Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2013, 11:21   #1
Zaknafen
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Wyciek plynu chlodniczego

Posiadam Mondeo Mk III TDDI 2.0 2002
wczoraj jak wracałem z pracy zgasł mi na światłach po odpaleniu nie chciał jechać pedał gazu w podłodze a on na 1 biegu max 30km/h i 2,5k obrotów na 2 trochę lepiej bo 40km/h i się rozpędzał do 45 trochę to trwało a obroty to max 3k na 3 już spadały obroty i zwalniał jako ze do domu miałem około 2km to podjechałem tak jak jechałem.

I tu pojawia się problem temperatura grubo ponad polowa (nie wiem ile jest na wskaźnikach kresek ale prawie na czerwonym polu) rano wlałem wodę do chłodnicy bo totalnie było sucho a woda w oczach ubywa odnalazłem wyciek wody w okolicach pompy wspomagania na wyłączonym silniku cieknie tak ze cały zbiornik wody znika w 20 minut na włączonym jest 2 czy 3 razy szybciej

Jutro mam wolne to zacznę sprawdzać okolice pompy i przewody jakieś rady ?

Ostatnio edytowane przez Zaknafen ; 19-04-2013 o 22:16
Zaknafen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2013, 12:43   #2
salom

Domyślnie Odp: Wyciek plynu chlodniczego

Jak jechałeś z temperaturą na czerwonym polu, to napewno już nie było płynu, silnik się zacierał od temperatury,i dlatego nie chciał jechać. Jak znajdziesz wyciek, nalej wody, szkoda płynu , i zobacz jak pracuje silnik.Jeżeli wszystko ok, to masz szczęście, spuść wodę , nalej płynu, i wio.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2013, 13:45   #3
mistermondeo
ford::average

Model: mondeo

Cytat:
Napisał Zaknafen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Posiadam Mondeo Mk2 TDCI 2.0 2002
Oj,nie było takiego MK2,czy ja o czymś nie wiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mistermondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2013, 22:37   #4
Zaknafen

Po wyjęciu elementu wymianie uszczelek dzieje się podobnie znalazłem usterkę wewnętrzny pierścień łączący obie pompy przepuszcza a nie powinien wodę. Jutro jadę kopic nowa pompę trzymajcie kciuki by zadziałało ^^

PS już poprawiłem literówkę w opisie silnika
Stary 22-04-2013, 16:19   #5
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Roczniki z lat 2001-2007 Ford okresla jako Mk2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i stąd zapewne to zamieszanie.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2013, 02:03   #6
Zaknafen

od 2000 do 2007 jest Mk3 i faktycznie literówkę nie tylko przy rodzaju budy ale i opisie silnika -.-

Wracając do tematu jestem już po udanej wymianie pompy (wspomagania/wody) jak i chłodnicy. To była pierwotna usterka która spowodowała awarie pompy. Swoja droga to nauczka przed pożyczaniem samochodu choćby na 10 min do sklepu i potem text |tylko zderzak zarysowałem lekko pęknięty" a o chłodnicy ani mru mru. i tak z awarii chłodnicy za 50 euro musiałem wymienić pompę za 100 + chłodnice.

Teraz tylko wymienic plyn od wspomagania i tu 2 pytania
1. jak i czy wylac plyn z pompy?
2. odpowietrzanie pompy wspomagania z czym to sie je
Odpowiedz

Tagi
wyciek

Zasady postowania