![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 31-07-2006
Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
|
Zgadzam się. Jest szansa, że da się to naprawić w podobnej cenie jak silnik na allegro. A na allegro to możesz dopiero kupić padakę z 500 tys. przebiegu - tutaj będziesz przynajmniej pewien co masz i za co płacisz.
A do autora - rozrząd to podstawa, to się zmienia od razu po kupnie auta (szczególnie od handlarza Mirka). Ja w mk2 zmieniam co 60 tys. mimo że producent zaleca co 72.
Aktualnie: Mondeo MK4 Liftback, 2012, 2.0TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM) oraz Fiesta MK7 5D, 2015, 1.0 80KM W rodzinie również: Mondeo MK3 HB, 2004r, 2.0TDCi; Mondeo MK2 HB, 1999r, 1.8TD Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 17-06-2013 o 08:47 Powód: Zbędne cytowanie |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-01-2012
Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Rocznik: 2009
|
@salom - Tylko wyrwal zabki. Miejmy nadzieje ze masz racje. Twoj post jest dla mnie duzo lepszy od poprzednikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2006
|
hej,
Nie tak dawno temu bo na jesień 2012 roku mojemu ojcu strzelił pasek nierządu w mk4 2.0 Tdci 140 KM. Po rozebraniu silnika sprawa wyglądała tak, że zawory nie dostały, natomiast chyba prawie wszystkie dźwigienki w głowicy poszły na spacer (po prostu przemieliło je). Zostały wymienione na nowe autko śmiga jak trzeba. Jedyny minus to był taki dziwny klekot ale po jakiś 15 tys. km ustało wszystko... Także najlepiej rozebrać i sprawdzić co tam się narobiło. Koszt naprawy zamknął się w jakiś 3.500 zł także nie był mały... Wiadomo nowa uszczelka pod głowicę, chyba planowanie głowicy, nowy rozrząd, komplet uszczelek bo jak już porozbierane to po co kiedyś wracać do tematu. I podobnie miał komunikat i na autobanie zgasł przy dość dużej prędkości... Potem niepotrzebnie jeszcze próbował odpalać, no ale Polak mądry po szkodzie... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Prycho, tak się zastanawiam, a może wpierw, przed zdjęciem głowicy, założyć nowy pasek rozrządu, ustawić rozrząd, i spróbować odpalić, niewielka strata, a może masz szczęście, nic się nie pogięło, silnik odpali. Jak będzie coś nie tak, to zawsze zdążysz rozebrać silnik.
|
|
|
|
#16 |
|
|
@salom - Auto jest teraz u mechanika, i nie wiem co on bedzie dokladnie robil. Dopiero w poniedzialek sie za to weznie. Ja niestety nie mam duzego pojecia w tym takze musze liczyc na niego. Podobno sie specjalizuje w silnikach diesel. C
Po tej usterce probowalem jeszcze kilka razy auto odpalic. ciekawe czy jeszcze czegos nie spieprzylem bardziej. W poniedzialek bede juz cos wiecej wiedzial to wam odpisze. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Zadzwoń do niego, i niech zrobi tak jak pisałem. Ostatecznie ty decydujesz.To że próbowałeś odpalić i nie odpalił to znaczy że rozrządd trochę się przestawił. Bo gdyby dużo to nie dał byś rady zakręcić silnikiem. Twoja sprawa.
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-11-2012
Model: Galaxy mk3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Ok. Ale to i tak dopiero w poniedzialek bede dzwonil. Pozdrawiam i dzieki za dorady. Dam znac co i jak.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Ciekawi mnie dlaczego poleciały zęby, a nie strzelił pasek. Może pasek był całkiem dobry a definitywnie zatarła się któraś z rolek, albo stanęła pompa wody. Jednak nie zmienia to postaci rzeczy, problem jest i to nie mały. Oby dało się to naprawić w rozsądnych kosztach.
|
|
|
|