Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-06-2013, 15:36   #191
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za info.

A kiedy ostatnio (skutecznie) aktualizowałeś PCM? Ja robiłem to we wrześniu, a teraz na początku marca znowu sprawdzałem i nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem pod koniec stycznia 2013r.
Teraz zaproponowali mi magiczny płyn usuwający osady węglowe z wtrysków w 6m-cznym 6000km aucie śmiech na sali

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 01-06-2013 o 15:38
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2013, 16:09   #192
aerostar

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem pod koniec stycznia 2013r.
Teraz zaproponowali mi magiczny płyn usuwający osady węglowe z wtrysków w 6m-cznym 6000km aucie śmiech na sali
Wielkie dzięki! Przynajmniej dzięki Tobie wiem, że raczej nie mam się po co wybierać do serwisu i niepotrzebnie robić z siebie głupka.

A tak na marginesie dalej męczysz się z B.Ch.? Podobno mają raczej kiepskie recenzje, więc radzę na nich uważać...
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2013, 16:22   #193
bonzo000

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wielkie dzięki! Przynajmniej dzięki Tobie wiem, że raczej nie mam się po co wybierać do serwisu i niepotrzebnie robić z siebie głupka.

A tak na marginesie dalej męczysz się z B.Ch.? Podobno mają raczej kiepskie recenzje, więc radzę na nich uważać...

Niestety nie mam nic bliżej siebie , chyba że Wrocław, lub Katowice .Powiem Ci już sam nie wiem co robićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-06-2013, 23:55   #194
lag3
ford::average

Imię: Wojciech
Model: FF3
Silnik: 1,6 125 benz.
Rocznik: 2012/2013

nie rozumiem, mnie zaproponowali w sprawie szarpnięć na zimnym aktulizację i rzeczywiście na zimnym po aktualizacji nie mam żadnych mogę na zimnym cisnąć na jedynce lub dwójce do odcięcia i żadnych szarpnięć nie mam. O płynie nie było mowy. A pilot bonzo działa?
lag3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 12:27   #195
aerostar

Cytat:
Napisał lag3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie rozumiem, mnie zaproponowali w sprawie szarpnięć na zimnym aktulizację i rzeczywiście na zimnym po aktualizacji nie mam żadnych mogę na zimnym cisnąć na jedynce lub dwójce do odcięcia i żadnych szarpnięć nie mam. O płynie nie było mowy. A pilot bonzo działa?
A kiedy poprzednio aktualizowałeś PCM? Wiem, pisałeś o styczniowej aktualizacji w/s centralnego zamka, ale wtedy prawdopodobnie wymieniali tylko oprogramowanie GEM, a PCM nie ruszali. Tak więc Twoja "majowa" aktualizacja PCM mogła pochodzić np. z sierpnia ub. roku, a bonzo rzeczywiście mógł mieć aktualną wersję (chyba, że jesteś pewien, że Twój PCM był aktualizowany od tego czasu).

Nie wiem dokładnie, o jakie szarpnięcia Wam chodzi, ale to może dlatego, że dopóki silnik jest zimny to staram się jechać bardzo delikatnie i nie przekraczać 3000 rpm. Wydaje mi się, że w silniku ze zmiennymi fazami rozrządu pewne delikatne szarpnięcia mogą się czasem pojawić przy przełączaniu faz (skokowej zmianie proporcji ich czasu trwania).

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 02-06-2013 o 12:34
Stary 02-06-2013, 13:27   #196
mmisza

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D

Witam,

Jak dla mnie nikt z nas tak naprawdę nie wie jakim dysponuje oprogramowaniem - dlaczego ? Z prostej przyczyny - skąd wiemy jakie aktualnie mieli na serwisie. Z relacji serwisantów - np. mają wersję 1.0 wrzuconą do komputera i po podpięciu do samochodu jeśli okazuje się że w pojeździe jest starsza wiadomo aktualizacja. A jeśli jeszcze nie dostali płyty ( bo tak soft jest dystrybuowany wg informacji od nich ) i "najnowsze" jest np. sprzed 2 miesięcy a nie sprzed 2 dni ? Sam czekałem na soft tydzień czasu i cały czas serwis twierdził że jeszcze z Niemiec nie dostał płyty.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - 21 wiek i dystrybucją tą drogą ? Może ma ktoś znajomego w serwisie który będzie to mógł potwierdzić. Druga sprawa to nigdy się nie dowiemy co było robione na serwisie chyba że cały czas stoimy nad mechanikiem i parzymy mu na ręce.

Pozdrawiam

MiszA
mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 13:51   #197
aerostar

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Jak dla mnie nikt z nas tak naprawdę nie wie jakim dysponuje oprogramowaniem - dlaczego ? Z prostej przyczyny - skąd wiemy jakie aktualnie mieli na serwisie. Z relacji serwisantów - np. mają wersję 1.0 wrzuconą do komputera i po podpięciu do samochodu jeśli okazuje się że w pojeździe jest starsza wiadomo aktualizacja. A jeśli jeszcze nie dostali płyty ( bo tak soft jest dystrybuowany wg informacji od nich ) i "najnowsze" jest np. sprzed 2 miesięcy a nie sprzed 2 dni ? Sam czekałem na soft tydzień czasu i cały czas serwis twierdził że jeszcze z Niemiec nie dostał płyty.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - 21 wiek i dystrybucją tą drogą ? Może ma ktoś znajomego w serwisie który będzie to mógł potwierdzić. Druga sprawa to nigdy się nie dowiemy co było robione na serwisie chyba że cały czas stoimy nad mechanikiem i parzymy mu na ręce.

Pozdrawiam

MiszA
U mnie wyglądało to tak, że facet przy mnie wpinał się laptopem w gniazdo diagnostyczne samochodu i podjeżdżał samochodem tak, żeby znaleźć się w zasięgu sieci bezprzewodowej. Następnie łączył się laptopem z jakimś serwerem (chyba Forda, coś w stylu Windows Update) i sprawdzał dostępność najnowszych łat do tego samochodu w różnych kategoriach (np. przyspieszanie, elektryka, itd). Jak nic się nie wykryło to jeszcze na piechotę wprowadzał numer VIN i jeszcze raz ręcznie sprawdzał aktualizacje. Nie wiem jak to robią gdzie indziej, ale w tym przypadku chyba sprawdzane były rzeczywiście najnowsze aktualizacje.

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 02-06-2013 o 13:55
Stary 02-06-2013, 21:52   #198
bonzo000

Cytat:
Napisał lag3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A pilot bonzo działa?
Po aktualizacji pilot działa wyśmienicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-06-2013, 22:54   #199
lag3

Imię: Wojciech
Model: FF3
Silnik: 1,6 125 benz.
Rocznik: 2012/2013

bonzo -cieszę się że temat załatwiony.

aeorostar-dla mnie liczy się efekt nie wnikam w wersje i co było aktualizowane widocznie nie miałeś problemu z szarpaniem na zimnym bo u mnie to występowało nawet w zakresie 2000-3000 obr. Bez względu na którym biegu. Po aktualizacji płynnie pracuje w całym zakresie obrotów zaraz po odpaleniu i dłuższym(np.nocnym) postoju.

Może komuś z podobnym problemem pomoże mój przypadek.
lag3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 19:04   #200
aerostar

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bonzo000 podbij na aktualizację i skończy się Twój irytujący problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ja jadę we wtorek na "szarpanie na zimnym" i zobaczymy jak będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p.s Najgorsze jest w tym wszystkim to że serwisy nie wymieniają wiedzy miedzy sobą - mają wspólny system i widzą z jakimi zgłoszeniami przybywają użytkownicy ale mimo tego nie konsultują się ze sobą - niewiarygodne ale prawdziwe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..... dobrze że jest takie forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MiszA
Odezwij się proszę jak wrócisz z serwisu, czy udało Ci się zaktualizować PCM, żebym wiedział czy mogę spodziewać się aktualizacji i umówić w serwisie.

Cytat:
aeorostar-dla mnie liczy się efekt nie wnikam w wersje i co było aktualizowane widocznie nie miałeś problemu z szarpaniem na zimnym bo u mnie to występowało nawet w zakresie 2000-3000 obr. Bez względu na którym biegu. Po aktualizacji płynnie pracuje w całym zakresie obrotów zaraz po odpaleniu i dłuższym(np.nocnym) postoju.

Może komuś z podobnym problemem pomoże mój przypadek.
Przyjrzałem się dokładnie jak to u mnie wygląda. Rzeczywiście podczas przyspieszania na dwójce na zimnym silniku w pewnym momencie dosłownie na ułamek sekundy samochód przerywa przyspieszanie (wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na bardzo krótką chwilę) i faktycznie można poczuć coś w rodzaju lekkiego szarpnięcia. Nie pamiętam przy jakich obrotach to wystąpiło, ale chyba gdzieś w okolicy 2500 rpm. Czy o ten efekt Ci chodziło? Czy występuje on regularnie przy tych samych obrotach, czy w zupełnie przypadkowych momentach?

Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania