Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-03-2013, 20:20   #11
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Zwięszkone spalanie o 50% przy 140km/h w stosunku do 100km/h 1.8 PB 125PS

Cytat:
Napisał rednaxelA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za to na autostradzie ostatnio skasowalem srednie spalanie i poleciałem nascie minut 170kmh i mi wyszlo według komputera 12,5 :-)
To ładnie pocisnąłeś. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale powiem Wam że te 2 litry więcej czy mniej... ale jak tu nie dać im się napić od czasu do czasu. A i kierownik ma wtedy banana na twarzy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2013, 21:19   #12
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Zwięszkone spalanie o 50% przy 140km/h w stosunku do 100km/h 1.8 PB 125PS

Kwestia spalania to zawsze emocjonujący temat, bo każdy ma inną nogę, jak i warunki do jazdy.
Specjalnie na tą okazję, zarejestrowałem moją wycieczkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Licznik zresetowany przed wyjazdem, po 37km taki wynik :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na razie dużo, bo trzeba było wyjechać z miasta, ale już na autobahnie, tempomat zapięty, prędkość i obroty widać.

Po ponad 130km tej samej prędkości spalanie się ustabilizowało:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po paru kolejnych km zatrzymało się i tak zostało na całej trasie 766km:

Po sprawdzeniu dokładniejszą metodą, czyli kolejne zalanie pod korek wyszło 6,46l, czyli dosyć mała tolerancja.
Trochę dużo, ale grzebano mi coś ostatnio przy pcm w związku z falującymi obrotami, i nie wiem czy czegoś nie namieszali.

Przy innych wycieczkach w trasie ok.700km w głąb Niemiec z prędkościami 120-140km/h nie przekroczyłem średniego spalania 7l. - bez szaleństw, tam gdzie trzeba zwalniane, a tam gdzie można to przyśpieszane, a większość na luziku tempomat 130km/h
Za to przy 180 i więcej km/h to robi się wir w baku i o tym nawet szkoda gadać.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2013, 21:21   #13
jarowo

Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A więc Panowie tak. Przy spokojnej jeździe w trasie spalił mi 6,3l/100km. Prędkość do 110km/h.
Jak ty to zrobiłeś?
Ja mam co prawda 2.0 ale nigdy po "emerycku" nie zszedłem poniżej 7,6, miasto Warszawa nie przekraczając 3 tyś obrotów to 11-13 litrów.
jarowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2013, 22:44   #14
Jarek81
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Da się,mi na trasie Warszawa-Praga(czeska oczywiscie) spalił 6,2 l (jazda do ok 110km/h)
Trasa Warszawa-Split 7,0l
Trasa Split-Warszawa 7,1l (troche wiecej klima chodziła)

Ale odcinek autostrady warszawa-łòdź cay czas okolice 130-140km/h to juz spalanie na poziomie 8,2 -8,3

Ostatnio edytowane przez Jarek81 ; 31-03-2013 o 23:46
Jarek81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2013, 23:34   #15
nerwik_ns
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 Duratec (125KM) + LPG
Rocznik: 2003

Mi w trasie jak jeszcze nie miałem LPG komputer pokazał 5,8l średnie spalanie , ale o było przy jeździe 90-100 km/h, natomiast w mieście 11,5l Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dlatego LPG.
Teraz w mieście około 13l LPG, trasa jeszcze nie sprawdzonaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mieszany cykl 65%trasa-35%miasto śr. 9,85l LPG.
nerwik_ns jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2013, 07:46   #16
enjoypoznan

Cytat:
Napisał jarowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak ty to zrobiłeś?
Lepiej nie pytaj. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tak na poważnie to po prostu stała prędkość i płynność jazdy.
Zmiana biegów przy 3tys. obr.

martinez07 Jeżeli mógłbyś przy okazji cyknąć fotkę ile Ci wyskoczy przy 4 tys. obr. na 5 biegu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.To prawie 150km/h na liczniku. Masz spalanie średnie?
W mondkach było w ogóle fabrycznie spalanie chwilowe?

Ja mam ten minus , że nie mam komputera paliwowego. Więc spalanie tylko z dystrybutora. Póki co zauważyłem też że największy apetyt ma przy gwałtownym przyspieszaniu(wskazówka paliwa opada w oczach). A tego na autostradzie tez nie brakuje przez blokujących s@%#^$ lewy pas. Więc pewnie mój styl jazdy ma tutaj bardzo duże znaczenie.

Generalnie temat założyłem dlatego , że nie lubię gdy w aucie jest coś nie tak. Ale wszystko wskazuje na to , że wszystko jest ok. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżdżę w 90% w trasach.

Zrobie jeszcze jeden test przy 140km/h na autostradzie ale z płynna jazdą. I zobaczymy ile mi wyjdzie pod dystrybutorem. No i przekładka opon na letnie. Ale póki co mamy piękną zimę tej wiosny. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 01-04-2013 o 08:00
Stary 01-04-2013, 09:27   #17
Przema
ford::average

Imię: Przemek
Model: Fiesta mk6 van/Courier Turneo
Silnik: 1,4 68KM/1,0B 100KM
Rocznik: 2008/2017

robiłem trasę swoim st łódź - poznań jakoś w październiku

średnie spalanie 13,8, prędkość min 150 a jak się dało to chwilami 220, czasem kilka min postoju przed bramką

w mieście jak cisnę to spalanie dochodzi do prawie 17l lpg - komp pokazuje mi max 14,5l
Przema jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2013, 11:01   #18
martinez07

Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
martinez07 Jeżeli mógłbyś przy okazji cyknąć fotkę ile Ci wyskoczy przy 4 tys. obr. na 5 biegu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.To prawie 150km/h na liczniku. Masz spalanie średnie?
W mondkach było w ogóle fabrycznie spalanie chwilowe?
Będę wracać autobahnem, także postaram się.
Mam spalanie średnie, chwilowe da się uaktywnić w poliftowych zegarach - szczegóły opisane w temacie "komputer paliwowy dodanie opcji w benzynie i dieslu" na tym forum.
Ale można łatwo podejrzeć ile w danej chwili spala auto nawet że spalaniem średnim - podczas jazdy je zresetować i wyskoczy aktualnie zużywane paliwko.

Cytat:
Ja mam ten minus , że nie mam komputera paliwowego.
To akurat żaden problem - kupujesz zegary za parę złotych na allegro, odkręcasz płytkę drukowaną i wysyłasz do kolegi Jaro, który Ci wgrywa odpowiedni soft. Potem podmieniasz zmodyfikowaną płytkę w swoich zegarach i masz komputer paliwowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2013, 11:45   #19
enjoypoznan

Chyba zdecyduje się na wymianę całych zegarów już z taka opcją. Tylko że na znanym portalu aukcyjnym 95% Anglików. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i oczywiście wajcha INFO.
Chociaż opcja z wymianą płytki też jest jak najbardziej ok. Tylko musi się trochę ocieplić. A myślę ze od Anglika podejdzie. Muszę się tylko zorientować ile kolega Jaro sobie krzyczy za takie cuś.

Póki co przeszło mi przez myśl czy jest jakiś program pod ELM-a który by mi na lapku wyświetlił spalanie.

Stary 01-04-2013, 13:29   #20
martinez07

Od anglika nawet lepiej, bo dużo taniej- oczywiście pod warunkiem, że będziesz programować, bo inaczej przebieg w milach.
W temacie który Ci podawałem masz cenę :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Robotą z wymianą to w środeczku, na lato nie trzeba czekać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
spalanie

Zasady postowania