![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-08-2006
Model: Focus MK2 / Fiesta MK6
Silnik: 1.6 100KM / 1.25 75KM
Rocznik: 2006 / 2007
|
Cześć,
mam ostatnio jakieś przejścia z focusem, coraz częściej w czasie jazdy potrafią mi się na moment zapalić wszystkie kontrolki a wskazówki prędkościo i obrotomierza opuszczają się do zera, po czym wszystko niby wraca do normy ale świeci się kontrolka awarii silnika. Do tego jest znaczna strata mocy - z niskich obrotów praktycznie nie jedzie. Jak wyłączę silnik i włączę to jest OK już do końca dnia. Co to może być? W jakiś tryb awaryjny wchodzi ale dlaczego i dlaczego po wyłączeniu i odpaleniu silnika jest już OK? Druga sprawa to poranne odpalanie - przekręcam kluczyk, palą się wszystkie kontrolki po czym gasną - normalnie, ale później na liczniku kilometrów nie ma cyferek tylko są wszędzie znaki ---- i w ogóle nie ma reakcji na przekręcenie kluczyka - ani się zająknie, jakby immobiliser nie zadziałał? Jak tak posiedzę i paręnaście razy popróbuję to w końcu odpala i do końca dnia jest OK. Czy kto z Was miał kiedyś podobne objawy i jak się to skończyło? Co podejrzewacie? Bump: załączam zdjęcie deski rozdz. kiedy nie chce odpalić. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Na oko 10 opis objawu --- na liczniku kilometrów... Wystarczy poszukać.
Zegary mają zimne luty. Raczej nie opłaca się oddawać do naprawy - bardziej opłacalna bywa wymiana. Jak jesteś z okolic Wawy to wymianę robi mayak, a jak z okolic Śląska to ja. A jak z innych regionów - to bywa z tym niestety kłopot... Jak byś wymieniał, to warto wymienić od razu na te ładniejsze, poliftowe. A jeśli chcesz zostać przy podobnych do Twoich, przedliftowych - to są tańsze, więc mniej wydasz. Ewentualnie - jeśli wiesz dobrze jak obchodzić się z lutownicą - możesz sam spróbować przelutować - szczególnie okolice złącza wiązki zegarów. Pamiętaj tylko, że jeśli coś pójdzie nie tak, samochód będzie nie do ruszenia z miejsca do czasu nabycia innych zegarów i ich "przyszycia" w miejscu postoju samochodu! A z tym może być problem...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 09-05-2013 o 22:50 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
OK, ale czy te zimne luty powodują brak reakcji na przekręcenie kluczyka - nie kręci rozrusznik?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Zimne luty powodują złe działanie licznika - w liczniku jest immobilizer - więc także może nie pozwalać odpalić silnika.
|
|
|
|
#5 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
objawy podobne do opisanych tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
skąd jesteś? Bump: w uzupełnieniu, znalazłem taką aukcję o naprawie liczników: http://allegro.pl/naprawa-zegary-licznik-ford-focus-ii-c-max-mk2-krk-i3229179532.html moim zdaniem lepiej (i taniej) jest wymienić licznik
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
jestem z Warszawy, poczytam a jak stwierdzę że sam nie ogarnę to się do Ciebie uśmiechnę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki za odzew!
ps. jaki mniej więcej jest koszt całkowity wymiany zegarów? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2004
|
Pamiętaj że dziedziczysz przebieg z dawcy zegarów.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
no właśnie to jest niepokojące... się okaże zę za pół roku powtórka z rozrywki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
wygląda na to że tylko te najprostsze zegary bez komputera pokładowego mają taki problem z zimnymi lutami, więc ma sens wymiana na zegary z komputerem pokładowym: albo przedliftingowe (tańsze i kolor podświetlenia będzie zgadzał się), albo poliftingowe (droższe, ale dużo ładniejsze, ich większy wyświetlacz pokazuje na raz więcej danych)
przy wymianie na zegary z komputerem pokładowych przydałoby się (nie jest konieczne, ale sensowne) wymienić manetkę kierunkowskazów na taką ze sterowaniem komputerem i dołożyć czujnik temperatury zewnętrznej (np. z alle) do poczytania o wymianie zegarów: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a co do przebiegu, to jeśli kupisz nowe zegary z przebiegiem mniejszym niż masz aktualnie, to ustawię aktualny przebieg, a jeśli będzie na nich większy przebieg niż masz, to taki zostanie (mogę zwiększyć przebieg w zegarach, ale nie cofnąć)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM Ostatnio edytowane przez mayak ; 10-05-2013 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2004
|
Ja mam komputer a miałem ten problem więc to chyba nie ma znaczenia.
|
|
|
|