Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-02-2013, 23:17   #161
aksokol
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3M5T-19980-AD - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą;
3M5T-19980-BD - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
3M5T-18549-BD - bez klimy ale z nagrzewnicą
(ważna jest przedostatnia litera w numerze części, ostatnia może być inna, bo ecat pokazuje tylko ostatnią wersję dla danego rodzaju).

Numery części pokręteł klimy manualnej dla modeli 2007-2010

7M5T-19980-Ax - z klimą, brak sterowania nagrzewnicą (ostatnia litera A lub B...)
7M5T-19980-BC - z klimą, jest sterowanie nagrzewnicą;
7M5T-18549-BA - bez klimy ale z nagrzewnicą
(analogiczna uwaga o literach).
A ten będzie pasował 7M5T-19980-BA wtym wypadku literka B jest ważna Czy tak?

aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2013, 09:10   #162
danielsan51
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007

Będzie pasował tylko jest czerwone podświetlenie, no chyba że takie masz w aucie. Ja też musiałem wymienić panel bo stary nie obsługiwał nagrzewnicy

Ostatnio edytowane przez danielsan51 ; 03-02-2013 o 09:18
danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2013, 09:49   #163
aksokol

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 FL Silver X
Silnik: 1,8 TDCI 115KM
Rocznik: 2008

Dzięki za odpowiedź już zamówiłem podświetlenie akurat mam czerwone i to by był naj mniejszy problem można przelutować stare.
aksokol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2013, 23:17   #164
piterzeco
ford::beginner

Imię: m
Model: focus
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 2000

Witam czy jest w stanie ktoś mi podpowiedzieć co mogę zrobić po uzupełnieniu wody w chłodnicy nie nawiewa mi cieple powietrze. Układ odpowietrzyłem jak w opisach ale nie daję rady z tym ciepłym powietrzem z nagrzewnicy. Pomocy
piterzeco jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2013, 00:12   #165
kris86k

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009

Wymieniałeś płyn czy dolewałeś? Problem pojawił się po dolaniu/wymianie? Czy z żadnego nawiewu nie leci ciepłe powietrze (sprawdź każdy z osobna)?
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2013, 09:39   #166
piterzeco

Miałem mało płynu i jechałem temperatura mi wzrosła wyłaczyłem silnik. Następnie dolałem płynu i również rosła temperatura i nie było ciepłego nawiewu. Wyciągnąłem termostat i strzałka była cały czas jak poprzednio na środku. Założyłem nowy termostat nalałem wody do układu bo walczę już z ty 4 dni i przegrywam. Nie wiem już czy może pompa wody mogła pójść czy nagrzewnica ? Wczoraj zrobiłem według opisu kolegi wlewałem przez lejek wode dałem pokrętło cziepłego na maxa i odpowietrzyłem i dalej nic to nie dało. Jezdziłem cały dzień a wieczorem jak wracałem temperatura znowu wzrosła. Może masz jakąś dobrą radę. Pozdrawiam
Stary 05-05-2013, 11:25   #167
kris86k

Wentylator chłodnicy się załącza? Olej jest? Ogrzewanie przestało działać nagle? Sprawdziłeś każdą kratkę z osobna?
Dosyć dziwne objawy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zatkany układ. Pompa raczej nie padła by nagle. Gdyby termostat nie działał to by grzało aż za bardzo... Płyn był dawno zmieniany?
Stary 05-05-2013, 15:40   #168
piterzeco

Wentylator zalancza sie, olej jest ,plyn dolalem bo brakowalo go i zwrosla temperatura dolalem plynu i id tego momentu zaczelo cos mu dolegac. Wiec wymienilem termostat wlalem jak narazie wode do ukladu odpowietrzylem go rowniez i dalej nie daje ciepla. Wiem ze to dziwne i ciagle szukam przyczyny i prosze o pomoc. Dzieki pozdrawiam
Stary 05-05-2013, 17:06   #169
kris86k

Sam nic mądrego raczej nie wymyślisz. Pojedź do speca od chłodnic. Powiedz dokładnie co i jak. Jak będzie wiedział od razu o co chodzi to ok jak nie to szukaj następnego. U kolegi w pasku b6 nie wiało ciepłym z prawej strony. Każdy mechanik mówił co innego. Okazało się, że zatkała się nagrzewnica, przepłukali, rok było ok, później znowu to samo. Nagrzewnice wymienili i jest spokój ale niestety trzeba było wyciągać całą deskę. Nagrzewnica znajduje się gdzie w podszybiu, podejrzewam, że w foce jest tak samo.
Dodam jeszcze, że przyczyną według mechaników był źle rozcieńczony płyn chłodniczy i zrobiły się gluty w płynie które pozatykały kanały.

Jeżeli nie masz funduszy to sprawdź czy pompa działa. Zdjąć wąż gdzieś w pobliżu pompy zobaczyć czy "chluśnie" przy odpalaniu. Oczywiście wszystko na zimnym silniku i najlepiej w dwie osoby żeby nie narobić bałaganu. Jak dla mnie to mało prawdopodobny wariant. Jeżeli działa to zlej cały płyn, zalej wodą destylowaną i zobacz co się będzie działo. Jak płyn będzie mocno zasyfiony to możesz przypuszczać, że coś się zatkało.
[edit]
Rozumiem, że temperatura silnika rośnie nadmiernie? Jeżeli nie to oczywiście do sprawdzenia czy klapki od wpuszczania powietrza przez nagrzewnicę działają.

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 05-05-2013 o 17:19
Stary 05-05-2013, 18:28   #170
piterzeco

Temperatura trzyma caly czas wskaznik jest na srodku. A te klapki od nagrzewnicy gdzie sa. Dzieki za rade kolego.

Dzieki za pomoc ale fakt co do mechanikow kazdy mowi co mu pasuje i by zarobic . Mi chcieli odpowietzac uklad wymieniacplyn kilka razy no i nawet uszczelke pod glowica chcieli robic bez jakich kolwiek sprawdzan. A tu prosze najlepiej robic u kogos kto sie zna i w garazu wystarczylo podlaczyc przyzad specjalny i zerknac na pompe i wiadome bylo ze poszla lapatka. Juz po wymianie pompy i wszystko juz cyka jak w zegarku. Pozdrswiam

Ostatnio edytowane przez piterzeco ; 12-05-2013 o 07:45 Powód: uzupelnienie i odp
Odpowiedz

Zasady postowania