Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2013, 10:03   #1
peterman1234
ford::amateur

Model: c-max
Silnik: tdci 2.0
Rocznik: 2005
Domyślnie Ciężki rozruch po dłuższym postoju

Witam.

Problem polega na tym, że samochód jak postoi ok. 10 godz. (a nawet krócej) długo pali, to znaczy trzeba go długo kręcić. Jak już odpali to kolejne rozruchy bez problemu aż do następnego dłuższego postoju. Problem ten występuje zawsze po postoju niezależnie od temperatury.
Samochód kupiłem niedawno. Wymieniłem już kompletny rozrząd (przed wymianą podobne efekty), filtr paliwa, świece żarowe.
Samochód stał w warsztacie, który serwisuje silniki diesla (ukł. paliwowe) - diagnoza układ paliwowy czyli pompa , wtryski itd. ok. Mechanik zasugerował niskie ciśnienie sprężania. Po tej wizycie samochód odstawiłem do serwisu forda - diagnoza wszystko co mogli sprawdzili i jest ok. podejrzewają uszkodzenie wtrysków.
A i akumulator jest nowy (kupiłem 2 tyg. temu bosch silver) ale zauważyłem na klemie plusowej dużo zielonego nalotu (zacisk dobrze dokręcony).
Proszę o sugestie w tym temacie, może ktoś miał podobne problemy.
Ford focus c-max 2005r 2.0 TDCi 133kM / 98 kW przebieg 220 tys.

peterman1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 15:01   #2
michu21
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Ciężki rozruch po dłuższym postoju

A sprawdzali Ci rozrusznik ?
Stary 17-04-2013, 15:12   #3
peterman1234

Sprawdzałem parametry elektryczne przy rozruchu miernikiem czyli napięcie ładowania (było ok) i spadek napiecia przy rozruchu (było 10V) fachowiec mówił że tak ma być. Nie sprawdzali samego rozrusznika (w sensie nie wyciągali go fizycznie ani nie mierzyli prądu przy rozruchu).

Ostatnio edytowane przez peterman1234 ; 17-04-2013 o 15:29
Stary 17-04-2013, 15:19   #4
salom

Objawy pasują do cofającego się paliwa. Nie trzymają zaworki, i po dłuższym postoju pompa musi pociągnąć paliwo na nowo. Nalezy szukać przyczyny w układzie paliwowym,nie wtryski, nie pompa , nie swiece żarowe.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 15:22   #5
peterman1234

A możesz sprecyzować gdzie znajdują się te zaworki. Dodam, że sprawdzałem rano czy w przewodach paliwowych jest paliwo (oczywiście tylko na tym odcinku gdzie są one przeźroczyste), wężyki były pełne i nie było w nich powietrza nawet przy kręceniu rozrusznikiem.

Ostatnio edytowane przez peterman1234 ; 17-04-2013 o 15:32
Stary 17-04-2013, 15:47   #6
salom

Powietrza w rurkach może nie być, ale nie ma ciśnienia , i dopiero intensywne kręcenie rozrusznikiem stworzy odpowiednie ciśnienie do zapalenia. W prosty sposób możesz sprawdzić czy mam rację, rano przed uruchomieniem poluzuj odpowiednim kluczem przewód doprowadzający paliwo do pompy, lub filtra, zależy gdzie łatwiejszy dostęp, jak paliwo pod ciśnieniem siknie, to ok, jeżeli nie to w tym należy szukać. Gdzie są zaworki nie wiem, ale wiem że aby silnik pracował, musi mieć paliwo, powietrze i odpowiednie ciśnienie w cylindrach, i tak to jest od chwili wynalezienia silnika spalinowego.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2013, 20:01   #7
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powietrza w rurkach może nie być, ale nie ma ciśnienia , i dopiero intensywne kręcenie rozrusznikiem stworzy odpowiednie ciśnienie do zapalenia. W prosty sposób możesz sprawdzić czy mam rację, rano przed uruchomieniem poluzuj odpowiednim kluczem przewód doprowadzający paliwo do pompy, lub filtra, zależy gdzie łatwiejszy dostęp, jak paliwo pod ciśnieniem siknie, to ok, jeżeli nie to w tym należy szukać. Gdzie są zaworki nie wiem, ale wiem że aby silnik pracował, musi mieć paliwo, powietrze i odpowiednie ciśnienie w cylindrach, i tak to jest od chwili wynalezienia silnika spalinowego.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2013, 21:43   #8
komar18

Silnik: 1.6 B
Rocznik: 2007

michu21 mnie rozwalił swoją radą. idź w kierunku wskazanym przez salom
komar18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2017, 21:24   #9
Kamilek0065

Imię: Kamil
Model: Focus c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Probl z odpaleniem forda focus c-max 2.0 tdci

Witam
Zapalilem samochód który po chwili mi zgasł i więcej nie zapalił zaprowadzilem samochód do warsztatu który wymienił mi filtr paliwa i odpowietrzyl układ odebrałem autko i było dobrze do czasu. Po dłuższym postoju 1h samochód znowu nie zapalił zaprowadzilem auto spowrotem i Panowie stwierdzi ze paliwo po zgaszniu auta się cofa i pompa przy uruchomieniu nie daje rady pompowac. Wstawiłem zaworek zwrotny żeby ropa się nie cofala i narazie pali.od czego najlepiej zacząć żeby zaraz nie potrzebnie nie wymienić połowy życzy.
Kamilek0065 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2017, 21:41   #10
Istvan

Imię: Marek
Model: C-max
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Probl z odpaleniem forda focus c-max 2.0 tdci

Od wręczenia Panu serwisantowi kluczyków do auta,numeru telefonu do Ciebie na który ma dzwonić w sprawach kosztów,nie sugrowaniu niczego (Pan serwisant-mechanik ma być wykształcony,doświadczony i wszystkowiedzący).Na Forum nie szukałbym oświecenia bo możesz zacząć wymieniać wszystko.Każdy przypadek jest inny.Ja czytając forum po zakupie auta chciałem wymienić WSZYSTKO.Okazało się ,że nie muszę wymieniać niczego poza filtrami i olejami ,oraz uszczelki pod pompą paliwową.Bądż ostrożny i czytaj ,ale koryguj co czytasz.Życzę Ci dobrego mechanika.Uczciwego i myślącego.Spokojnie.
Istvan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania