Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-05-2013, 17:45   #291
piotrek_pajak
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Focus II
Silnik: 1,8 Duratec Flexifuel
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1) W ASO (np. Multexim na Roździeńskiego) ten od Fiesty do przrobienia końcówek
2) na allegro pytając gości od rozbierania samochodów, czy nie mają kawałka wiązki skrzyki BSI z FF2/C-maxa/Kugi z dużym zielonym złączem, i prawie metrem drutów...oraz aby był w tej wiązce drut zielono-czerwony pomiędzy pinami 1 i 26...
Cytat:
Napisał themOn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ad.1 dodam tylko, ze w drucie do fiesty wystarczy przerobic koncowke mniejsza na pin 1, szeroka koncowka pasuje na pin 26.
Dzięki za podpowiedzi, dziś odebrałem drut, w piątek kupię konektor, przekaźnik już jest na miejscu.

piotrek_pajak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2013, 19:11   #292
Haymaker
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus / Mondeo/ Mondeo ST220
Silnik: 1.6 100KM / 2.0 Ecoboost 240 PS / 3.0 V6
Rocznik: 2010 / 2011 / 2006

Witam. Posiadam focusa mk2 FL 2010r, z czujnikiem zmierzchu. Fabrycznie miałem światła dzienne opisane w 1 poście przez Filon69. Najpierw wyciągnąłem bezpiecznik 110 10A od świateł pozycyjnych w pozycji "0" a zostawiłem bezpiecznik 135 20A od świateł mijania. Podłączyłem się pod komputer i uruchomiłem czujnik zmierzchu. Zamówiłem sobie przełącznik z funkcją auto z czerwonym podświetleniem(jest w drodze), aby mieć automatyczne światła dzienne na funkcji "AUTO". Wczoraj zauważyłem, że w pozycji 0, bez bezpiecznika od świateł pozycyjnych, gdy robi się ciemno czujnik automatycznie zapala światła pozycyjne. Podsumowując wychodzi na to, że do Focusa mk2 FL z fabrycznym czujnikiem zmierzchu i fabrycznymi światłami dziennymi, nie potrzebny jest przełącznik z funkcją auto, ponieważ czujnik załącza światła na przełączniku w pozycji "0". Po zmroku w pozycji "0" można włączyć światła drogowe, nie trzeba przekręcać przełącznika na światła "mijania i postojowe razem", jedyny minus tego wszystkiego, że z pozycji zero nie załączę świateł przeciwmgielnych przednich ani tylnych. W dzień czujnik nie załącza podświetlania zegarów.
Haymaker jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 09:04   #293
kunte
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010

Kolego Haymaker to mnie teraz zaskoczyłeś. U siebie mam taki sam sposób działania świateł. Mam już co prawda wyłącznik z opcją AUTO, ale teraz zastanawiam się czy jest sens go przekładać, skoro mówisz, że wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić "czujnik zmierzchu". Aczkolwiek tutaj bardziej właściwym określeniem byłoby właczenie automatycznych świateł, bo czujnik zmierzchu zapewne działa cały czas.
Może tedi_k wypowie się w tym temacie?
Stary 03-06-2013, 17:25   #294
Haymaker

kunte,

Czy na przełączniku auto świecą Ci podświetlania zegarów ? U mnie w pozycji 0 świecą zegary, ale nie świeci radio climatronik i przyciski grzania szyb.

Ostatnio edytowane przez Haymaker ; 03-06-2013 o 17:28
Stary 04-06-2013, 08:19   #295
kunte

Cytat:
Napisał Haymaker Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy na przełączniku auto świecą Ci podświetlania zegarów ? U mnie w pozycji 0 świecą zegary, ale nie świeci radio climatronik i przyciski grzania szyb.
Może źle się wyraziłem. Przełącznik mam, ale jeszcze go nie zamontowałem. Tak jak napisałem wcześniej, jeżeli wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić aut. światła za pomocą ELM'a to nie będę go przekładał.
Stary 04-06-2013, 09:32   #296
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał kunte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może źle się wyraziłem. Przełącznik mam, ale jeszcze go nie zamontowałem. Tak jak napisałem wcześniej, jeżeli wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić aut. światła za pomocą ELM'a to nie będę go przekładał.
Jak masz przełącznik to z jakiego powdu nie chcesz go założyć? Ten z AUTO jest wygodniejszy - na 0 da się zupełnie wyłączyć światła (np. w trakcie prac serwisowych w garażu), nie trzeba trzymać na postojówkach.
Stary 04-06-2013, 14:38   #297
kunte

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na 0 da się zupełnie wyłączyć światła (np. w trakcie prac serwisowych w garażu), nie trzeba trzymać na postojówkach.
Jak najbardziej jest to argumet za tym, żeby go wymienić, jednakże jestem zwolennikiem tego, aby jeżeli coś można zrobić bez ingerencji w części to tak robię.

Aż wstyd się przyznać, ale wyłącznik mam już prawie miesiąc i do tej pory nie miałem czasu, żeby ogarnąć jego wymianę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-06-2013, 19:57   #298
japa2000
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Ford Focus II FL TITANIUM
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2008

Ja ślę podziękowania dla tedi_k, pomógł od początku do końca czyli wyboru zakupu gem-u, po ustawieniu ELMConfig i po porady a nawet niespodzianki, które zauważyłem a on chciał sprawdzić czy jestem czujny. Nie, kupiłem kabelka oporowego nie mam mozliwosci brak na szrotach, zainstalowałem normalny ale co najważniejsze wszystko działa. Jeszcze raz podziękowania. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
japa2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 19:04   #299
Haymaker

Cytat:
Napisał kunte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak najbardziej jest to argumet za tym, żeby go wymienić, jednakże jestem zwolennikiem tego, aby jeżeli coś można zrobić bez ingerencji w części to tak robię.

Aż wstyd się przyznać, ale wyłącznik mam już prawie miesiąc i do tej pory nie miałem czasu, żeby ogarnąć jego wymianę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj dotarł do mnie przełącznik AUTO i jest mały problem.

1. Po wyciągnięciu bezpiecznika od świateł mijania w pozycji 0 i przełączeniu pokrętła na "AUTO" nie zapalają się światła mijania. Po zasłonięciu czujnika włączają się pozycyjne i mijania, czyli dokładnie tak jak na pozycji "0". Spróbuję założyć "inteligentny przekaźnik", zobaczę co będzie.
2. W pozycji AUTO nie działa ściemnianie zegarów, radia, climatronika, działa tylko na "światłach mijania"

kunte podłącz swój przełącznik zajmuje to tylko 5 min, i zobaczymy jak to będzie wyglądało u Ciebie.

tedi_k

Najwyraźniej nie idzie wyłączyć świateł.

Ostatnio edytowane przez Haymaker ; 05-06-2013 o 19:09
Stary 05-06-2013, 19:12   #300
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

A aktywowales automatyczne światła w GEMie?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania