Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2013, 22:35   #1
pablitto83
ford::average

Imię: Paweł
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Słabo wchodzi na obroty

Witam

Mój pierwszy diesel, więc nie mam porównania, a autem dopiero zacząłem jeździć.
Dziwi mnie że gdy ruszam, i wcisnę mocniej gaz, nawet już jadąc, auto ma opóźnioną reakcję. Trwa chwilkę zanim się wkręci, a jak już idzie to idzie dobrze. Wciskam gaz - cisza, i ładnie idzie. Nie próbowałem gaz w podłogę, ale też nie delikatnie. Jak jedzie szybciej, to ładnie reaguje na gaz. Wyjeżdżałem z bocznej alejki, ja mu w gaz, a tu nic, po chwili dopiero ruszył żwawo.

Albo to efekt turbodziury, i ten typ tak ma a ja jestem przewrażliwiony, albo coś nie halo.

Inne rzeczy które mogą się nakładać

- słychać lekko dwumase, mechanik mówił że jest jeszcze ok

- Jak ruszam z rana - temp. ok. 2-3 st puści jasny dymek i śmierdzi troche frytkami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (paliwo tankowałem na shelu), potem ok. Jak odpalałem np. wracając z zakupów, problemów brak

- Wczoraj robiłem rozrusznik - coś mu padło, teraz jest ok. Jak zimny, to odpala po ok1-2 sek, jak troche pochodził - pali niemal od razu (cóż, benzynka to to nie jest)

- Autko chodzi bardzo ładnie, nic nie szarpie, obroty idealnie od odpalenia stoją, nie falują.

- Nie wiem czy bierze olej - za krótko go mam

- Wymieniłem filtr powietrza, paliwa wymieniony w ASO przez poprzedniego właściciela w listopadzie (ok. 5tys km) - pewne, pytałem w ASO,

- Olej nie wymieniany pewnie dawno, wymieniam we wtorek, wizyta już umówiona, od razu zrobie mały przegląd zawieszenia,

- przed zakupem sprawdziłem u znajomego mechanika na kompie auto - brak błędów, turbo ok, wtryski ok

- lekko spocony na śrubach na pokrywie głowicy lewa sucha, środkowa troche , prawa bardziej. Nie mam pojecia o co kaman z tym
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chodzi ładnie, silnikiem nie szarpie, pracuje równo nawet zimny.

Pytanie zasadnicze - czy to opóźnienie w "starcie" to norma? W benzynie obroty wchodziły od razu po wciśnięciu gazu. Jeśli nie, to co to mogło by być, co może powodować takie objawy? Auto z 2008, ok. 200kkm.

pablitto83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania