![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-07-2012
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Duratorq
Rocznik: 2014
|
Witam
mechanik mi powiedział, że jest luz na krzyżaku i wymaga to wymiany przegubu (prawy) - koszt części 800zł. Nie wiem np. czy w tej kwocie jest łożysko podpory, smar, osłony - to dla mnie sporo kasy. Czy jest możliwa naprawa mniejszym kosztem? Z innej kategorii - czy dysponuje ktoś może schematem budowy przegubu (najlepiej obu), najlepiej od koła do skrzyni, i najlepiej jeszcze z zaznaczonymi numerami części : ) Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Ja przegub kupiłem nowy w sklepie za 80 zł. Wymieniłem sam.
|
|
|
|
#3 |
|
|
nie mam kanału, muszę pilnować mechanika : /
//edit może warto całą półoś kupić - czy te dostępne na allegro (nawet nowe) w cenie samego przegubu nie rozsypią się zbyt szybko? Ostatnio edytowane przez jastu ; 17-04-2013 o 15:06 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Do wymiany przegubu nie potrzeba kanału. Masz uszkodzony przegub, piszesz może całą półos kupić ?? a czemu nie dwie ??
Jak macher powiedział luz na krzyżaku, to czemu chce wymieniać przegub?? |
|
|
|
#5 |
|
|
czy luz na krzyżaku jednoznacznie określa którą część należy wymienić?
@salom - nie mam warunków żeby podziałać samemu, więc bez obrazka jest mi ciężko dyskutować i podważać podejrzane opinie mechanika. // edit - znalezione Jeżeli jest zużyty tylko krzyżak - to wymieniasz tylko to. Z reguły jednak wyrabia się bieżnia krzyżaka, tj. wewnętrzna powierzchnia w kielichu. Wtedy do wymiany cały przegub (krzyżak jest w komplecie). Co do wymiany - trzeba wyjąć półoś. Trochę oleju ze skrzyni poleci. Przy okazji na pewno nie zaszkodzi wymiana uszczelniacza półosi. owszem oryginalny fordowski to kwota wspomniana wcześniej : / W przegubach wewnętrznych najczęściej zużywają sie bierznie w tzw. kielichach. Da się to sprawdzić ręcznie. Niestety trzeba wypiąc półoś z przegubu i paluszkiem wewnątrz kielicha sprawdzić gładkość powierzchni po których ślizgają się łożyska krzyżaka. To są te węższe powierzchnie jest ich 6 po 2 na łożysko. Jeśli daje się wyczuć palcem dołek to konieczna jest wymiana tego kielicha. Jeśli jest gładki to kielich jest ok. Żeby wyjąć połoś z przegubu wewnętrznego nie tzeba odkręcać śryby piasty koła wystarczy odpiąć drążek kierowniczy, łącznik stabilizatora, i wachacz. Potem zdjąć obejme z osłony przegubu i lekko pociągnąć piastę koła z połosią na zewnątrz auta, półoś wysunie się z kielicha. Ostatnio edytowane przez jastu ; 17-04-2013 o 15:38 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nie wiemy, o jakim luzie mówimy, minimalnyn, małym , średnim, dużym, czy już stukanie przy ruszaniu.Nawet samochód jak wyjdzie z fabryki to ma minimalny luz, bo musi mieć. Żeby dokładnie zdjagnożować, czy to krzyżak , czy przegub, to naprawdę trzeba trochę się namęczyć. Wiem że sam tego nie ogarniesz, to obrazki nic ci nie pomogą. A każdy tu na forum co innego ci doradzi, bo ile podpowiadających, tyle rad, a co zrobisz twoja sprawa, i kieszeń też twoja.
|
|
|
|
#7 |
|
|
Korekta - nie krzyżak jest przyczyną (chyba się z nim nie zrozumiałem) a prawy przegub jest krzywy tzn. przy łożysku podpory widać jak guma i sama oś kręci się w jajo zamiast równo.
Czy komuś się zdarzyło skrzywić przegub bez uderzenia go? Ostatnio edytowane przez jastu ; 07-05-2013 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jastu, podlewaruj samochód, zdejmij koło z tej strony, co chodzi krzywo, i poruszaj półośką góra dół, jak będzie duży luz, to trzeba to wymontować, jak napisano wyżej.
Pewnie nigdy w życiu nie widziałeś przegubu w środku , bo gdybyś widział, to wiedziałbyś że przegubu nie da się skrzywić. Można go zniszczyć, rozwalić od długiego przebiegu, i od ostrego ruszania na maksymalnie skręconych kołach.Jeżeli twoja wiedza jest zamała, to niestety musisz udać sie do mechanika, patrząc mu na ręce, pokaże ci co uszkodzone, kupisz sam, a mechanik założy. |
|
|
|
#9 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
A może obejma łożyska jest za słabo dokręcona? Bo jeżeli guma (rozumiem że chodzi o osłonę przegubu wewnętrznego) robi jajo, to łożysko powinno chyba też. Pisząc "sama oś" masz na myśli tą część pomiędzy przegubami, czy całość, tj. od skrzyni do przegubu zewnętrznego? |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Mam na myśli wałek między wahaczem prawego kołem a łożyskiem. Też poddałem wątpliwości skrzywienie (że gumowa osłona jest krzywo), ale widać że przegub jajo zatacza już w połowie długości tj. 3-4mm . Luz góra/dół nie jest wyczuwalny z żadnej strony.
|
|
|
|