Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-06-2013, 09:15   #171
welyk
ford::average

Model: Focus MK2 / Fiesta MK6
Silnik: 1.6 100KM / 1.25 75KM
Rocznik: 2006 / 2007
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Panowie, mam już działający tempomat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po raz kolejny mayak ogarnął temat - dzięki raz jeszcze!

U mnie wystarczyło że założyłem kierownicę z przyciskami tempomatu, kolega mayak aktywował tempomat gdzie trzeba i śmiga aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc okablowanie miałem komletne.

Mój gem BG obsłużył tempomat a ponieważ były z tym zwiazane wątpliwości zakupiłem GEM w wersji D - czyli tej najwyższej od tego samego auta z którego przełożyłem kierownicę.
Gdyby ktoś potrzebował wypasiony GEM - mogę tanio sprzedać - proszę o kontakt na PRIV.

welyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2013, 18:40   #172
zdaniu
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Focus Mk3
Silnik: EB 1.0
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał welyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój gem BG obsłużył tempomat a ponieważ były z tym zwiazane wątpliwości zakupiłem GEM w wersji D
No to może Ty mi odpowiesz, czy oznaczenia na GEMie to są te które wskazuje w poprzednim poście.
Stary 20-06-2013, 00:21   #173
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał zdaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
1. Mam oto taką kierownicę, czyli będzie trzeba wymienić:

2. Zajrzałem w okolice nóg pasażera znajdując tam jak sądzę GEM-a.

3. Następnie mam wypiąć zaznaczoną na zdjęciu wtyczkę i sprawdzić, czy jest odejście przewodów z pinu 10 i 18, tak? Nic się nie wykrzaczy? Zrobić to na odpiętym akumulatorze?
...
6. Wtedy już mogę poszukać kierownicy z przyciskami, tak? Może być taka jak na tej aukcji? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

7. Zostaje przekładka kierownicy i poduchy.. czy zrobić to samemu czy zlecić? Potrzeba klucza dynamometrycznego żeby zadbać o odpowiednie momenty dokręcenia? Bo o tym akurat nikt nie pisał.. dodatkowo trochę brakuje mi informacji nt. samej wymiany/zamiany tych elementów.. coś poczytałem, ale wydaje mi się to dość trudne i trzeba wiedzieć jak "dłubnąć".
1) Trzeba jeszcze sprawdzić czy masz kierownicę z 3-ma czy 4-ma uchwytami poduszki

2) Ty masz GEM poliftowy (zaczyna się od 7M5T-..) - wszystkie poliftowe GEMY obsługują tempomat, więc nie trzeba nic oglądać. Zaznaczone literki to właśnie wersja GEM.

3) j.w. - przewody na pewno są, bo po lifcie są zawsze. No chyba, że znów się trafi jakaś wybitna wersja specjalnie na Polskę...

6) Szukać kierownicy można jak się wie czy ma mieć 3 czy 4 uchwyty poduszki. Ta podana przez Ciebie ma 3 uchwyty.

7) W przypadku śruby trzymającej kierownicę moment dokręcania ma całkiem drugorzędne znaczenie. Trzeba dokręcić mocno i z czuciem i tyle. To nie koło jezdne, aby śruba miała tendencje do odkręcania się... Kluczowa jest wiedza jak się wypina poduszkę. Reszta to łatwizna.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 20-06-2013 o 00:24
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2013, 09:58   #174
welyk
ford::average

Model: Focus MK2 / Fiesta MK6
Silnik: 1.6 100KM / 1.25 75KM
Rocznik: 2006 / 2007

Cytat:
Napisał zdaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to może Ty mi odpowiesz, czy oznaczenia na GEMie to są te które wskazuje w poprzednim poście.
masz GEM D, wielkim znawca nie jestem ale na 99% musisz tylko założyć kierownicę z przyciskami i uaktywnić tempomat
welyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2013, 10:05   #175
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM

Cytat:
Napisał welyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
masz GEM D, wielkim znawca nie jestem ale na 99% musisz tylko założyć kierownicę z przyciskami i uaktywnić tempomat
Ja mam "DH" (4M5T - 14A073 - DH) i "fabryczny" tempomat.
Stary 20-06-2013, 22:24   #176
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Panowie, proszę nie mieszajcie informacji o GEMach przedliftowych (zaczynających się na 3M5T lub 4M5T) i poliftowych (zaczynających się na 7M5T). To są różne urządzenia. Oznaczenia wersji przedliftów i poliftów (dwie ostatnie litery) mają także inne znaczenia i inną interpretację.
Napisałem wyżej, że kolega zdaniu ma GEM poliftowy i w związku z tym nie ma problemu.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 25-06-2013 o 00:04
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 22:47   #177
zdaniu

Imię: Tomek
Model: Focus Mk3
Silnik: EB 1.0

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, proszę nie mieszajcie informacji o GEMach predliftowych (zaczynających się na 3M5T lub 4M5T) i poliftowych (zaczynających się na 7M5T). To są różnie urządzenia. Oznaczenia wersji przedliftów i poliftów (dwie ostatnie litery) mają także inne znaczenia i inną interpretację.
Napisałem wyżej, że kolega zdaniu ma GEM poliftowy i w związku z tym nie ma problemu.
Dzięki tedi_k serdeczne za odpowiedź.
Teraz pozostaje mi sprawdzić mocowanie poduchy.. a najprawdopodobniej zostawić to komuś.
Pogadam jak teraz będę odstawiał samochód na zrobienie rozrządu, może znają temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-07-2013, 12:05   #178
d64

Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2005

Witam

Dzięki uprzejmości forumowicza „mayak” i udzielonych informacji wymieniłem kierownicę na skórzana z tempo matem (FF MK2 2005). Skorzystałem z byłego serwisu Forda, przy okazji przeglądu sezonowego auta. Poszło szybko i sprawnie – Kierownica, kable i aktywacja. Cena operacji przyzwoita. Nie podaję gdyż jest uzależniona o trudności jakie mogą wyniknąć.
Poniżej kontakt do elektryka który dokonał czynności związanych z tempo matem w owym warsztacie:

Paweł
Centrum Dobra - Serwis niezależny
00-344 Warszawa, ul. Dobra 32
663 042 374

Może komuś ta informacja się przyda.

P.S
Z przeprowadzania przeglądu również jestem zadowolony. Więc jak na razie jestem na TAK.

Pozdrawiam.
d64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2013, 23:18   #179
kielich89

Imię: Rafał
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 115KM TDCi
Rocznik: 11.2008

Witam, chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z dokładaniem tempomatu.

Wersja GEM 7MT-...-DD
Okablowanie + czujniki z fabryki
Wymiana kierownicy (tak na prawdę przełożenie przycisków i tylnej plastikowej zaślepki, poduszka z 4 zaczepami)
Programowanie pod Poznaniem

I wszystko śmiga pięknie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Koszty:
-kierownica 90zł
-programowanie 150zł

Czas tak na prawdę najwięcej czasu zajęło mi zdjęcie tej cholernej poduszki, żeby odpowiednio wyskoczyła.

Jeżeli ktoś potrzebuje namiar na magika od komputera, zapraszam na PW.

Pozdrawiam
RK
kielich89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2013, 09:45   #180
newpolish
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX MK2
Silnik: 2,0 TDCi 150/180 PS
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał kielich89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Programowanie pod Poznaniem
A mozesz podac gdzie pod Poznaniem? Trzeba sie umawiac wczesniej? Czesto robie trase Gdansk - DEU wiec moze w koncu znalazlem kogos na tej trasie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
newpolish jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania