![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: greg
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
|
![]()
Drodzy Forumowicze w związku z zamiarem zakupu C max MR 2007, chciałbym zorientować się czy opłacalny jest montaż instalacji gazowej do jednego z modeli benzynowych oferowanych w Fordzie czyli 1.6, 1.8 i 2.0. Wiem jedynie że różnice konstrukcyjne tych silników to pasek rozrządu w 1.6 i łańcuch w 1.8 i 2.0, a poza tym wszystkie mają regulacje luzów zaworowych tzw. "płytkową". Dużo ludzi jeździ Fordami na LPG mimo nieprzychylnych opinii o tym by nie zakładać do tych aut instalacji nawet IV generacji. Spowodowane jest to tym iż luz na zaworach trzeba wówczas częściej regulować gdyż może nam r.zpieprzyć sie głowica, wymieniać dość często świece zapłonowe, itp. Zdaję sobie sprawę że ten temat był już wiele razy przerabiany jednak może w nowszych modelach "coś' się zmieniło i może lepiej tolerują lpg niz ich starsi bracia.
Z przykładów z życia wziętych znam jednego człowieczka, który miał Focusa 1.6 z 2001r. z gazem - wiem, że w ogóle o niego nie dbał, a mimo to przejechał nim 250 tyś km i dopiero pie..rznął mu silnik, który nie wytrzymał braku wymian oleju tylko stosowane dość rzadko dolewki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-11-2012
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005
|
![]()
no to masz odpowiedź na pytanie w ostatnim akapicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak dbasz tak masz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja zakładam bo chce tankowac do pełna za 100zł a nie 300. Nawet po 5 latach moge głowice wymianiać, a i tak na tym "zarobie"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: greg
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
|
![]()
Chyba masz rację Kolego. Ja poszukam 1.8 albo 2.0 PB i założe LPG. I będe dbał bo lubie o autka porządnie zadbać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-11-2012
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005
|
![]()
jestem tego samego zdania. Ja swojego forda doglądam co weekend. Płyny, ciśnenie, sprzątanie i woskowanie w razie potrzeby i nie ma tankowania na stacji za stodołą sołtysa. Znajomi sie śmieją, że dbam lepiej niż o swoją druga połówkę, ale dzięki temu odpalam i wiem ze dojade Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście 2.0 bo łańcuch i te 147KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |