![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#251 |
|
|
A w jaki sposób komputer gazu poinformuje mnie o błędnej mieszance.
|
|
|
|
#252 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
Nie informuje, kolega Ci opowiada jakieś bajki.
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-11-2012
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005
|
przecież można podglądnąć mapy gazu i widać, że odbiegają od poprawnej formy
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
|
Czyli ja jako użytkownik w przypadku awarii, rozprogramowania instalacji LPG nic o tym nie wiem??
Nie ma żadnej kontrolki CHECK od gazu?? Tylko będę tak jeździł do najbliższego przeglądu i dopiero wtedy wyjdzie czy wszystko jest OK. |
|
|
|
#255 | ||
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
Cytat:
Idea poprawnego wystrojenia gazu jest taka aby komp benzyny po przełączeniu na gaz zupełnie się nie "zorientował" że cokolwiek się zmieniło z paliwem. Czyli dawki w kompie gazu muszą być tak dobrane/ustawione aby w każdym zakresie pracy silnika ilość paliwa była taka jaką oczekuje komp benzyny. Mnie taka regulacja zajmuje w stagu około 1,5 godziny jazdy po obwodnicy ze skanerem OBD i wpiętą sondą szerokopasmową w wydech. Czasem podczas takiej regulacji przejeżdża się nawet około 200 km. Natomiast większość gazowników zrobi Ci autokalibrację na postoju, niektórzy przejada się kawałek po drodze i uważają że to wystarczy - niestety jest to dalekie od prawdy. Stąd potem miliony tematów na forach, że gaz to zło, że niszczy silniki itd - prawda jest taka, że za usterki i uszkodzenia ( wynikające niby to z zamontowania instalacji gazowej ) są spowodowane najczęściej złym doborem komponentów ( no bo musi być tanio ), niepoprawnym montażem oraz brakiem dobrej regulacji. Wszystkie te aspekty obnażają bolesną prawdę o poziomie reprezentowanym przez "gazowników", ale to też wina braku regulacji prawnych. U nas ( w kraju ) każdy jeden "czesio" nie mający bladego pojęcia o temacie może sobie otworzyć zakład montujący gaz. Wystarczy posiadać zalegalizowany analizator spalin ( żaden problem ) i wpis do ITS ( to też żaden problem ). Ja znam może z 15 - 20 zakładów w Polsce które mają konkretne pojęcie o tym co, jak i dlaczego robią. Niestety jakość i wiedza kosztują, a większość ludzi chce już mega oszczędzić w momencie zakładania instalacji - to poważny błąd, za który potem dopłaca się znacznie więcej, ale rozkłada się to w czasie. Instalując gaz oszczędzamy przy dystrybutorze, a nie przy wyborze instalacji. Czy dołożenie 500 pln na wstępie warte jest wydania w późniejszym okresie 1500 i więcej na regulacje, wymiany części, awarii silnika, straty czasu z tym związanych i nerwów ? Oczywiście trzeba też rozsądnie patrzeć na wyceny, bo są i tacy co próbują na badziewiu skręcić kokosy ( taka mentalność narodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ostatnio edytowane przez Struna ; 19-07-2013 o 11:02 |
||
|
|
|
|
|
#256 |
|
|
Struna czy zajmujesz się tylko strojeniem LPG czy również całkowitym montażem?
|
|
|
|
#257 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
tylko strojenie - na montaże brak czasu.
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
|
Zatem jeśli zdecyduję się na montaż LPG to pojadę do Ciebie na ustawienie.
Powiedz tylko co myślisz o tej konfiguracji: STAG4plus HANA2000 AC R01 Lubryfikator Jak się na to zapatrujesz ? |
|
|
|
#259 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Faktycznie może lepiej by było wziąć reduktor KME TUR zamiast ACR01, ostatnimi czasy z tymi reduktorami są jakieś problemy ( choć ja u siebie mam dwa takie zamontowane i działają )
Lubryfikacja - absolutnie zbędna, reszta ok choć zamiast Hana2000 rozważ też wtryskiwacze Barracuda. |
|
|
|
![]() |
|
|
|