Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2013, 17:44   #1
heni0
ford::amateur

Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
Domyślnie Prosba o ocene Mondeo MK3

Witam ,

Chcialbym kupic mondziaka mk3 w granicach 20-22 tys zł.

Na alledrogo znalazłem dwa interesujące mnie egzemplarze, prosiłbym fachowców marki o "rzucenie" okiem.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

w tym pierwszym nie wiadomo nic czy cos bylo robione a w tym drugim , wiekszosc "grubych" napraw juz zrobiona i klopociki z glowy.... jak myslicie ?

Z gory dzieki za opinie.

Pozdrawiam,
Krzysiek

heni0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2013, 21:18   #2
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: Prosba o ocene Mondeo MK3

Ten pierwszy jak na jego przebieg 156kkm lekko za niski zwłaszcza, że pochodzi z Dojczlandii, a poza tym pod deską rozdzielczą od strony kierowcy brak osłony, w której jest m.in. czujnik temperatury wewnątrz pojazdu. Do tego przednie boczne szyby są przyciemniane i przy najbliższym spotkaniu z miśkami dowód rejestracyjny będzie zabrany.
Ten drugi jak na wiekowo ten sam rocznik co poprzednik to przebieg 118kkm całkiem nierealny.
Wpis "W SAMOCHODZIE ZOSTAŁO ZMIENIONE NA NOWE,WSZYSTKO TO,CO POWINNO NIEDŁUGO BYĆ ZROBIONE..." brzmi nadobiecująco. Na ogół takie rzeczy wymienia się jak są już do wymiany a nie, że niedługo powinny być zrobione.
Co do wyposażenia to VIN w obu przypadkach mógłby jeszcze więcej powiedzieć.

Ale to moje zdanie, którego nie musisz wcale brać pod uwagę.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2013, 21:35   #3
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

W tym drugim wlozone ok 10 tys w ciagu ostatniego roku po to zeby sprzedac?? Nowe wtryski dwumasa opony itd?? Szok dziwne a zarazem smieszne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w pierwszym kto kupuje opony za 5 tysiecy letnie i do tego nowe zimowe i sprzedaje.....6-7 tys i sprzedaż. Smiech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To tylko ładnie brzmi jak jest napisane. Jakbym dołożył do auta 10 tys to bym go juz chyba nie sprzedawał. Pompa wtryski opony itd itd, najważniejsze rzeczy. No chyba że bym wygral w lotto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 14-06-2013 o 21:46
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2013, 22:03   #4
heni0

Cytat:
Napisał benio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten pierwszy jak na jego przebieg 156kkm lekko za niski zwłaszcza, że pochodzi z Dojczlandii, a poza tym pod deską rozdzielczą od strony kierowcy brak osłony, w której jest m.in. czujnik temperatury wewnątrz pojazdu. Do tego przednie boczne szyby są przyciemniane i przy najbliższym spotkaniu z miśkami dowód rejestracyjny będzie zabrany.
Ten drugi jak na wiekowo ten sam rocznik co poprzednik to przebieg 118kkm całkiem nierealny.
Wpis "W SAMOCHODZIE ZOSTAŁO ZMIENIONE NA NOWE,WSZYSTKO TO,CO POWINNO NIEDŁUGO BYĆ ZROBIONE..." brzmi nadobiecująco. Na ogół takie rzeczy wymienia się jak są już do wymiany a nie, że niedługo powinny być zrobione.
Co do wyposażenia to VIN w obu przypadkach mógłby jeszcze więcej powiedzieć.

Ale to moje zdanie, którego nie musisz wcale brać pod uwagę.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnosnie 1wszego, to tez mi sie nie chce wierzyć w przebieg ale czy w jakiejs ASO Forda idzie potwierdzić przebieg ? Co do szybek sie zgodze a co do osłony pod kierownica to nie wiedzialem ze sa tam czujnikiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnosnie 2go, sam mam mieszane mysli, generalnie fakturki na wykonane usługi i na towar gosciu ma, no chyba ze "lewe" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sam doszukuje sie puenty właściciela ktory wymieniał wszystko po kolei co jest najdroższe w tym samochodzie(btw. została jeszcze turbina Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) jak ja wymieni to moze sie skusze na kupno hi hi... Stwierdzenie "W SAMOCHODZIE ZOSTAŁO ZMIENIONE NA NOWE,WSZYSTKO TO,CO POWINNO NIEDŁUGO BYĆ ZROBIONE..." moze rownie dobrze brzmieć " W SAMOCHODZIE ZOSTALO ZMIENIONE NA NOWE, WSZYSTKO TO CO TRZEBA BYLO WYMIENIC JUZ BO BEZ TEGO SAMOCHOD BYŁBY WART 10K zł " hmm ? czyli glosno myslac bylo zepsute wiec wymienił.
Swoja droga jezeli bym zdecydowal sie na kupno 2go samochodu zaoszczedzil bym duzo czasu pieniedzy i włosów na głowie nie zostawiajac auta u mechanika na swoj koszt... bo tak jak wczesniej pisałem chyba z wiekszych napraw jakie to auto moze czekac to regeneracja turbinki i nic wiecej, a jak sie myle to mnie oświećcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W drugim przypadku tez by trzeba bylo sprawdzic wiarygodnosc przebiegu na jakims ASO chyba ze sie skoczyła historia w 2007 roku kiedy to przyjechal do kraju.

juri2069 co masz na mysli ? ze jak ktoś wpakuje 10 k w samochod to nie oplaca sie sprzedać ? tez to dla mnie dziwne no ale moze komus sie znudzil ten samochod ? nie wiem sam co o tym myslec..ale i tak 2ga opcja jest korzystniejsza chodz droższa..

Czy ma ktos moze "po drodze" i dał rade zobaczyć samochod z drugiego linku na żywo ? mi ze śląska niestety troche daleko zeby sie rozczarowac.. z gory dzieki

Pozdrawiam,
Krzysiek
Stary 14-06-2013, 22:21   #5
maciej_b

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Kolego to auto ma hak... lekko nie miało. Mocny silnik+hak=auto do zarabiania pieniędzy

Przykład z życia: mondeo mk3 2.0 tddi 2000 sprowadzone z belgi jako 9 latek, kupiony w pl z przebiegiem ok 150000 km po ok 30000 km pierwsze problemy ze sprzęgłem, potem tylko gorzej, turbina, rozrząd, pompa i ... nie pamiętam już. Jak sprawdzili mu przebieg przy wymianie sprzegła miał...750000 km (na poważnie). A sprzęgło było spalone - auto z hakiem. Na zachodzie takie auta jeżdżą a nie stoją na parkingu pod domem tylko po to by sąsiedzi podziwiali...

Nie straszę tylko te dwie oferty są mało wiarygodne...
Stary 14-06-2013, 22:30   #6
heni0

Z hakiem sie zgodze, ale czy auto do zarabiania było by w tak dobrym stanie wizualnym w srodku ? Moim zdaniem jak ktos by zarabial tym samochodem to by sie zbytnio nie przejmował tym czy tu i ówdzie plastiki bylyby podrapane/uszkodzone/ wypatrzone przyciski hmm ?

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 15-06-2013 o 08:16 Powód: Zbędne cytowanie
Stary 15-06-2013, 08:59   #7
maciej_b

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Jakąś rację masz, ale wierz mi w przytoczonym przykładzie auto wewnątrz też było w stanie praktycznie idealnym, siedzenia w skórze może dlatego się zachowały w takim stanie albo wymienili na ładnie wyglądające...

Co do podanych aut w linkach... nie mówię, że nie warto ocenić na żywo. Szanse trzeba dać każdemu jeśli tylko wykazuje pozytywne cechy.
Jednak i przebiegi i opis (w szczególności tego jednego) jest abstrakcyjny. Pamiętaj, że w PL istnieje syndrom 200 000 km. Auto choćby miało 15 lat to musi mieć poniżej 200 000 km inaczej się nie sprzeda (ciekawe jak ja sprzedam kiedyś moje...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Na zachodzie auto z dieslem, kombi lub inna buda + hak to auto, które z założenia jest kupowane do jazdy. Także realnie trzeba dla nich liczyć jakieś 50 000 km rocznie (znam takie sztuki co potrafiły po ponad 100000 km/rok zrobić, po przyjechaniu do PL miały góra 20000 km/rok). Aczkolwiek od każdej reguły są wyjątki... trzeba je tylko umieć znaleźć.
Może się mądruję ale przedstawiam Ci tylko mój punkt widzenia. W zasadzie podchodząc do auta zakładaj, że ma skręcony licznik, że jest po wypadku. Oglądaj go dokładnie i szukaj dowodów na to, że jednak jest inaczej. Przy tym uwzględnij to, że wewnątrz można wymienić praktycznie każdy element, który w oryginale był nadmiernie zużyty. Na zewnątrz... chyba znasz możliwości naszych blacharzy i lakierników?

Powodzenia w poszukiwaniach (może dlatego tak podchodzę do tematu bo nie chciałbym aby nowy użytkownik Forda za pół roku powiedział, że ta marka jest do d... bani bo się to czy tamto psuje. Jeśli byś wiedział, że auto które kupujesz ma np 500 000 km i się zepsuje np sprzęgło to odnosisz wrażenie że jest dobrym elementem, a jak masz skręcone do 150 000 to mówisz jaka lipa tylko tyle i już do wymiany).
Stary 15-06-2013, 14:56   #8
heni0

Tylko chcialbym zwrocic uwage iz samochod z 2go linku podobno w 2007 roku przyjechał do kraju wiec wiekszosc czasu jest u nas w PL a nie na zachodzie. Wiec juz nie liczylbym 50k km rocznie bo u nas to mało kto robi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozatym swoja droga kto w niemczech sprzedaje roczne auto ? rokk prod. 2006 a do kraju sprowadzone w 2007, to jest zastanawiajace.

Naprawde bardzo bym chcial znalezc godny samochod ktory bd słuzyl chociaz na 5 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie wymagam wiele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale chyba w dzisiejszych czasach jest to baardzo trudne, na pęczki jest blacharzy rzeźbiarzy i mechaników z bozej łaski ktorzy umią z samochodem zrobic cuda :/
Stary 15-06-2013, 20:35   #9
benio

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał maciej_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... nie chciałbym aby nowy użytkownik Forda za pół roku powiedział, że ta marka jest do d... bani bo się to czy tamto psuje. Jeśli byś wiedział, że auto które kupujesz ma np 500 000 km i się zepsuje np sprzęgło to odnosisz wrażenie że jest dobrym elementem, a jak masz skręcone do 150 000 to mówisz jaka lipa tylko tyle i już do wymiany).
Wężykiem, wężykiem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2013, 00:20   #10
heni0

po wielkich poszukiwaniach znalazłem cos takiego ... co powiecie na to ?

Odpowiedz

Zasady postowania