założyć dodatkowej pompki zasilającej. Pompiarz powiedział, że głowiczka i sterownik są ok. Turbinkę jak pisałem wymieniłem. Gdy go kupiłem filtr powietrza praktycznie nie miał przelotu,dodając gazu zasysało wąż do środka.Wymieniłem filtr, wyczyściłem cały dolot,intercooler, kolektor ssący i żadnej poprawy.
Stary 10-03-2013, 09:38   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Pompiarz powiedział, że głowiczka i sterownik są ok.
Powiedział - ale czy jest? Na czym sprawdzał?
Cytat:
zastanawiałem się czy nie założyć dodatkowej pompki zasilającej.
Jeden z modeli 2,4 (chyba DOFA 125KM tddi) ma podającą, dodatkową pompkę na filtrze, ale chyba dlatego, że ma inną pompę wtryskową (VP44). Lecz z kolei silnik 2,0 tą pompą (ABFA 100KM) nie ma dodatkowej pompki...
Generalnie te boschowskie pompy mają własną pompkę podającą - bywa, że jest zwalona. Dlatego ważne jest sprawdzenie pompy na boschowskim stanowisku pomiarowym.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-03-2013 o 09:40
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2013, 12:27   #9
ooooobolekooooo

No tak nie jestem pewien czy jest dobra. Gość zajmuje się regeneracją pomp wtryskowych,pompowtryskiwaczy itd. Regenerował mi pompę od ciągnika i VW T4 ale w Transicie to już wyższa szkoła jazdy i może po prostu powiedział, że dobra. Mój na filtrze ma tylko taką pompkę ręczną do odpowietrzenia. Jeśli nie pomoże zasilenie z bańki to zawiozę pompę i wtryski do kogoś innego. Może kogoś polecicie z okolic Człuchowa/Chojnic?
Pozdrawiam
Stary 11-03-2013, 13:28   #10
luxs

Imię: Łukasz
Model: TRANSIT V
Silnik: 2.4 TDDI (90PS)
Rocznik: 2001

Moj ten sam silnik odpala ladnie po mroznej nocy i po jednym podgrzewaniu swiec ale troche czasem przykopci biala chmurke szczegolnie jak za drugim odpali odrazu to. Mimo ze ma przez pierwsze sekundy startu 'polobroty'. Moze to oznaczac, ze jest niska kompresja?
luxs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
brak mocy

Zasady postowania