![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
FCP member
![]() Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
|
podejrzewam że to samo co dokłada kolorowe kreski ... ale to tylko tak mi się wydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#32 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Nie - u mnie Fordowski sterownik kamery cofania dokłada skręcające się kreski i koloruje pola od czujników cofania, ale nie dokłada żadnego napisu!
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-05-2013 o 22:41 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-09-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Ecoboost / Powershift
Rocznik: 2010
|
U mnie w NX-ie w Focusie wyświetla się również ten wkurzający napis - ale przywykłem. Pytanie czy fordowską kamerę (samą kamerę - nie moduł sterujący dokładający kreski) można wymienić na chiński ? Cena kamery w ASO zabija a brak ostrości powala. Wiem że to nie HD tylko ntsc ale moja stara kamera wymieniona przez forda na gwarancji dawała znacznie ostrzejszy obraz.
Czy możecie podpiąc zdjęcie ostrego wyraźnego obrazu z kamery eby mieć pole do dyskusji z serwisem forda ? |
|
|
|
|
|
#34 |
|
FCP member
|
Można zastosować kamerę chińską, ale wpiąć ją trzeba wprost do NXa. Tracimy wtedy skręcające się kreski i kolorowanie od czujników cofania.
Ze sterownika kamery do kamery fordowskiej idzie magistrala LIN i kamera ze sterownikiem o czymś sobie rozmawiają... Czyli nie da się wpiąć do sterownika fordowskiego jakiejś innej kamery. Ostrość da się wyregulować po otwarciu - jest trochę z tym zabawy no i wyzwanie uszczelnienia tego ustrojstwa, aby nie zaparowywało... Mnie się nie udało i już mam kolejną sztukę na zamianę.
|
|
|
|
#35 |
|
|
Dzięki za info. To że można rozebrać widziałem w innym wątku. pytanie gdzie taką oryginalną kamere kupić w sensownych pieniądzach ?
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
FCP member
|
Jak zwykle na alledrogo. Ostatnio nabyłem NXa z 2011 roku, fabrycznie z softem 5.3, z wejściem kamery oraz z mapą DVD WE+T 2010 w komplecie z nową (w oryginalnym pudełku) kamerą fordowską (choć bez sterownika) łącznie za 1,3k zł... Uważam tę cenę za OK.
Mój FX (niestety bez wejścia kamery) będzie więc za chwilę do kupienia z mapą WE+T 2011. Jak kupowałem poprzednio BT/VC z USB angielski + kamera ford + sterownik kamery ford - dałem łącznie 500zł. Tak więc czasami udaje się za ok. 300zł upolować sterownik z kamerą. BTW - widziałem już w Chinach kamery ze sterownikiem podłaczane do CAN i "czytające" komunikaty skrętu kierownicy - także pod Forda. Potrafią rysować linie skręcające, nie potrafią kolorować pól od sygnałów parktronika. W wolnej chwili jak znajdę, to może link podrzucę.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 09-05-2013 o 21:13 |
|
|
|
|
|
#37 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
Cytat:
i dziękuję from de małtyns Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
||
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Mnie interesuje sama kamerka. Resztę już mam ;-)
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
FCP member
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wybrałem ten link, bo pisze, że może sprzedać jedną sztukę, choć nie pisze za ile... To jest odpowiednik sterownika skręcania liniami - kamerę i monitorek trzeba dobrać osobno.
|
|
|
|
|
#40 |
|
FCP member
|
Ponieważ wątek i tak odbiegł od samego początku od tematu, to bez zbędnego szukania gdzie poprzednio to pisałem dodam tutaj link jak działa chiński monitor automatycznie otwierający się po podaniu sygnału wideo - czyli w przypadku kamery cofania, po włączeniu biegu wstecznego.
Dla przypomnienia - u mnie ten monitor współpracuje z kamerą fabryczną Ford umieszczoną w blendzie nad tablicą rejestracyjną po lewej stronie od lampki oświetlającej tablicę. Link do filmu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przy okazji widać, że u mnie fabryczny sterownik kamery cofania nie dodaje żadnego ostrzeżenia, że trzeba samemu odpowiadać za swoje czyny...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|