Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-06-2013, 19:33   #1
mariuszd4
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
Domyślnie Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opinia

Witajcie,

umówiłem się z gościem na 25 700 zł brutto za te auto. Jeśli chodzi o blachy to był robiony tylni błotnik od strony kierowcy. Gość mówił, że to było wgniecenie i został wymieniony cały błotnik. Położona na nim farba ma grubośc 240 micronów. Samochód był leasingowany a koleś zostawił go w salonie w rozliczeniu. Przebieg oryginalny tak przynajmniej zapewnia handlowiec. Samochód posiada gwarancję roczną albo 20tyś przejechanych km, assistance oraz przegląd i naprawa zużytych części przed dokonaniem ostatecznego zakupu.

Co myślicie o jego zakupie? Czy znajdą coś lepszego do 27 tyś brutto (bo chce wziąć leasing i mi jest potrzebna fv vat 23%)?

We wtorek jade obejrzeć auto osobiście.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

mariuszd4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 19:49   #2
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opinia

Po kolei:
- zaletą jest zakup od dealera. To nie komis czy handlarz, który może zniknąć w każdej chwili i szukaj wiatru w polu.
- przebieg powinien być łatwy do zweryfikowania. Leasingowane auto powinno być serwisowane w ASO, więc łatwe do sprawdzenia.
- co do gwarancji to spróbuj się dowiedzieć jakie ludzie mają doświadczenia w jej realizacji u tego dealera i jakie są jej wyłączenia. Ja kupowałem już dwa auta z warszawskiej Auto Plazy i złego słowa powiedzieć nie mogę. Usterki wystąpiły, ale dealer wywiązał się bez zarzutu ze swoich zobowiązań. Ale ma na przykład śmieszny zapis o obowiązku nieusuwania oznaczeń programu gwarancyjnego i ramek pod tablicami w okresie obowiązywania gwarancji.
- fakt wymiany błotnika, choć nieprzyjemny nie przesądza o niczym. Jeżeli naprawa była wykonana fachowo nie powinna przysparzać problemów. Jednak sprawdziłbym pozostałe blachy czujnikiem.
- przebieg nie jest duży i jeżeli jest autentyczny to nie ma z nim problemu.
Wersja nie jest zbyt bogata, ale takie w większości występowały na polskim rynku.
Spróbowałbym jeszcze coś materialnego wynegocjować. Może czujniki parkowania, podłokietnik albo przyzwoity zestaw głośnomówiący w cenie auta?
A może dorzucą przegląd po roku w promocyjnej cenie? Mnie się tak udało, bo z samej ceny dużo nie chcą u dealerów schodzić.
Robią sobie rezerwy na ewentualne naprawy.
Podsumowując - zakup auta w takim miejscu to na pewno jedno z pewniejszych rozwiązań.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 02-06-2013 o 19:55
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 20:04   #3
mariuszd4

Domyślnie Odp: Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opinia

zapewne jeśli samochód ma przejść u nich przegląd to chciałbym przy tym być i chciałbym mieć wgląd we wszystko co pokaże komputer. Oczywiście również będę chciał aby sprawdzono blachy miernikiem lakieru. Handlowiec dealera mówił, że jeśli serwis stwierdzi, że samochód wymaga napraw to takie naprawy zostaną zrobione na koszt sprzedającego.

Jeśli chodzi o podłączenie do komputera to na co zwracać w szczególności uwagę? Jak sprawdzić w jakim stanie jest koło dwumasowe?

O dodatkowych rzeczach o których piszesz na pewno będę rozmawiał ze sprzedającym.
Stary 02-06-2013, 20:11   #4
paablod

Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opinia

Kolego, zapytam tylko dla pewności - czy jesteś świadom, że to chyba najtańsza wersja jeśli chodzi o wyposażenie? Nie ma tempomatu, elektrycznych tylnych szyb, grzanej przedniej szyby, o luksusach czujnika deszczu nie wspominając. Może tego nie potrzebujesz, ale wiesz... żebyś za tydzień-dwa nie pytał jak to założyć...
paablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 20:20   #5
mariuszd4

paablod - jestem świadomy ubogości wyposażenia i dlatego tak do końca nie przekonuje mnie to auto. Dużą zaletą jest to o czym pisał grodek75 - sprawdzony dostawca. Dodatkowo serwis, gwarancje i assistance mam w cenie.

No właśnie tak sobie pomyślałem, że jak jest tak ubogi to ewentualnie w przyszłości wstawię rzeczy o kórych piszesz ze ich brak, które przyczynią się do poprawienia komfortu jazdy.

Nadmienię, że będzie to moje pierwsze auto.

Myślicie zeby poszukasz czegos lepszego w podobnej cenie? Czy jest w ogole szansa na znalezienie cos sprawdzonego w tej cenie?

Bump: a co myślicie o tym?

http://bigautohandel.gda.pl/uzywane.php?o=1153
Stary 02-06-2013, 20:34   #6
xander!
ford::average

Model: Focus II
Silnik: TDCI (Heko & MG Motorsport)
Rocznik: -----

Hmm akurat o ile tempomat i komputer są rzeczami typu plug&play i można w miarę sympatycznie je dołożyć to brak grzanej przedniej szyby jak dla mnie jest sporym minusem.

Generalnie osobiście też nie posiadam jakiegoś Titanium ale grzana szybka jest i nie wyobrażam sobie jej braku.

W poleasingowych samochodach bez problemu można trafić auto z tym bajerem.

Jeśli był leasingowany to może jest do niego raport/wycena rzeczoznawcy ? spytaj o to.

No i ostatnie pytanie czy wystarczy wersja 90 km jeśli tak to nie mam więcej pytań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
xander! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 20:46   #7
mariuszd4

Pomyślałem 90km - oszczędności, ale wczytując się tu w forum uświadomiłem sobie, że w dużej mierze zależy to od kierowcy ile mi spali. Przykładowo taki focus 90 km moze spalić tyle co 115 km a zalet ze 115km wiele więcej.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 02-06-2013, 21:26   #8
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

ja bym osobiście wziął tego z big-u, lepsze wyposażenie , cena taka sama , przebieg podobny , stan trzeba sprwadzić , przy okazji daj znać jak było u "gołębia" na oględzinach, kiedyś z nimi korespondowałem w sprawie zakupu mondeo, trochę zjechali mi z ceny ale niedużo, ale ze względu na odległość i chwilowy btak czasu nie byłem osobiście oglądać
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 21:28   #9
mariuszd4

jutro bede dzwonil do bigu i mozliwe ze jutro bede tam jechał, ew wtorek/sroda. Jesli zdecyduje sie na zakup w bigu to nie bede jechał do golebia, ale jak juz u niego bede to dam na pewno znać.
Stary 02-06-2013, 21:32   #10
grodek75

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Odp: Focus MK2 z salonu z gwarancją, assistance i przeglądem przed zakupem - opin

Cytat:
Napisał Usefull Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja bym osobiście wziął tego z big-u, lepsze wyposażenie , cena taka sama , przebieg podobny , stan trzeba sprwadzić , przy okazji daj znać jak było u "gołębia" na oględzinach, kiedyś z nimi korespondowałem w sprawie zakupu mondeo, trochę zjechali mi z ceny ale niedużo, ale ze względu na odległość i chwilowy btak czasu nie byłem osobiście oglądać
No niestety tu występuje dylemat "coś za coś".
Roczna gwarancja czy wyposażenie.
Wydaje mi się, że my tego dylematu za autora nie rozstrzygniemy.
Faktycznie muszę przyznać, że nawet nie zwróciłem uwagi iż pierwszy egzemplarz nie ma grzanej przedniej szyby.
A to jeden z najlepszych patentów Forda i bez niego nie wyobrażam sobie już auta. Brak tempomatu czy czujnika deszczu można przeżyć (choć gdy przez chwilę jeździłem autem bez czujnika to szlag mnie trafiał na ciągłe pstrykanie manetką).
Odpowiedz

Zasady postowania