Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-06-2013, 17:27   #861
tocamartin
ford::average

Imię: marcin
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 12.2018
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Cytat:
Mapa to co innego a soft navi to co innego
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
(przykładowy obrazek z ebay.de)

To powiedz mi co to za aktualizacja? -> "Includes update 5.0" a w pierwszym poście jest 5.1 oraz 5.3 ...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg m-a2wNyqt8jEgPyLDvkwc8Q.jpg (11.4 KB, 139 wyświetleń)

tocamartin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2013, 18:11   #862
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Cytat:
Napisał tocamartin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
(przykładowy obrazek z ebay.de)

To powiedz mi co to za aktualizacja? -> "Includes update 5.0" a w pierwszym poście jest 5.1 oraz 5.3 ...
Jak widzisz na opakowaniu jest napisane - includes update 5.0 - czyli z mapą dodano aktualizację. W następnych wydaniach zmienił się producent map na tomtom i oni nie tykają się softu do navi. Navi to blaupunkt, a mapy do niego to tomtom. Jeżeli kupisz mapę 2013 to po załadowaniu będzie działać na 100 %. Jeżeli zauważyłeś jakieś błędy w działaniu urządzenia blaupunkt zamontowanego w swoim aucie to może pomóc wgranie najnowszego softu.
Reasumując na DVD z mapą 2013 nie ma i nie będzie żadnej aktualizacji softu do blaupunkta.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2013, 23:38   #863
jas!ek

Model: Mondeo MK4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał artur1970 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Reasumując na DVD z mapą 2013 nie ma i nie będzie żadnej aktualizacji softu do blaupunkta.
Chyba wspólnie z JVC zbyt upraszczacie sprawę (a może to ja się czepiam szczegółów).
W tej układance są nie dwa, a trzy elementy:
1. Oprogramowanie Main
2. Oprogramowanie Navi
3. Dane cyfrowej mapy

Service pack (każdy), aktualizuje elementy 1 i 2.
Starsze płyty DVD z mapą (nie wiem do kiedy, ale na pewno włącznie z 2008r) zawierały 1, 2 i 3.
Płyta z mapą 2013 zawiera 2 i 3.

Wczoraj robiłem aktualizację swojej navi po sławetnej hurtowej akcji i wyglądało to tak (stan początkowy - mapa 2008r).
Po włożeniu płyty z nową mapą wyskoczył mi taki ekran:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie jak wół stoi, że na płycie jest Navi Software w wersji 10.09.27.16, i Main Software 00.00.00.00
Jak widać system rozpoznał nowe oprogramowanie nawigacyjne, ale nie znalazł aktualizacji głównego oprogramowania.

Podziękowałem na razie za aktualizację i zamieniłem płytę na tą z SP 5.3.
Wyskoczył taki ekran:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli upgrade zarówno Navi Software (do wersji 09.10.01.11), jak i Main Software (do wersji 10.04.29.16).

Po wgraniu SP5.3 ponownie włożyłem płytę z nową mapą i otrzymałem ekran:
I znów widać, że płyta zawiera oprogramowanie Navi nowsze niż SP 5.3

Ja rozumiem to tak, że oprogramowanie Navi odpowiada za funkcje czysto nawigacyjne (wyszukiwanie adresu, odczytywanie i wyświetlanie mapy, podawanie wskazówek itp), a oprogramowanie Main za wszystkie inne funkcje NXa (radio, CD, jakość dźwięku, sterowanie klimą itp, itd). Myślę też, że Main jest czymś w rodzaju systemu operacyjnego, w ramach którego działa Navi.

Nowsze wersje oprogramowania Main nie będą już dostępne z mapami, ale oprogramowanie Navi będzie nadal aktualizowane.
jas!ek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 00:09   #864
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Te ciągi cyferek coś oznaczają - ale co?

Moja wersja nadal jest taka:
Na płycie z mapami nie ma aktualizacji softu navi blaupunkta, są tylko poprawki które umożliwiają poprawną współpracę z mapą tomtom.

Czyli mówimy o tym samym!
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 11:06   #865
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Obaj Panowie macie rację. "Navi software" odpowiada jedynie za obsługę danych cyfrowych mapy i TomTom 'odziedziczył' go po Navtequ. Zapewne Blaupunkt zrobił to wstępnie z Navteqiem jak przygotowywali urządzenia FX i NX.
Tak czy inaczej całość obsługi (w tym głównie wybór) wersji językowej wyświetlania i lektora umieszczony jest w 'Main software" i kontaktowanie się w tej sprawie z TomTomem nic nam nie da... Co najwyżej - jeśli polski lektor okazał by się z jakichś względów 'gorszy od Hołowczyca', to można by TomToma zmusić do zainstalowania na nośniku mapy jakiegoś sensownego lektora.
Stary 02-06-2013, 11:27   #866
tocamartin

Ogarnęliśmy juz sprawy organizacyjno-programowe ale dalej zostaje w martwym punkcie... jakby nie patrzył, jak napisał kolega (jas!ek) muszę przejść przez aktualizację krok po kroku, bo włożenie płyty z mapami 2013 nie zaktualizuje mi wszystkiego.
Czy ktoś ma jakiś pomysł na ruszenie aktualizacji w mojej navi?
Stary 02-06-2013, 11:33   #867
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Jak sam nie dajesz rady poprzez menu inżynierskie (AUX+CLIMATE+HOME), to musisz poprosić o pomoc bezpośrednią kogoś ogarniętego z pobliża. Ja nie domyślam się gdzie jest BOR...
Stary 02-06-2013, 11:39   #868
tocamartin

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(AUX+CLIMATE+HOME)
Z tego menu nie próbowałem!!! poproszę dodatkowe informacje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p.s. BOR -> Borken -> Niemcy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-06-2013, 12:29   #869
jas!ek

Model: Mondeo MK4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Włóż płytę z SP. Skoro aktualizacja nie rusza samoczynnie, wejdź w to Engineering menu i wybierz Download system, a potem Download navigation. Chociaż to drugie może nie zadziałać przy starszych mapach (w sensie, że potem może być problem ze sprawdzeniem oryginalności płyty - rzuć okiem na moje posty z początku tego tematu).
I małe sprostowanie. Nie musisz aktualizować krok po kroku - możesz przeskoczyć od razu do SP 5.3 przy nowych mapach. Plik z tym SP jest przygotowany inaczej niż starsze, więc może zadziała. Zresztą wypal go sobie i włóż do napędu - zobaczysz czy będzie reakcja (oczywiście zrezygnuj z faktycznej aktualizacji puki masz stare mapy).
jas!ek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 13:12   #870
tocamartin

nie jestem w stanie wytłumaczyć ani zrozumieć co sie stało ale właśnie wyszystko mi zadziałało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał jas!ek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wejdź w to Engineering menu i wybierz Download system, a potem Download navigation.
znalazłem to menu "Engineering Mode" ale nie korzystałem z tego. Od paru dni wkładałem cd z aktualizacją 5.1 i NIC. Dziś włożyłem ponownie cd i ruszyło!!! pokazało informacje o sofcie jaki posiadam i co jest na cd i dałem "continue" po 20 min restart, zgasiłem motor, odpaliłem ponownie i wszystko jest OK.

To tyle jesli chodzi o dobre nowiny. włożyłem dvd z moimi mapmi, pokręcił - nacisnąłem NAVI, MAP i wszystko ok. Wyłączyłem fure (radio zgasło) odpaliłem radio i teraz moje navi (po naciśnięciu NAVI, MAP, INFO) krzyczy \: "Please insert oryginal data carrier" :/
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio

Zasady postowania