Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-06-2013, 16:31   #1
freckle
ford::amateur

Model: mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie ponowne uszkodzenia / reklamacja sprzegła

Witam

Chciałam prosić o poradę,
w styczniu tego roku podczas jazdy, a dokładnie zmiany biegu sprzęgło nie "odbiło się" zostało "wciśnięte". Po lawetowaniu do warsztatu diagnoza czas wymienić sprzęgło i koło dwumasowe.
za 3500 zł cieszyłam się nowymi częściami i sprawnym modeuszem...

W czerwcu pojawił się problem z ciśnieniem w pompie (mondeusz nie chciał brać paliwa, pomimo połowy baku zachowywał się jakby zabrakło mu paliwa) tak więc regenerowałam pompę, tym razem u innego mechanika. Podczas testu mechanik zauważył że na rozgrzanym silniku sprzęgło "klei się", "nie wysprzęgla się" i polecił sprawdzenie/reklamowanie sprzęgła u wcześniejszego mechanika. Nie minęło kilka dni dni gdy podczas jazdy po mieście utkwiłam na parkingu. Po paru kursach w mieście chciałam ruszyć, ale na włączonym silniku nie mogłam wrzucić żadnego biegu. Kiedy auto odpocznie to jest ok. Po kilku dniach przerwy mondeusz jak gdyby nic dojechał do mechanika. Kiedy tylko wyłączyłam silnik i włączyłam ponownie żeby przeparkować auto biegi znowu nie chciały wskakiwać. Sprzęgło wciskam i nic! Jak wyłączę silnik to wrzucę bieg, ale jak pojeżdżę chwilę i chce ruszyć ponownie to zaczynają się schodki.

I tu właśnie zaczyna się problem. Reklamacja... Mechanik mało chętnie i wyjątkowo sceptycznie podchodzi do tematu że część może być wadliwa. Uważa, że gdyby to było sprzęgło to biegi by wchodziło ale twardo i ze zgrzytanie. A to musiała pójść inna część.

Bardzo proszę o pomoc. Mechanik zarzeka się że to nie może być sprzęgło więc reklamacja części nie ma sensu. Czy ktoś potrafi z opisu stwierdzić że faktycznie to nie może być sprzęgło lub że rzeczywiście jest duże prawdopodobieństwo, że dostałam lipną lub używaną zużytą część?

Przepraszam za kobiecy, pełny szczegółów opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i błagam o pomoc/radę. Na czole mam napisane że nie znam się na aucie więc boję się że zaraz mi wciśnie kit warty 1000 zł...

FORD MODEO MK3 kombi z 2002 roku

freckle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 17:00   #2
salom

Domyślnie Odp: ponowne uszkodzenia / reklamacja sprzegła

Z opisu wynika, że problem nie tkwi w sprzęgle, tylko w włączaniu sprżęgła. Jeżeli od stycznia przez pół roku było ok, to żaden mechanik nie może dać gwarancji dożywotnio na część której nie produkował, tylko zakładał. Trzeba sprawdzić pompę sprzęgła i wysprzęglik,bo z opisu wynika, że te części mogą być wypracowane.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 20:26   #3
RafiRypin
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 ghia
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2009

juz na starcie zostalas naciagnieta na niepotrzebne koszta wg. mnie, to ze pedal zostal w podlodze to napewno nie wina calego sprzegla a juz napewno nie wina dwumasy, tylko pompka, przewod albo sam wysprzeglik byly winne temu ze sprzeglo nie "odbiło" i wcale bym nie byl taki pewny ze zostalo kompletne sprzeglo zalozone nowe, wymienili Ci pewnie wysprzeglik na jakas uzywke ktora znowu pada, napisz moze z jakiego wojewodztwa jestes to moze ktos z forum luknie na Twoje auto

Ostatnio edytowane przez RafiRypin ; 24-06-2013 o 20:29
RafiRypin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 20:43   #4
maniek320
ford::average

Imię: mario
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: ponowne uszkodzenia / reklamacja sprzegła

jesli ci biegi chodza ,a dopiero po jakims czasie zgrzytaja to obstawial bym na wysprzeglik ,moze pomoc odpowietrzenie sprzegla jak nie pomoze to wysprzeglik bym wymienil
maniek320 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 21:16   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał RafiRypin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
napewno nie wina dwumasy, tylko pompka, przewod albo sam wysprzeglik byly winne temu ze sprzeglo nie "odbiło"
To nie jest takie proste i jednoznaczne - obecnie w sprzęgłach sterowanych hydraulicznie - których układ nie ma regulacji automatycznego ustawiania luzu - stosuje się tzw dociski samonastawne.
Niestety, spora część warsztatów nie posiada specjalnych przyrządów do ich montażu. A tradycyjny montaż takiego docisku (bez wstępnego ugięcia) najczęściej kończy się albo jego natychmiastowym zniszczeniem, albo przeciągnięciem sprężyny i krótkim żywotem takiego docisku (sprzęgła) - typowe objawy to klejenie się sprzęgła.
Jest sporo informacji w sieci o wymogach przy montażu takiego docisku, np pierwsze lepsze z brzegu (w miarę przystępna):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
żaden mechanik nie może dać gwarancji dożywotnio na część której nie produkował, tylko zakładał.
No... zależy jak zakładał...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-06-2013 o 21:26
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania