Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2013, 13:12   #1
jastu
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 Duratorq
Rocznik: 2014
Domyślnie Anatomia przegubu

Witam
mechanik mi powiedział, że jest luz na krzyżaku i wymaga to wymiany przegubu (prawy) - koszt części 800zł. Nie wiem np. czy w tej kwocie jest łożysko podpory, smar, osłony - to dla mnie sporo kasy.
Czy jest możliwa naprawa mniejszym kosztem?
Z innej kategorii - czy dysponuje ktoś może schematem budowy przegubu (najlepiej obu), najlepiej od koła do skrzyni, i najlepiej jeszcze z zaznaczonymi numerami części : )
Pozdrawiam

jastu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 13:22   #2
salom

Domyślnie Odp: Anatomia przegubu

Ja przegub kupiłem nowy w sklepie za 80 zł. Wymieniłem sam.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 13:37   #3
jastu

nie mam kanału, muszę pilnować mechanika : /
//edit
może warto całą półoś kupić - czy te dostępne na allegro (nawet nowe) w cenie samego przegubu nie rozsypią się zbyt szybko?

Ostatnio edytowane przez jastu ; 17-04-2013 o 15:06
Stary 17-04-2013, 15:10   #4
salom

Do wymiany przegubu nie potrzeba kanału. Masz uszkodzony przegub, piszesz może całą półos kupić ?? a czemu nie dwie ??
Jak macher powiedział luz na krzyżaku, to czemu chce wymieniać przegub??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2013, 15:22   #5
jastu

czy luz na krzyżaku jednoznacznie określa którą część należy wymienić?
@salom - nie mam warunków żeby podziałać samemu, więc bez obrazka jest mi ciężko dyskutować i podważać podejrzane opinie mechanika.

// edit - znalezione

Jeżeli jest zużyty tylko krzyżak - to wymieniasz tylko to. Z reguły jednak wyrabia się bieżnia krzyżaka, tj. wewnętrzna powierzchnia w kielichu. Wtedy do wymiany cały przegub (krzyżak jest w komplecie). Co do wymiany - trzeba wyjąć półoś. Trochę oleju ze skrzyni poleci. Przy okazji na pewno nie zaszkodzi wymiana uszczelniacza półosi.

owszem oryginalny fordowski to kwota wspomniana wcześniej : /

W przegubach wewnętrznych najczęściej zużywają sie bierznie w tzw. kielichach. Da się to sprawdzić ręcznie. Niestety trzeba wypiąc półoś z przegubu i paluszkiem wewnątrz kielicha sprawdzić gładkość powierzchni po których ślizgają się łożyska krzyżaka. To są te węższe powierzchnie jest ich 6 po 2 na łożysko. Jeśli daje się wyczuć palcem dołek to konieczna jest wymiana tego kielicha. Jeśli jest gładki to kielich jest ok. Żeby wyjąć połoś z przegubu wewnętrznego nie tzeba odkręcać śryby piasty koła wystarczy odpiąć drążek kierowniczy, łącznik stabilizatora, i wachacz. Potem zdjąć obejme z osłony przegubu i lekko pociągnąć piastę koła z połosią na zewnątrz auta, półoś wysunie się z kielicha.

Ostatnio edytowane przez jastu ; 17-04-2013 o 15:38
Stary 17-04-2013, 15:36   #6
salom

Nie wiemy, o jakim luzie mówimy, minimalnyn, małym , średnim, dużym, czy już stukanie przy ruszaniu.Nawet samochód jak wyjdzie z fabryki to ma minimalny luz, bo musi mieć. Żeby dokładnie zdjagnożować, czy to krzyżak , czy przegub, to naprawdę trzeba trochę się namęczyć. Wiem że sam tego nie ogarniesz, to obrazki nic ci nie pomogą. A każdy tu na forum co innego ci doradzi, bo ile podpowiadających, tyle rad, a co zrobisz twoja sprawa, i kieszeń też twoja.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2013, 10:00   #7
jastu

Korekta - nie krzyżak jest przyczyną (chyba się z nim nie zrozumiałem) a prawy przegub jest krzywy tzn. przy łożysku podpory widać jak guma i sama oś kręci się w jajo zamiast równo.
Czy komuś się zdarzyło skrzywić przegub bez uderzenia go?

Ostatnio edytowane przez jastu ; 07-05-2013 o 10:12
Stary 07-05-2013, 18:46   #8
salom

Jastu, podlewaruj samochód, zdejmij koło z tej strony, co chodzi krzywo, i poruszaj półośką góra dół, jak będzie duży luz, to trzeba to wymontować, jak napisano wyżej.
Pewnie nigdy w życiu nie widziałeś przegubu w środku , bo gdybyś widział, to wiedziałbyś że przegubu nie da się skrzywić. Można go zniszczyć, rozwalić od długiego przebiegu, i od ostrego ruszania na maksymalnie skręconych kołach.Jeżeli twoja wiedza jest zamała, to niestety musisz udać sie do mechanika, patrząc mu na ręce, pokaże ci co uszkodzone, kupisz sam, a mechanik założy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2013, 20:56   #9
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał jastu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...przy łożysku podpory widać jak guma i sama oś kręci się w jajo zamiast równo...
Witam
A może obejma łożyska jest za słabo dokręcona? Bo jeżeli guma (rozumiem że chodzi o osłonę przegubu wewnętrznego) robi jajo, to łożysko powinno chyba też. Pisząc "sama oś" masz na myśli tą część pomiędzy przegubami, czy całość, tj. od skrzyni do przegubu zewnętrznego?
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2013, 23:12   #10
jastu

Mam na myśli wałek między wahaczem prawego kołem a łożyskiem. Też poddałem wątpliwości skrzywienie (że gumowa osłona jest krzywo), ale widać że przegub jajo zatacza już w połowie długości tj. 3-4mm . Luz góra/dół nie jest wyczuwalny z żadnej strony.
Odpowiedz

Zasady postowania