![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Focus mk1 kombi
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2000
|
Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem forda focus 1.8tddi z 2000 roku. Moje problemy zaczęły się od sterownika pompy paliwa - odmówił posłuszeństwaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za namową mechanika nabyłem używany sterownik pompy paliwa wraz z elektrozaworem, lecz okazało się, że nikt nie jest w stanie go zaprogramowac. Mechanik wpadł więc na pomysł aby z innego samochodu wymontować sterownik pompy razem z elektrozaworem, komputer, pierścień immobilaizera (ten co jest przy stacyjce) oraz moduł komfortu. Udałem się na szrot w celu znalezienia w/w części, jednak okazało się że to co wziąłem za moduł komfortu wcale nim nie jest;( Wróciłem na szrot, ale auto poszło już do sprasowania, więc wróciłem do mechanika z pustymi rękami. I tu mam pytanie do znawców - jakie jest najlepsze rozwiązanie tego problemu? Czy muszę szukać następnego "dawcy" do mojego samochodu i wymontować wszystkie poprzednio wymienione części? Czy programowanie modułu komfortu jest tak samo problematyczne jak programowanie sterownika pompy? Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić... Z góry dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-01-2009
Model: Transit Connect mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004
|
A nie lepiej po prostu naprawić zepsuty sterownik, oryginalny z Twojego samochodu?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Po jakiego grzyba wstawiać nieznanego stanu sterownik?? Oddaj swój do naprawy i nic nie trzeba programować, wymieniać i temu podobne.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Problem w tym że nie da się go już naprawić. Jeden z elektroników próbował i nie wyszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.((
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
No to jeśli sterownik zrąbany po pierwsze to jednak bym spróbował w specjalizującej się w sterownikach firmie czy jednak nie uda się odratować. Jeśli nie to wtedy tak, nowy sterownik i na komputer do ASO. Moim zdaniem lepiej zapłacić nawet troszkę więcej w ASO za programowanie sterownika niż wymieniać pół auta i tak naprawdę nie wiedzieć co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Problem w tym że jestem w Szkocji, a tutaj fachowców którzy próbują coś naprawić to brak. Z reguły wymieniają części na nowe i po sprawie. Problem w tym że za nową pompę zapłacę tyle samo co za samochód...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021
|
Wyślij sterownik do Polski...
Ja tak robiłem z BSI w Xsarze. Mieszkam w Essen i nie uśmiechało mi się jechać 1000km ze sterownikiem autobusem, nie wiedząc czy naprawa się uda. A na miejscu za naprawę lub wymianę BSI chcieli pół wartości auta. Zapakowałem BSI w kartonik, dołączyłem dokładny opis co i jak, podałem wszystkie dane i firma w Krakowie wszystkim się zajęła. Odesłali sprawne BSI i autko działało jak nowe. Cała impreza wyszła mnie 800zł. Co jest dość niską ceną jak na stawki zakładów z zachodniej Europy za tego typu usługę w przypadku BSI. Oczywiście BSI to główny sterownik komputera w Xsarze, sam sterownik pompy powinien Ci wyjść sporo taniej. Ja wysyłałem do nich: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], oczywiście po uprzednim dokładnym omówieniu i uzgodnieniu wszystkiego telefonicznie. Możesz tam próbować lub poszukać kogoś na własną rękę.
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Jest: 1. Arteon 2.0TDi 200PS DSG 2021 2. 207CC 1.6THP 156PS 2012. Ostatnio edytowane przez Pitol321 ; 06-05-2013 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Spróbuję się skontaktować z tą firmą - zobaczymy co powiedzą. Dzięki wielkie!!!
|
|
|
|