Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2013, 17:04   #1
maciekd
ford::advanced

Model: Transit Mk5 FT100, Transit Mk6 Euroline
Silnik: 2.5 Di 76KM, 2.0 tdci 125KM
Rocznik: 1996, 2004
Domyślnie 2.5 Bosch - bardzo słaby na niskich obrotach po szybkiej jeździe

Witajcie

W lutym przegoniłem osiołka do Kopenhagi i po długiej jeździe autostradowej silnik pracował dosć dziwnie - miał taki stłumiony, bardzo basowy klekot, obroty jałowe (nominalnie ustawione na 800 rpm) były w okolicy 500. Jeździł jednak całkiem OK. Po kilku dniach odpoczynku na miejscu wszystko wróciło do normy a w drodze powrotnej nie zauważyłem nic niepokojącego.

Tydzień temu musiałem w trybie ekspresowym obrócić Warszawa-Łochów-Warszawa.
Na S8 osiołek dostał dość mocno w kość - w sumie cały czas miał 3000-3500 rpm, czyli jechałem z konstrukcyjną prędkością maksymalną. Całą drogę spisywał się super, niezła dynamika, wyprzedzanie itp. bez problemów. Nawet byłem pełen podziwu, że jest taki rozbrykany.
W drodze powrotnej ruszając ze świateł w Markach zauważyłem, że na 1-2 i częściowo 3 biegu on się prawie nie zbiera, niemal dławi. Na 3 i już wyższych obrotach dostaje kopa. Tak jak by wychodził z mega turbo dziury... tylko że on nie ma turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomagało mu mocne przygazowanie na światłach i ruszanie po takim właśnie intensywnym przegazowaniu. Pomagało, ale tylko trochę.
Oczywiście jak się już bujnął na tej 3jce, to bez problemu potem leciał i jakiegokolwiek ubytku mocy nie zauważyłem.

Silnik ostygł, Transit jak nowy. Dynamika na 1-2-3 jak powinno być.

Na moje niefachowe oko, to powodem jest coś, co zmienia swoje właściwości pod wpływem temperatury. Może siakiś tłoczek w pompie się przycina jak jest mocno rozgrzany? Albo w ogóle pompa coś zaczyna nie teges? To wygląda tak, jak by bardzo rozgrzany dostawał zbyt małą dawkę paliwa na niskich obrotach.
A może pada sprzęgło, które rozgrzane się ślizga?

Na niebiesko nie kopci, na czarno dość okazjonalnie, jak każdy diesel bez filtra cząstek stałych, kiedy mu się depnie.
EGR mam zaślepiony.

Samochód - jak go tylko odbiorę od blacharza - i tak wyląduje u Wasia, ale mimo wszystko ciekawy jestem już teraz, co może być powodem tak dziwnego zachowania.

Ostatnio edytowane przez maciekd ; 05-05-2013 o 17:12
maciekd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2013, 17:32   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.5 Bosch - bardzo słaby na niskich obrotach po szybkiej jeździe

A jak tam u ciebie z EGR-em jest. Zaślepiony?

Jeżeli nie EGR, to pompa... Raczej coś się przyciera - wlej może Mixolu i jakiegoś czyściciela...
Stary 05-05-2013, 18:55   #3
maciekd

EGR zaślepiłem ze 300 tys. km temu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak obstawiam właśnie, że to cosik z pompą. Wleję mixol, zobaczymy co będzie. A może by tą pompę zregenerować, wymienić wtryski i włożyć "przy okazji" turbinę. Roboty trochę, ale podobno taka przeróbka dodaje osiołkowi skrzydeł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-05-2013, 19:06   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał maciekd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może by tą pompę zregenerować, wymienić wtryski i włożyć "przy okazji" turbinę.
Kiedy właśnie taka kombinacja z Boschem nie daje efektów. Ci co założyli do Epica pompę Boscha zostawiając turbo stwierdzają, że osiągi nieco spadły. Epic ma nominalnie 86 KM, więc z Boschem można to ocenić na ok. 80 KM.
Pytanie czy gra jest warta świeczki. Tylko chyba wtedy, gdyby osiągnął te 86 KM, a tego nikt nie zagwarantuje...
Stary 05-05-2013, 19:40   #5
maciekd

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedy właśnie taka kombinacja z Boschem nie daje efektów. Ci co założyli do Epica pompę Boscha zostawiając turbo stwierdzają, że osiągi nieco spadły. Epic ma nominalnie 86 KM, więc z Boschem można to ocenić na ok. 80 KM.
No panowie z UK twierdzą, że mając pompę Boscha z "późnej produkcji", wkładając wtryski od 100PS silnika turbo i podkręcając pompę do granicy kopcenia na czarno można sporo osiągnąć - podobno 100KM bez problemu. Na angielskim forum jest kilka tematów wokół "turboing banana".
Jeśli pompy boscha się różnią wydajnością pomiędzy seriami (a różnią się - sam się naciąłem kiedyś wymieniając), to próby z turbo przy słabym Boschu mogą rzeczywiście niewiele dać.

Obawiam się bardziej o żywotność silnika z taką przeróbką. Niby konstrukcja jest "gniotsa nie łamiotsa", ale Ford jakoś nie poszedł w żyłowanie konstrukcji silnika 2.5. No i do tego mój egzemplarz ma już ponad 500 kkm - jest więc bliżej niż dalej końca swego żywota. Nie chcę mu zafundować eutanazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maciekd ; 05-05-2013 o 19:42
Stary 05-05-2013, 19:58   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Dla 100 KM może i warto spróbować... Ale to będzie kosztować...
Stary 05-05-2013, 20:26   #7
maciekd

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla 100 KM może i warto spróbować... Ale to będzie kosztować...
No będzie, nie mało. Tym bardziej, że będę do tego chciał zatrudnić kumaty warsztat, który to wszystko wyreguluje na tip top.

Najpierw jednak pozbędę się rudej małpy, bo po kilku tysiącach km zrobionych w zimie wylazło tego od cholery. Co ciekawe, przez 4 lata garażowania i niejeżdżenia w okresie zimowym nawet pepek się nie pojawił.
Muszę wrócić do dobrej praktyki i na zimę osiołka chować do stodoły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-05-2013, 06:16   #8
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Podjedź do kumatego pompiarza i zapytaj naprawa twojej pompy może nie być droga...tańsza od używki jeżeli głowiczka i krzywki jest ok to reszta nie jest taka droga. Miałem takie objawy i wymieniłem pompę na razie jest ok. U mnie powodem był wypracowany zespół przyspieszacza kąta wtrysku i ogromny luz na ośce " gazu" udało się trafić na dobrą używkę ale to loteria.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2013, 23:06   #9
maciekd

Dzięki za podpowiedź, tak właśnie obstawiam, że to pompa. Przyśpieszacz kąta wtrysku jest dobrym kandydatem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj wystarczyło, że się silnik po mieście rozgrzał i "nie chciał jechać". Wciskam gaz a toto nic. Dopiero przygazówka na luzie, bieg i jest jako tako. Oczywiście na trasie znowu jak szalony leciał.

No nic to, pojadymy z tym do pompiarza.
Odpowiedz

Zasady postowania