Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2013, 12:52   #1
jedi6667
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Galaxy mk1 GHIA
Silnik: 2,3 + gaz
Rocznik: 2000
Domyślnie Ogromne spalanie LPG

Witam.

Mam ogromne spalanie LPG w mieście, dochodzi od 17 do 20l LPG w mieście przy bardzo spokojnej jeździe, może go zamulam przez to że przy dość niskich obrotach silnika zmieniam biegi, jestem posiadaczem tego forda dopiero od miesiąca i muszę się nauczyć nim jeździć, byłem na regulacji gazu ale spalanie zeszło o 1 litr gazu ale i tak jest sporo za duże.

Ford Galaxy 2,3 z sekwencją ale w starej budzie, wtryski Magic Jet, parownik nn, komp czy jakoś tak to MWM Diego.

Butla kończy się za dwa lata czyli instalacja już ma sporo lat.

Z oględzin przewody gumowe raczej są całe.

W środę dostanę kabel do diagnostyki i może po diagnostyce wyjdą jakieś błędy, samochód ogólnie chodzi dobrze i jak na jego masę przy LPG to zbiera się dobrze, na wolnych przy rozgrzanym silniku ma lekkie falowanie obrotów ale nawet obrotomierz tego nie pokazuje tylko czuć je siedząc za kierownicą.

Poradzicie coś?

Ostatnio edytowane przez jedi6667 ; 04-05-2013 o 13:00
jedi6667 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2013, 13:01   #2
salom

Domyślnie Odp: Ogromne spalanie LPG

Jeżeli na gazie jeżdzi się tylko, po mieście i na krótkich odcinkach, i długich postojach, to zuzycie gazu jest większe do 30 procent, w porównaniu do jazdy na autostradzie. Silnik 2,3 l powinien spalać gazu na autostrdzie 12 litrów. Dodać 30 procent na miasto, to masz ok 16 litrów. Dodaj jeszcze w jakim stanie jest silnik, ile ma przebiegu, i wszystko jasne. Mój 2 litrowy silnik na trasie pali 9,5 l gazu, a na krótkich odcinkach do 10 km 2 razy dziennie i postoje, pali 13 litrów.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2013, 13:17   #3
jedi6667

Mój silnik ma 230kkm, zrobiłem nim dopiero około 2tyś i nic nie ubyło na bagnecie, w trasie mieści się w granicach 10-11l gazu ale w mieście to porażka. W trasie nie przekraczam 100-110km/h w 4 osoby i dziecko z fotelikiem.
Stary 04-05-2013, 14:36   #4
salom

Komputer powinieneś podłączyć od gazu, bo silnikowy nic nie wykaże. A 230 tys to już sporo, że oleju nie bierze to świadczy o jeszcze dobrych pierścieniach olejowych, ale kompresyjne już są trochę wypracowane, silnik już nie ma takiej mocy jak by wyszedł z fabryki, a siłę musi z czegoś brać, to bierze z paliwa. Nowym samochodem jak jedziesz 120 km na godzinę, to gaz tylko dotykasz, a swoim z takim przebiegiem to już trzeba troche przycisnąć pedał gazu aby jechać 120 na godz, i co za tym idzie więcej potrzeba paliwa.I tak to już jest z samochodami.Nie da się ich oszukać, siłę muszą skądś brać.
Mój silnik, przed remontem 10 mcy temu, palił 1 litr oleju na 100 kilometrów, gazu 17 litrw , benzyny 13 litrów. Zrobiłem remont tłoki, pierścienie głowica, i od razu, bez żadnej regulacji spalanie spadło, tak jak pisałem wyżej.

Ostatnio edytowane przez salom ; 04-05-2013 o 14:41
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2013, 17:37   #5
jedi6667

Przed jakimikolwiek tak jak piszesz wymianami i gdybaniami zrobię pomiar ciśnienia na cylindrach, może oleju nie bierze ale ciśnienie może być słabe, jeśli będzie trzymało normę to będę szukał dalej.

W benzynie to jakie powinien mieć w miarę ciśnienie na cylindrze?? 12atm wystarczy czy inne?
Stary 04-05-2013, 19:19   #6
salom

!2 atm wystarczy, ważne aby nie było dużej rozbieżności na poszczególnych cylindrach.
Żeby pomiar był optymalny, to należy zmierzyć na zimnym silniku, najlepiej po nocy, bez zapalania. Musi być dobry akumulator, bo jak będzie zwalniał na dalszych cylindrach, to prostownikiem podładować, i dalej mierzyćAle porównując twoje spalanie z moim, to chyba poszukiwania aby mniej palił , będą bezowocne.Dlatego gaz jest tańszy, że samochody palą go więcej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2013, 19:43   #7
jedi6667

Jestem mechanikiem z zawodu ale uczyłem się na starych dieslach ponad 20 lat temu, teorii trochę zostało ale praktyki już nie, wiem że dobry benzyniak powinien mieć w granicach 12 atm i skoki między cylindrami nie powinny być duże, tolerancja to chyba max 1-3 atm jak spada niżej to pierścienie albo zawory do roboty.
Stary 01-06-2013, 19:52   #8
oki6791
ford::beginner

Model: FORD GALAXY
Silnik: 2.3 16V Pb/LPG
Rocznik: 1998 MK1

Witam. Opiszę swoją krótką historię spalanie LPG w moim Galu 2.3. Po kupnie chlapał w cyklu mieszanym ok.16 do 17 litrów LPG. Przez rok czasu byłem na 5 regulacjach bez efektów. Zmieniłem majstra od gazu. Młody 25 chłopak. I nastał czas szoku. Koszt naprawy 550 zł i 1 dzień bez gala ale sedno naprawy wyglądało następująco:
1. Sonda Lambda- główny winowajca całego spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Zawalone syfem filtry od gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Prawie zatarte wtryski gazu a do tego nieskalibrowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4. Na pytanie kto wcześniej regulował gaz majster po chwili namysłu stwierdził że jednak nie chce już wiedzieć.

Po wszystkich pracach i czarach wykonanych na Galu wygląda to teraz tak:
11,5 - 12 l na 100 w cyklu mieszanym.
Napiszę tak że mechanik i mechanik .... wiecie o co kaman.
Problem w tym że trafić na takiego mechanika z powołania to jest już wielki kłopot ale mi się udało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oki6791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2013, 21:28   #9
salom

OKI, nie ciesz się z góry, silnik 2,3 musi palić swoją odpowiednią normę. Zgadzam się że mechanik wyregulował ci dla ciebie dobrze, ale dla silnika już niekoniecznie. Przy złych układach będziesz niedługo wymieniał zawory i gniazda, bo na tak ubogiej mieszance szybko się powypalają. Poczytaj na forum o problemach LPG, i może zrozumiesz że w przyrodzie, cos za cos.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2013, 17:50   #10
marpapus
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus C-MAX, S-Max
Silnik: 1,6 TDCI 109KM, 2,0 TDCI 140KM
Rocznik: 2003, 2007

Witam! Wszystkich podepnę się pod temat. Instalacja KME sekwencja, wtryskiwacze Valtek wszystko ma może pół roku. Silnik 2,8 VR6. Problem polega na tym, że nagle z 14-15L spalania po mieście zrobiło się 20-22L i nie chciałbym żeby mechanicy robili maturę na moim samochodzie. Komputer błędów nie pokazuje, gazownik sprawdził wszystko ze swojej strony i twierdzi że jest OK czyli szczelność czy gdzieś się nie ulatnia, mapy się nie rozjechały. Dodam że nie stracił na mocy i nic się nie dzieje oprócz tak dużego spalania. Więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie posłucham.
marpapus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania