Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-03-2013, 19:06   #1
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Łożysko dociskowe

Witam. Po wymianie sprzęgła na kompletny zestaw LUK. Po odebraniu auta okazało się że zsuneli szybkozłączke na pompce wstępnej ponowna wizyta w warsztacie i przewód zamocowali opaską el. jako że za dwa dni miałem wymieniać pompę wtryskową machnąłem ręką i sam wymieniłem cały przewód pompka filtr. Po odjechaniu kilku km. wypieła się linka z łapy. znowu wizyta w warsztacie i zabezpieczyli ją śrubą ... znów machnąłem ręką. Gorsze jest to że podczas jazdy na rozgrzanym aucie coś piszczy. Wystarczy lekko dotknąć sprzęgła około 0,5 cm i przestaje. Spec najpierw mówi że on nic nie słyszy potem że tak ma być potem popuścili linkę i zmiana polega na tym że przy wciskaniu pedału pierwsze 0.5 cm po tym jak łożysko dotknie słoneczko piszczy dalej a wraz z dociskaniem sprzegła ( po przekroczeniu tego 0,5 cm ) przestaje odnoszę wrażenie że podczas tego pisku łapa wpada w wibracje.... nie odpuściłem i kazał za dwa dni jak będe miał czas podstawić auto to się tym zajmie. Odbieram jadę i piszczy przy wciskaniu jak piszczało, jedyna różnica to ciężej chodzi sprzęgło. Patrze pod spód i szok... Wracam i mówię że to druciarstwo ( dosłownie) i nie zgadzam się na coś takiego. No to on że to trzeba wymienić łąpę potem założyc osłonę.... Panowie czy ktoś może mi powiedzieć czy ja jestem przewrażliwiony czy mam rację że tak nie powinno być, i jak formalnie cokolwiek wyegzekwować, wystawili mi na to f-vat.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_1650.JPG (62.1 KB, 51 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1651.JPG (65.9 KB, 53 wyświetleń)

AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 19:16   #2
salom

Domyślnie Odp: Łożysko dociskowe

AKIM, nie pytaj tylko rób swoje. Napewno wiesz co robić, i wiesz co piszczy.
Łapa to by wpadała w wibracje, jakby była lużna, a nie naprężona przez linkę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 19:26   #3
AKIM

Ja stawiam na wadliwe łożysko. Tylko jak formalnie to zrobić. Czy brać opinię rzeczoznawcy i z tym do warsztatu czy gdzie indziej zlecić wymianę i domagać się zwrotu kosztów??
Stary 30-03-2013, 19:44   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Przekaż im swoje żądania na papierze: że jeżeli nie naprawią prawidłowo samochodu, to bierzesz rzeczoznawcę i kosztami ich obciążysz, jeżeli nadal nie będą reagowali, podejmiesz dalsze kroki (może nie pisz od razu o sądzie).

Jeżeli się przejmą, to zrobią, jeżeli nie - ja bym chamów olał i oddał auto gdzie indziej. Szkoda twojego czasu i zmarnowanych nerwów. Chyba że lubisz się szarpać i nigdy nie odpuszczasz.

Inna sprawa, że ja bym już bał się oddać auto do tych... specjalistów. Niezależnie od wszystkiego - szczerze wątpię, by nowe łożysko LUK-a było zwalone. Top bardzo dobra firma, chociaż wpadki zdarzają się każdemu, ale skoro ci mechanicy takie rzeczy wyprawiają, to musieli coś skopać. Jeżeli ty dostarczyłeś części - mogą się bronić, że to twoja wina.
W sumie masakra.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-03-2013 o 19:50
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 19:58   #5
AKIM

Usługa i cześci jest ich. na fakturze jest sprzegło LUK 430zł. i wymiana 300zl. Poza wadliwym łożyskiem nie widzę innej opcji w starym 13 miesiecznym sprzęgle STATIM pękła sprężyna w tarczy ale do samego końca tj. jak wysiadałem z auta na kanale w tym warsztacie nie było żadnego pisku szmeru itp.

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 30-03-2013 o 20:04
Stary 30-03-2013, 21:23   #6
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Cholera.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak czytam niektórych problemy z serwisami nachodzi mnie fajna myśl ...
Jakbyśmy Wojciechu (teoretycznie) z AKIMem i Adaskem stworzyli warsztat "non profit" tak, dla zbałamucenia czasu emerytów ... chyba były by mocne naciski odgórne ... bo zbyt dobrze by się działo i zbyt pro zadowoleniu u Klientów ...

Parę dni temu rozkminiłem rozrusznik w 2,5 D i na kolanie za grosze naprawiłem w 15 minut ... Dla Ciebie normalka, dla serwisu O ! HO !

Jak fajnie, że możemy nieco chłopakom TUTAJ pomóc !!!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-03-2013, 21:42   #7
AKIM

Urząd Skarbowy by nam dał...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To nie wszystko ... przed wymianą pompy wtryskowej - kupiłem używkę ale dla pewności dałem do pompiarza na sprawdzenie... miała być rozebrana i złożona na nowych uszczelkach- tak mówił, przeglądnięta a w razie potrzeby wymienione co trzeba... po założeniu lała się ropa z dekla tłoczka przyspieszacza kąta wtrysku... jadę do gościa a on na to że panie to te tureckie uszczelki... będę je miał za tydzień to niech pan przyjedzie to wymienię ale w zasadzie te uszczelki panie to się nie psują i nawet ich nie wymieniam...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na razie niech pan położy sobie szmatkę i tak jeździ... Dobrze że miałem jeszcze jedną w zapasie po tym jak w starej przyblokował mi się tłoczek to kupiłem więcej, na szczęście pompa działa ok . Teraz przy -15 dwa obroty wału i pali.

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 30-03-2013 o 21:50
Stary 30-03-2013, 21:58   #8
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Urząd Skarbowy by nam dał...
Ha, Ha. Jak Temu co chleb rozdawał za darmo ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na razie niech pan położy sobie szmatkę i tak jeździ...
To lepsze nawet niż ... Wesołych Świąt, czego Wam życzę ...
Stary 02-04-2013, 12:17   #9
AKIM

Dziś po wizycie u Rzecznika Praw Konsumenta - bardzo miła pani przygotowała mi pismo.
Jak zobaczyli to w warsztacie to jak by im dał w p...sk. Właśnie mieliśmy do pana dzwonić...
Na podst. Art. 636 K. C. wskazałem im termin kiedy mają to naprawić. Wymienią całe sprzęgło. Dam znać w piątek po odebraniu auta.
Stary 02-04-2013, 13:57   #10
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Niestety jak założą nowe sprzęgło dalej będzie piszczeć-chyba że się domyślą co źle zrobili
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania