Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-05-2013, 21:33   #21
mmisza
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Dziwny dźwięk silnika na jałowych obrotach Duratec 1.6 Ti-VCT

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za tydzień mają mi zapodać jakiś płyn czyszczący "osad węglowy" to zdanie panów z serwisu Chwalinki Opole
Kolego ten płyn możesz sobie darować - efekt taki sam jak przed "czyszczeniem" - strata czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....

Pozdrawiam

MiszA

mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2013, 21:34   #22
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

U mnie też ten dźwięk się pojawia od nowości i moim zdaniem po prostu ten silnik tak ma i już. Dlaczego od razu zakładacie, że ten dźwięk jest "patologiczny" i że mamy do czynienia z faktyczną usterką? Fakt, że jest dziwny i niezbyt miły dla ucha, ale to nie oznacza od razu, że coś niedobrego się dzieje z silnikiem. Podczas normalnej jazdy tego nie słychać. Wydaje mi się, że gdyby naprawdę coś złego się działo to jęki i świergotanie dochodziłyby w szerszym zakresie obrotów.

Jeżeli ktoś mimo wszystko chce tracić czas na bezskuteczne szarpanie się w serwisie (gdzie nawet nie umieją powiedzieć, czy jest to normalne czy nie) to jego sprawa.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2013, 19:59   #23
dogman
ford::beginner

Silnik: 1.0
Rocznik: 2013

Witam ponownie,

Mam już przejechane z jękiem prawie 14 tys.km
Dzwięk pojawia się po dobrze rozgrzanym silniku i tylko na niskich obrotach (ok.800-900). Ostatnio czyściłem silnik płynem kupionym w sklepie samochodowym i zauważyłem że po myciu na ok. 2 dni jęk całkowicie zniknął.
Po przemyśleniu całej sprawy doszedłem do wniosku że musiał sie wlać pod pokrywę paska rozrządu(czarny plastik). Ponownie dobrze ją spryskałem i tylką ją, na nic innego nie lałem i jęk znowu zanikł. Gwarancji już nie mam więc chciałem ściągnąć całą tę osłonkę ale po odkręceniu wszyskich śrub(niezła gimnastyka) nie mogę jej wyciągnąć bo przeszkadza jakieś koło, chyba od pompy wodnej.
Będę dalej próbował ja zdjąć i zobaczyć co może być przyczyną jęczenia.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez dogman ; 05-05-2013 o 20:05
dogman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2013, 21:49   #24
bonzo000

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

Cytat:
Napisał dogman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam ponownie,

Mam już przejechane z jękiem prawie 14 tys.km
Dzwięk pojawia się po dobrze rozgrzanym silniku i tylko na niskich obrotach (ok.800-900). Ostatnio czyściłem silnik płynem kupionym w sklepie samochodowym i zauważyłem że po myciu na ok. 2 dni jęk całkowicie zniknął.
Po przemyśleniu całej sprawy doszedłem do wniosku że musiał sie wlać pod pokrywę paska rozrządu(czarny plastik). Ponownie dobrze ją spryskałem i tylką ją, na nic innego nie lałem i jęk znowu zanikł. Gwarancji już nie mam więc chciałem ściągnąć całą tę osłonkę ale po odkręceniu wszyskich śrub(niezła gimnastyka) nie mogę jej wyciągnąć bo przeszkadza jakieś koło, chyba od pompy wodnej.
Będę dalej próbował ja zdjąć i zobaczyć co może być przyczyną jęczenia.

Pozdrawiam

Kolego to jest trop, może sprzedaż fordowi patent usunięcia tego jęku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2013, 22:04   #25
dogman

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego to jest trop, może sprzedaż fordowi patent usunięcia tego jęku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłoby fajnie robić interesy z Fordem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A wracając do tematu, dzisiaj mając chwilę wolnego postanowiłem zdjąć pokrywę paska rozrządu. Wykręciłem dwie śruby od alternatora i poluźniłem trzecią - dało to możliwość zdjęcia paska od pompy wodnej, alternatora i klimatyzacji. Następnie odkręciłem 4 śruby z koła od pompy wodnej, ładnie się zdjęło i wreszcie dało możliwość ściągnięcia osłony plastikowej od paska rozrządu. Nastepnie ponownie zamontowałem koło, nałożyłem pasek i przykręciłem alternator. Odpaliłem go, zrobiłem kilka rund wkoło chałupy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i jak się już nagrzał to elegancko było słychać jęk z którym borykam sie od nowości.
Teraz najciekawsze: polałem delikatnie pasek odrobiną wody ( nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale musiałem spróbować) i ku mojemy zdziwieniu jęk całkowicie zanikł. Z dobrą godzinę było elegancko, ale potem znowu zaczął się jęk aż do ponownego podlania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem mechanikiem i nie jestem pewny czy to winny jest pasek ( według mnie tak), może ktoś mądrzejszy ode mnie mi podpowie. Może struktura paska jest taka, że jak się nagrzeje to na niskich obrotach zaczyna wydawać dziwny dźwięk? A może to jakaś inna część np. napinacz? Oprócz podlewania nic mi innego nie przychodzi do głowy aby przetestować podzespoły.

Jak macie jakieś pomysły to byłbym wdzięczny za rady.

Pozdrawiam
Stary 07-05-2013, 18:18   #26
bonzo000

Wynika z tego że jest to wina paska który pod wpływem temp. zmienia swój naciąg lub dziwnie układa się na kołach przy pewnym zakresie obrotowym.Podobną sytuację miałem w FF1 mikro pasek jak był mróz to ćwierkał przy pewnym zakresie obrotów użyłem smaru w spraju i problem znikł.
Wydaje się że w FF3 jest to samo z małym zastrzeżeniem iż moja foka mk1 miała przejechane 167tyś.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-05-2013, 19:40   #27
dogman

Ciąg dalszy przygody z jękiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj już na spokojnie pojeździłem bez osłonki paska, jęczenie jest bardziej słyszalne niż bez niej. Po spryskaniu paska wodą cały dziwny dzwięk zanika (sprawdzałem wiele razy). A co z tego? W moim przypadku nic więcej nie mogę zrobić, paska nowego na nowy nie bedę zmieniał. A to co pisze bonzo000 odnośnie smarowania to chyba odpada. Troche bałbym się "naoliwić" ząbki paska, może mogłyby przeskoczyć.
Jutro raczej zamontuję ponownie osłonę, może psiknę trochę olejku na napinacz i to raczej wszystko z mojej strony.

Pozdrawiam
Stary 07-05-2013, 19:47   #28
aerostar

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Cytat:
Napisał dogman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciąg dalszy przygody z jękiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj już na spokojnie pojeździłem bez osłonki paska, jęczenie jest bardziej słyszalne niż bez niej. Po spryskaniu paska wodą cały dziwny dzwięk zanika (sprawdzałem wiele razy). A co z tego? W moim przypadku nic więcej nie mogę zrobić, paska nowego na nowy nie bedę zmieniał. A to co pisze bonzo000 odnośnie smarowania to chyba odpada. Troche bałbym się "naoliwić" ząbki paska, może mogłyby przeskoczyć.
Jutro raczej zamontuję ponownie osłonę, może psiknę trochę olejku na napinacz i to raczej wszystko z mojej strony.

Pozdrawiam
Myślę że najważniejszą korzyścią z Twojego "śledztwa" jest to, że za tym jękiem nie stoi raczej żadna poważna usterka i można go traktować jedynie jako pewien mniej lub bardziej dokuczliwy mankament tej konstrukcji. Przynajmniej wszyscy zainteresowani będą spać spokojnie, że im się silnik nie rozleci.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2013, 12:55   #29
dogman

Załączam kilka fotek i video związane z dzwiękiem silnika. Dzisiaj poskładałem wszystko do kupy, przemyłem też pasek wodą z mydłem.
Zobaczymy kiedy powróci dziwny dzwięk na niskich obrotach, w sumie to szkoda, że taki bubel w TI-VCT jest (przynajmniej moim) bo silniczek jak się już rozgrzeje to jest bardzo cichy i przyjemnie się go słucha.
Na video słychać dobrze, ale gorzej z obrazem, bo nagrywałem w garażu

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC00016R.jpg (94.8 KB, 94 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00017R.jpg (90.1 KB, 80 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00020R.jpg (95.7 KB, 71 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00023R.jpg (94.0 KB, 74 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00046R.jpg (87.7 KB, 74 wyświetleń)
Stary 08-05-2013, 19:45   #30
bonzo000

Kolego jesteś GeniuszemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To jest to, jak czytałem posty co serwis robił z tym silnikiem aby ustalić te dziwne dźwięki to włosy się jeżą na plecach.A wystarczyło wyczyścić pasek rozrządu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

GRATULACJE
Odpowiedz

Zasady postowania