Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-07-2013, 10:12   #231
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Jaka instalacja LPG do 1.8 Duratec (125 KM)

Az takie wrażliwe te silniki nie są, poprawnie założona przyzwoita instalacja musi działać - warunek, wyregulować ja choć jako tako Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
+ jest to ze jest check w samochodzie, jak gazownik zle ustawi to zapali check z za ubogiej mieszanki i finał

dodatku OBD ja bym w ogole nie brał, niektóre z Fordem w ogole słabo współpracują, a w większości jak Struna napisał, więcej bałaganu robią niż pożytku.
Zwykła regulacja, statyczna + na drodze w zupełności daje rade, po 1000km dla mnie obowiązkowa regulacja (kontrola chociaż) bo instalacja sie układa, a i po 5000 potrafią sie zmienić jeszcze parametry. Po takiej 2 regulacji po 1000km powinno byc ok. Dodatkowo można wyskoczyć na autostradę i poregulować w odpowiednich warunkach.
Ja kładę KME i to bardzo przyjemnie chodzi, i miło sie reguluje.

Dodatkowo ja jestem zwolennikiem lubryfikacji jednak, jak komuś przeszkadza zakraplanie centralne w kolektor to sa systemy dozowania bezpośrednio przed cylinder/w kanał dolotowy. Co daje lubra? - to nie jest olej do smarowania zaworów (to tylko efekt uboczny) to dodatek do paliwa obniżający temperaturę spalania i spalanie stukowe, dający efekt podobny jak kiedyś ołów w paliwie.
Nie uważam żeby to szkodziło, a 150zł to nie majątek.

Stary 18-07-2013, 11:11   #232
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to dodatek do paliwa obniżający temperaturę spalania i spalanie stukowe
ale po co ? ja na gazie uzyskuje niejednokrotnie niższą temperaturę na wydechu niż na benie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc co tu obniżać ? i jakie stukowe ? przy LPG które ma więcej oktan niż bena ? to co ma stukać ?
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2013, 11:14   #233
goldengate

Co radzicie ? BRC czy STAG ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2013, 11:26   #234
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

obie instalki będa ok, przy czym BRC jak nie jest jakoś mega skaszanione to prawie nie wymaga strojenia, stag wymaga, ale też ma spore możliwości konfiguracji, a BRC nie.
Stary 18-07-2013, 11:41   #235
jaho2000
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005

ja osobiście widziałem instalki BRC z całej Polski i każda jest niemal identycznie założona, tzn. reduktor pod podszybiem i metry przewodów. Chyba Czakram tak szkoli.

Struna, z każdą twoją wypowiedzią na temat AEB zaczynam sie ponownie zastanawiać nad poczciwym STAGiem. KME u mnie nikt nie robi, to nie mam takiej opcji ;/
jaho2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2013, 11:53   #236
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

No niestety, BRC zazwyczaj to typowy wrzut pod maskę - dlatego napisałem o poprawności montażu.

Ze stagiem jest o tyle dobrze, że to nawet jak się coś skiepści w trasie to prawie każdy to obsługuje, a BRC czy AEB to trzeba szukać.

KME też dość popularne ale straciło sporo rynku bo zostali w tyle na jakiś czas, reszta posunęła sporo do przodu a zanim KME się ocknęło to już sporo stracili, ale odrabiają pomału straty.

Ja stroję prawie wszystko i z punktu widzenia ergonomii oprogramowania to jednak stag jest na czele, BRC i AEB to daleko w tyle pod tym kątem. KME nie najgorzej, choć mapa po obrotach to masakra jest.
Stary 18-07-2013, 12:00   #237
jaho2000

Powiedz mi co Ty byś dla siebie wziął, mając do wyboru takie opcje:

1. Stag , Hana, Silver (2 lata gw)

2. AEB zestaw exclusive (wtrysiwacze I-PLUS ARCO, reduktor tomassetto-nie pamiętam niestety modelu reduktora ani kompa, ale mają być ponoć te najlepsze z dostępnych AEB) + 5 lat gw lub 100tyś na wszystko. Wtryskiwacze też,bo pytałeś.
Stary 18-07-2013, 13:44   #238
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

zdecydowanie zestaw nr 1 ale tylko w połączeniu z poprawnym montażem i dobrym strojeniem.

A wogóle to bym wziął LPGTech 114 lub 214, wtryski Barracuda i reduktor mógłby być ten nowszy KME Silver ( tur )
Stary 18-07-2013, 19:54   #239
goldengate

Prowadzę rozmowy z autoryzowanym serwisem STAG we Włocławku - firma MOTOGAZ Paweł Kwiatkowski.

Poleca mi następująca konfigurację:

STAG 4 Plus, Wtryskiwacze HANA2000, Reduktor AC R01, i oczywiście Lubryfikację.

Co myślicie o tych podzespołach. Może ktoś korzystał z usług tego warsztatu i może wyrazić opinię. Z rozmowy mailowej wydaje mi się najbardziej kompetentny i konkretny.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2013, 20:05   #240
jaho2000

Wywal AC R01 i wstaw nowy model KME Silver. Pcha ci AC R01, bo to ich wynalazek, na którego kilka osób psioczyło. KME Silver ma, wg mnie, lepsze opinie na forum. Reszta OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania