Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-07-2013, 09:34   #1
ikarek
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2004
Domyślnie Dymiący silnik 2.0 TDCI po regeneracji turbiny

Witam,
Zmagam się z problemem dymienia, do tego pojawia się jeszcze spadek mocy.
Czynności jakie ostatnio wykonałem to regeneracja turbiny.
W warsztacie gdzie była montowana turbina powiedzieli mi że turbina daje max 170 kPa zamiast 220 kPa i że to akurat może być problem sterownika (turbina była regenerowana mechanicznie)
Tam gdzie regenerowali turbinę zalecili diagnostykę silnika gdyż przewód dolotowy był brudny z oleju.
Po diagnostyce stwierdzili ciśnienie doładowania jak napisałem wyżej oraz słabe ciśnienie sprężania na trzech cylindrach.
Czy słabe ciśnienie sprężania będzie przyczyną dymienia? oraz czy będzie miało wpływ na ciśnienie sprężania? a może dymienie i słaba praca sprężarki to wina sterownika?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

ikarek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 10:32   #2
salom

Domyślnie Odp: Dymiący silnik 2.0 TDCI po regeneracji turbiny

Jak słabe to ciśnienie, podaj wartości pomiaru.
Siła, moc silnika jest od paliwa, powietrza i cisnienia w cylindrach.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 11:54   #3
sawekfan
ford::average

Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2006

Jeśli słabe ciśnienie sprężania na 3 cylindrach to przede wszystkim trudności z odpaleniem, zwłaszcza w zimie. Słaba kompresja może wynikać z zużytych pierścienie na tłokach a to będzie się objawiać również dymieniem na niebiesko i słabszym silnikiem gdyż mieszanka paliwowo powietrzna nie jest dostatecznie dobrze spalona.
Przewód dolotowy do turbiny jeśli jest brudny z oleju to od odmy i jeśli jest trochę oleju to normalne ale jeśli dużo to niestety świadczy o słabej kondycji silnika.
Przed regeneracją turbiny też tak było?
Stary 29-07-2013, 14:03   #4
ikarek

Trudno mi mówić tu o konkretnej wartości kompresji gdyż na wydrukach diagnostycznych wyskakuje jakiś bezwymiarowa wartość ktora jest wynikikiem nie wiem czego ( byc może stosunku ciśnienia do mocy lub ciśnienia do iliści paliwa - nie mam pojęcia) i jest mierzona od 0 do 12000.
Jesli wartość na cylindrze jest poniżej 1500 jednostek tego czegos to ponoć jest bardzo nie dobrze, do tego cisnienie doładowania przy ponad 4000 obrotach/min wynosi niewiele ponad 170 kPa ( ponoć powinno wynosić około 220 kPa).
Nie mam problemów z odpalaniem, bardziej mam wrażenie ze auto jest słabe i wyraźniej wyczuwalna jest turbodziura
Stary 30-07-2013, 11:12   #5
ikarek

Dziś zrobiłem moim mondim trasę jakieś 150 km. Jechałem z predkością 100 - 120 km/h obroty w granicach 2000 - 2300 obr/min
Spalanie jakie pokazał komp to 5,5 l/100 km
Auto na podjazdach było słabawe co dało się odczuć.
Przy przyśpieszaniu podczas wyprzedzania było za mną czarno.
Nie chciałem go gazować ze względu na zadymienie oraz obawiam się żeby czegoś nie rozwalić do końca.
Gdzie byście zaczeli grzebać aby znaleźć problem zadymienia i spadku mocy?
Stary 30-07-2013, 12:08   #6
dbdrag
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps
Rocznik: 2002

napisz jakie masz ciśnienie sprężania na cylindrach i szukaj nieszczelności na rurach od turbo,może być mała dziurka i tak dymić , mocy przez to też nie bedzie miał takiej jak potrzeba
dbdrag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2013, 12:11   #7
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Przejrzyj dokładnie wzrokowo i namacalnie w niewidocznych miejscach rury/węże gumowe między turbo/EGR-em/IC, czy nie są popękane, czy nie ma na nich śladów oleju. Sprawdź, czy przy wymianie turbo dobrze masz podociągane metalowe opaski na rurach/wężach gumowych. Nieszczelności w układzie doładowania turbo skutkują znaczącym spadkiem mocy i dymieniem na czarno.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2013, 13:11   #8
ikarek

Co do ciśnienia w cylindrach to nie jestem w stanie podać. W warsztacie zrobili mi wydruk z jakąś bezwymiarową wartością na skali od 0 - 12000. U mnie na trzech cylndrach wynosi 1500 ( może ktoś kto para się naprawą Forda i ma do tego kompy będzie wiedział co to za wartość i z jakich danych się ją wylicza)
Przewody były sprawdzane.
Na myśl przychodzi mi jeszcze sterownik elektroniczny, czy to moze być przyczyną?
Stary 30-07-2013, 14:15   #9
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał ikarek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na myśl przychodzi mi jeszcze sterownik elektroniczny, czy to moze być przyczyną?
Jeśli piszesz o sterowniku turbiny (elektronicznym) to nie, bo wtedy by się zapalił check engine na zegarach.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2013, 15:42   #10
salom

Ikarek, skoro prosisz o pomoc, a koledzy podpowiadają że trzeba znać konkretną wartość cisnienia, a nie powiedzieć że cisnienie jest słabe. To nie jest tak skomplikowany pomiar, i nie mierzy się komputerem, tylko manometrem. Koszt w dieslu ok. 100 zł.
Dymienie, i brak mocy wiaże sie właśnie z ciśnieniem sprężania.
Nie wymyślaj innych elektronicznych i komputerowych usterk, bo nikt nie jest w stanie na odległość uzdrowić ci silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania