Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-06-2013, 23:38   #11
Bartek_P
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Podłączenie przedniej maski do systemu Can

Słowo alarm jest dużym nadużyciem :-)

Bartek_P jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 10:00   #12
Bartek_P

Się trafi coś do testów, to sprawdzę czy nie można uaktywnić alarmu bez podłączania syrenki. Spróbuję pokombinować w przyszłym tygodniu, bo będę miał s-maxa akurat
Stary 03-06-2013, 19:25   #13
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Bartek_P Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słowo alarm jest dużym nadużyciem :-)
A jakim to nadużyciem? Funkcja alarmu zaimplementowana w BSI S-maxa jest równie rozbudowana jak w wielu markowych urządzeniach "niezależnych", natomiast użyte podzespoły (czujniki ultradźwiękowe, syrenka z podtrzymaniem bateryjnym...) są o kilka klas lepsze niż dostępne z alarmami niezależnymi.
Ponadto ten alarm jest zintegrowany z samochdem w spoób najpełniejszy.
Na czym ma polegać jego problem?

Oczywiście, urządzenie pomyślane jest jako "sensownie skonfigurowane", tzn. ma czujniki ultradźwiękowe, czujniki drzwi i klap oraz czujnik położenia. Nie ma bajerów typu czujnik zbicia szyby czy wejść dodatkowych na np. system identyfikacji kierowcy przy pomocy pastylki dallas albo karty bezstykowej. Nie mniej jako alarm jest całkowicie funkcjonalne i w pełni wystarczające.

Cytat:
Napisał Bartek_P Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Się trafi coś do testów, to sprawdzę czy nie można uaktywnić alarmu bez podłączania syrenki. Spróbuję pokombinować w przyszłym tygodniu, bo będę miał s-maxa akurat
Będzie generowało błąd "Brak syrenki lub cewka syrenki uszkodzona" (oczywiście podaję sens a nie treść błędu).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-06-2013 o 21:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 21:22   #14
Bartek_P

Problem polega na tym, że jest to rozwiązanie fabryczne, z którym każdy szanujący się złodziej poradzi sobie szybciej niż Ty pomyślisz żeby wyjąć kluczyk z kieszeni.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Co do syrenki , może da się zapiąć rezystorem, tak jak robią to w przypadku poduszek, żarówek ledowych w postojówkach.
Sprawdzę to na pewno , tylko muszę poszukać za schematem elektryki lub chociaż rozmieszczeniem kostek.
Stary 03-06-2013, 21:46   #15
tedi_k
FCP member

Cytat:
Problem polega na tym, że jest to rozwiązanie fabryczne, z którym każdy szanujący się złodziej poradzi sobie szybciej niż Ty pomyślisz żeby wyjąć kluczyk z kieszeni.
Takie jest przynajmniej moje zdanie..
Coś mi się wydaje, że złodzieje znają dużo lepiej wszelakie STERy, LOGICi czy co tam jeszcze ...
Co do "fabryczności" - np. umieszczenie syrenek w fabrycznym alarmie jest takie, że złodziej nie ma fizycznej szansy dostać się do syrenki w 5 sekund tak jak to standardowo jest możliwe dla każdego alarmu dołożonego. Dla syrenki fabrycznej potrzebne jest minimum 3 minuty, by się do niej dostać i ją rozbić/zdezaktywować. Możesz sprawdzić.

A poza tym alarm nie chroni przed złodziejem (bo przed nim nic nie chroni), tylko co najwyżej daje dobre samopoczucie ubezpieczycielowi (jeśli ten jest tak naiwny, aby tego nadal wymagać).
Stary 03-06-2013, 22:43   #16
Bartek_P

Nie będziemy się chyba o to sprzeczać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam pojęcia gdzie jest fabrycznie syrenka w s-max. ( żeby przestała wyć wcale nie trzeba jej znaleźć ) ale przecież , nie w tym rzecz tematu.
Jak mi starczy czasu poszukam kostek os syrenki i pobawię się rezystorami, zobaczymy co wyjdzie.
Stary 06-04-2014, 21:30   #17
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli aby mieć info na Conversie o otwartej masce trzeba aktywować alarm fabryczny. W podstawowej wersji alarm (poza czujnikiem w zamku maski) wymaga jeszcze syrenki - do sprawdzenia czy w S-maxie jest opcja prostej syrenki bez zasilania czy też obsługiwana jest jedynie syrenka z podtrzymaniem akumulatorowym. Ta druga umieszczona jest za nadkolem przedniego koła po stronie pasażera.
Alarm fabryczny nie wymaga dodatkowych czujników ultradźwiękowych i przechyłu - czujniki te są opcjonalne.
hej.
bawilem sie kiedys elmem i aktywowalem sobie alarm. Brak oczywiscie syreny i czujnika na masce. Wiec moze ktos dolozyl sobie syrene? Bo z czujnikiem to 1000 razy bylo. I teraz zagwozdka, czy instalacja pod syrene istnieje. Ogladalem syreny na allegro, ale nie mam pojecia jak wyglada z podtrzymaniem i czy w jej miejsce mozna wsadzic bez, ale raczej nie , bo na logike, to zwykla dostaje prad , aby dzialac, a z podtrzymaniem , to dostaje sygnal, aby wyc. wiec reasumujac
czy ktos dolozyl sobie syrenke i czy byla instalacja i jakiego typu syrenke mozna zalozyc?

Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 06-04-2014 o 21:33
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 21:44   #18
tedi_k
FCP member

Wszystkie syrenki z podtrzymaniem Ford są takie same, różnią się jedynie blachami do mocowania. To jest właściwa syrenka - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z niewłaściwym uchwytem... Jaki jest potrzebny uchwyt do S-maxa nawet nie wiem. Sam mam też taką syrenkę na zbyciu... Oczywiście o stanie akumulatorów wewnątrz syrenki trudno cokolwiek sensownego powiedzieć.
Czy jest wiązka syrenki można sprawdzić po zdjęciu prawego przedniego koła i nadkola. Trzeba szukać 3-pinowej wtyczki widać jakiej.
Stary 06-04-2014, 22:13   #19
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

Prawego czy lewego??
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 22:19   #20
tedi_k
FCP member

Z tego co wiem to prawego (po stronie pasażera). W którymś wątku w dziale S-maxa to już było - nawet dawałem tam fotki jak taka syrenka wygląda wewnątrz i jaki ma tam akumulator...

bump:

Chyba jednak o miejscu montażu syrenki było gdzie indziej (może w dziale Mondeo...). Ten wątek z moim zdjęciem wnętrza syrenki dotyczył komunikatu o potrzebie obsługi alarmu... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-04-2014 o 22:24
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania