Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-03-2013, 06:11   #11
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Czesław, myślę że porównanie to nie ma wielkiego sensu.
Ja już dziś mogę Ci z grubsza powiedzieć jakie koszty poniosę.
Z tej prostej przyczyny, że do połowy lutego przyszłego roku mam gwarancję.
W sierpniu będę musiał zrobić przegląd 5 lat lub 100 000km u autoryzowanego dealera, w lipcu wypada mi badanie techniczne, opony zimowe mam nowe, a letnie jak juz pisałem kupiłem za 1900zł.

Bump:
Cytat:
Napisał JanBr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przebieg przy kupnie 96000km
za mapę2010 +polska wersja 1,2/k
gratuluję udanego zakupu
Dowiedz się w Auto Plazie - mają ofertę na mapy za 688zł.

grodek75 jest offline  
Stary 21-03-2013, 06:22   #12
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: Re: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
Napisał grodek75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czesław, myślę że porównanie to nie ma wielkiego sensu.
nie zaszkodzi porównać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. są, jak napisałem jeszcze inne czynniki do porównania za 1-1,5 roku. Gratuluję udanego zakupu, nie bierz tego co piszę jako jakieś złośliwości skierowanej do Ciebie.
Cytat:
Napisał grodek75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dowiedz się w Auto Plazie - mają ofertę na mapy za 688zł.
taka cena powinna być u każdego dealera Forda, zrobili promocję. Jan podał cenę jak rozumiem z wersją z j. polskim.
Stary 21-03-2013, 08:20   #13
sprytny
ford::beginner

Imię: Adam
Model: smax
Silnik: 1.6eb
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

JanBr myślę, że twój "problem" leży w tym, że po zakupie zdałeś sobie sprawę, ze nie zależy Ci na (używając kolokwializmów) wypasie. Wersja trend/goldx na pewno byłaby sporo tańsza w zakupie i porównanie byłoby zupełnie inne. A tak porównujesz cenę auta wyposażonego do "gołego".

PS. Ja stałem przed podobnym wyborem - nowy "golas" lub dobrze wyposażony używany. Wybrałem jednak nowego s-maxa.
sprytny jest offline  
Stary 21-03-2013, 11:27   #14
teqton

Imię: Marcin
Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.3L Duratec-HE (160PS) - automat
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
To dla porównania podam mój przykład, tyle że z autem krajowym.
1,5 miesiąca temu kupiłem Mondeo 2,3 benzyna automat GoldX 2008r. po pierwszym właścicielu. Wyposażenie dodatkowe to xenony.
Auto jest bezwypadkowe, z całkowicie udokumentowanym przebiegiem 86 000km. Serwisowane od początku do końca w Auto Plaza.
5 000km przed sprzedażą miało wykonany duży przegląd po 80 000km, wymienione tarcze, klocki, ma nowe zimowe opony.
Zakupu dokonałem u autoryzowanego dealera Ford, w ramach programu Używane jak Nowe.
Otrzymałem roczną gwarancję (lub 20 000km).
Cena którą zapłaciłem to 44 000 PLN + 680zł za montaż czujników parkowania.
Jedyne dodatkowe koszty to przerejestrowanie auta za 170zł.
Kupiłem już również letnie opony za 1900zł.
Oczywiście w porównaniu do Titanium moje auto w wersji GoldX można uznać za golasa, jednak tak naprawdę nie brakuje mu nic co byłoby mi potrzebne.
Tyle tylko, że ja mam auto w 100% pewne, sprawne na dzień dobry i z roczną gwarancją (którą już sprawdziłem przy poprzednim Fordzie od nich - działa).
Ja miesiąc temu kupiłem podobne autko w DE w oficjalnym salonie Forda, również z gwarancją na rok czasu, po przeglądzie, z przebiegiem 102 tys km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko wersja titanium i zapłaciłem 11.500 euro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do tego mam komplet kół zimowych i letnich, ale dwie letnie muszę podmienić bo są już zjechane. No i ja nie musiałem rejestrować go w Polsce bo mieszkam w DE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koszt rejestracji w DE to jakieś 250 zł z nowymi blachami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-03-2013, 12:18   #15
grodek75

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Cytat:
Napisał teqton Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja miesiąc temu kupiłem podobne autko w DE w oficjalnym salonie Forda, również z gwarancją na rok czasu, po przeglądzie, z przebiegiem 102 tys km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko wersja titanium i zapłaciłem 11.500 euro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do tego mam komplet kół zimowych i letnich, ale dwie letnie muszę podmienić bo są już zjechane. No i ja nie musiałem rejestrować go w Polsce bo mieszkam w DE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koszt rejestracji w DE to jakieś 250 zł z nowymi blachami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, obserwowałem Twoje pytania.
Przy okazji - gratulacje i niech się sprawuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale ja o czym innym chciałem - chodzi o to, że tak naprawdę nasze trzy przykłady pokazują to, że nie ma możliwości kupienia dobrego, nie kręconego i bez wad prawnych auta w cenach jakie proponują handlarze na Otomoto czy Allegro.
Dobre Mondki z 2008 roku muszą kosztować raczej ok. 45 000 - 50 000zł, a nie po 35 000 - 40 000 jak sobie winszują handlarze już ze swoim zarobkiem.
Ten watek powinien dać wiele do myślenia poszukującym auta.
grodek75 jest offline  
Stary 21-03-2013, 12:53   #16
czeslaw555

Cytat:
Ten watek powinien dać wiele do myślenia poszukującym auta.
Mam nadzieję że da Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-03-2013, 13:02   #17
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022

Na przykładzie mojego Mondeusza Tit bez dodatkowych wodotrysków , wiem że za 40 tyś złotych to sobie kłopot można kupić

auto / 137 tyś przebiegu / 10890 euro x skromnie 4 zł = 43560 zł
30 euro / blachy na 2 dni bo się kończyły / x 4 zł = 120 zł
98 złotych - przegląd techniczny
100 złotych - tłumaczenie
1425 złotych - akcyza w Urzędzie Celnym
70 zł - sporządzenie dokumentów dla Urzędu Celnego, Skarbowego, o rejestrację samochodu do Starostwa
160 zł - Vat 24 w Urzędzie Skarbowym
760 zł - rejestracja pojazdu / tablice, karta pojazdu /
2743 zł - polisa OC, AC, NW

po podsumowaniu wychodzi jak nic 49036 zł . Nawet przy założeniu że nie opłacam AC wyjdzie 47000 zł, jednak doliczyć trzeba wyjazd do DE i powrót / jechałem drugim autem / + 1000 zł .
Realna cena za jako taki samochód to 47000-50000 zł .

To było w lipcu 2012. Teraz ceny może odrobinę spadły, ale euro się trzyma .

Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 21-03-2013 o 13:06
Hansolo jest offline  
Stary 21-03-2013, 16:28   #18
michalmichalpp

Jeżeli mieszka się za granicą to można znaleźć taniej autko niż ceny które wy piszecie (oczywiście taniej to nie 5tys euro a np 1.5tys euro), i tego jestem pewny na 100%. Nie szukając na mobile.de itp. Trzeba poznać osobą która się na tym zna i ma dojścia do firm itp. Ja osobiście poszukuje takiego auta i znajomy pokazał mi aukcje z jakiejś firmy to Ford Mondeo Titanium 2009rok silnik 2.0Tdci poszedł za 8.800euro. Miał NAP, przebieg około 150tys. Wyglądał ładnie, silnik nie wiem w jakim stanie ale myślę że cena jest przystępna. Cena za ten samochód u handlarza w Holandii 13tys euro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Stary 21-03-2013, 16:38   #19
czeslaw555

piszemy o tym ile auta kosztują itd. łudzimy się że będzie to jakiś przewodnik , a ty wyskakujesz z tekstem , że znajomy ci pokazał .... szkoda że ci nie powiedział co dalej , że cena to netto i ile trzeba zapłacić po sprowadzeniu do kraju. Potem są tacy co twierdzą że auta opisywane wyżej można kupić spoko za 26 tys zł, tak napisał gość na forum mondeo,
Stary 21-03-2013, 16:44   #20
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

A będę złośliwy i napiszę że auto jest tyle warte ile ktoś za nie zapłaci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To taka mała dygresja do toczącej się tu dyskusji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Markoo jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania