Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2013, 23:24   #551
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Informacje tam zawarte nie są precyzyjne - w obecnych sterownikach pamięć KAM realizowana jest na flashach (jak w pendrive...). Odłączanie klem czy szukanie "magicznego" bezpiecznika nic nie daje!

Reszta prawdziwa: KAM = Keep Alive Memory - pamięć nastaw adaptacyjnych niezbędnych sterownikowi silnika do modyfikacji podstawowych algorytmów pracy. W różnych sterownikach ma różną zawartość-ilość parametrów.

Stary 30-06-2013, 23:30   #552
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Odłączanie klem czy szukanie "magicznego" bezpiecznika nic nie daje! ...
... żeby w ASO poza pamięcią flash stówkę jeszcze skasować.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2013, 17:50   #553
mazzi1
ford::beginner

Model: focus cmax
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004

Witam. Mam interfejs. Wszystko działa w trybie MSCAM. Pytanie co trzeba pozmieniać żeby usunąć komunikat o usterce el hamulca ręcznego przy włączaniu auta. Mam teraz manualny. Według kolegi Tedi K podobno jeden ptaszek w gem i coś w konfiguracji zegarów

Ostatnio edytowane przez mazzi1 ; 03-07-2013 o 18:48
mazzi1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2013, 19:30   #554
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mazzi1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Według kolegi Tedi K podobno jeden ptaszek w gem i coś w konfiguracji zegarów
Lenistwo nie zna granic...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisane gdzie, powieszone u góry w przyklejonych tłumaczenia ekranów Elmconfiga, gdzie to widać jak bawół, w angielszczyźnie elmconfigowej "EPB" jakoś też tak mocno podobne do liter używanych w Polsce a Kolega dalej będzie chciał być prowadzony za rączkę - najlepiej przyjechać zrobić i jeszcze podziękować za umożliwienie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-07-2013, 19:48   #555
mazzi1

To mi się dostało. W gem strona 3 epb wiem ale pod spodem jest nieużywany.I nie wiem których zaznaczać, odznaczać. Pisałeś coś o konfiguracji zegarów. Mógłbyś rozjaśnić. Wiem że może moje pytania są drażniące dla eksperta ale wole 3 razy zapytać niż programować i coś uwalić

Ostatnio edytowane przez mazzi1 ; 03-07-2013 o 20:29
Stary 03-07-2013, 21:03   #556
tedi_k
FCP member

Otwórz proszę sobie ELMconfiga offline, bez podłączenia do samochodu - przecież można - i sobie pooglądaj. Jak nie będziesz ćwiczył, to się nie nauczysz.

BTW - generalna zasada - jak nie ogarniam już nawet prostych rzeczy, to się za to nie biorę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ktoś tego typu podejście porównał na forum do prób leczenia sobie samemu zębów - bardzo słusznie!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak się poczyta forum dentystów (podobo jest takie...) to wcale jeszcze nie ma się stosownych kompetencji do borowania sobie ząbków... No chyba, że ktoś chce spróbowac - to ja nie mam nic przeciwko...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-07-2013 o 21:09
tedi_k jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2013, 21:37   #557
mazzi1

Dobra daruj sobie te morały. Znam się na wielu innych rzeczach a akurat na tym się jeszcze nie znam. Z uwagi na brak czasu miałem nadzieje że ktoś mi pomoże skoro jak sam napisałeś to tylko dwie operacje i po sprawie. Nie rozumiem tylko po co się wpieniasz i walisz morały?. Nie chcesz pomóc to nie pomagaj
Po za tym nie mam wyboru i muszę się za to zabrać mimo że się na tym nie znam. Chcę to coś sprzedać a mserwis nie chce mi tego zrobić. W Polsce byłem za krótko żeby to mi aso zrobili. Także nie sądz książki po okładce

Ostatnio edytowane przez mazzi1 ; 03-07-2013 o 21:39
Stary 03-07-2013, 22:46   #558
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mazzi1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Nie chcesz pomóc to nie pomagaj
Po za tym nie mam wyboru i muszę się za to zabrać mimo że się na tym nie znam. ...
Kolego, a jak sobie wyobrażałeś tę pomoc? W konfiguracji zegarów skrót "EPB" jest dokładnie przy jednym tylko ptaszku. Podobnie w konfiguracji GEM. No to co jeszcze się chciałeś dowiedzieć? Co miałbym Ci jeszcze napisać? Wskazać kształt ptaszka do postawienia (a dokładniej mówiąc - wyłączenia...) w tym kwadraciku czy co?

Wybacz, ale na takich postawach jak Twoja trzeba czasami próbować zaprowadzać elementarny porządek - zmiany w konfiguracji samochodu to nie zabawa. To nie odczyt błędów. Jak się nie umie uruchomić programu w trybie offline i poświęcić pół godziny na przeczytanie ze zrozumieniem dostępnych opcji, to nie ma się co za to brać.
Jeśli po odrobienie własnego wysiłku ma się wątpliwości, wtedy można zadać konkretne pytanie.
A tak na razie "jedziesz na leniucha" i jeszcze mi przytykasz, że nie chcę pomóc. SORRY WINETOU!!!

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-07-2013 o 22:56
tedi_k jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2013, 08:56   #559
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Jest nowa wersja ELMCOnfiga - v. 0.2.9
link: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

oprócz różnych drobnych poprawek, pojawiła się obsługa sterowników silnika typu SID202 i SID206, czyli można czytać i zapisywać (czyli np. aktywować tempomat!) soft silników 1.8 tdci i 2.0 tdci !
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM

Ostatnio edytowane przez mayak ; 15-07-2013 o 13:21
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2013, 09:03   #560
defrex13121

Imię: Seba
Model: Focus II
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2006

To jeszcze muszę poczekać z moim 1,6 tdci
:-(
Ale jest jakieś światełko w tunelu ?
defrex13121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania