Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2013, 23:47   #1091
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
Domyślnie Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Zaworki zostały wymienione na nowe po tym jak pompa sypnęła opiłkami. Końcówki pozostały stare ale nie pracowały poprawnie więc wymieniłem je na nowe Firady minęło około 4 miesięcy przejechane około 4000 km. Końcówki były wymienione jeszcze zimą więc silnik był odpalany przy niskich temperaturach, zapalał i pracował i pracuje nadal bez zastrzeżeń czego nie można powiedzieć gdy były stare końcówki. Przed tym jak pompa padła silnik nie pracował równo ale miał moc a przy gwałtownym przyśpieszaniu tracił moc zapalała się sprężynka. Błędy to P0251 i P1211. Aż któregoś dnia ledwo dojechałem do pracy ale już nie wróciłem gdyż silnik zgasł i już nie odpalił a tego dnia było słychać różne odgłosy z silnika typu stuki, piski sprężynka zapalała się co chwila. Po dwóch dniach wyczyściłem wtryski i postanowiłem wrócić do domu silnik przerywał ale pokonałem 3/4 drogi kiedy zaczął kopcić na biało i zgasł. Miałem ze sobą klucze więc wykręciłem wtryskiwacze przeczyściłem je i znów odpalił i dało się jechać i już prawie byłem w ogródku i witałem się z gąską jak silnik padł 300m od domu i już nie odpalił na dobre. Sąsiad mnie doholował do domu i wziąłem się za remont układu CR. Wymontowałem starą pompę a zamontowałem nową a wtryski dałem do sprawdzenia(4x60zł). Niestety wtryski lały. Więc kupiłem nowe zaworki, zamontowałem i auto odpaliło trochę na początku kopciło ale z minuty na minutę to kopcenie ustawało. Przez zimę przejeździłem na starych końcówkach co dawało się odczuć, że silnik nie pracuje tak jak wcześniej. Po wymianie na nowe jest różnica kolosalna. Od tamtej pory co drugie tankowanie wlewam Mixolu 0,5L i ostatnio wlałem Liqui Moly do układów CR. Na początku też robiłem test przelewowy i wychodziły wszystkie cztery równo 20ml a mimo to notoryczna sprężynka bo to, że przelewy na biegu jałowym wychodzą wzorowo to nie oznacza że zaworki są sprawne gdyż przy wysokim ciśnieniu przepuszczają i stąd ta znienawidzona sprężynka.

Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 12-08-2013 o 18:33
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2013, 14:54   #1092
kr1985
ford::average

Imię: Konrad
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150 km
Rocznik: 2014

Witam.

Mianowicie jakim programem i w jaki sposob mozna sprawdzic dzialanie wtryskiwaczy?

Mam FORDA MONDEO z 2008 r 2.0 tdci 115 km.

Objawy mam takie ze po odpaleniu silnik nie rowno pracuje. Po nagrzaniu jest zdecydowanie lepiej. Przejechane mam 204 000 kilometrow.

Pomożecie?
kr1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2013, 23:11   #1093
zaksiu1985
ford::advanced

Model: honda accord
Silnik: benzyna
Rocznik: 2003

Jezeli chodzi o SIEMENSA to właściwie nie ma takiego programu.

A czy zimny dobrze odpala? Piszesz że na zimnym nierówno pracuje, jezeli jeszcze jest problem z odpaleniem na zimno to sprawdz kompresje.
zaksiu1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2013, 09:53   #1094
kr1985

Imię: Konrad
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150 km
Rocznik: 2014

To ja w swoim tdci mam wtryski siemensa?

Nawet nie wiedzialem.

Hmm czy problem.... moim zdaniem pali normalnie.

ale nie mam porownania z innym tdci.

Napewni po odpaleniu nie dymi i nie kreci dlugo zaskakuje prawie od razu
kr1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2013, 16:57   #1095
bEEREk_1979

Talking Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Witam Forumowiczów !!!
Dziś właśnie podjąłem się próby (udanej ;-) ) , wymiany tychże zaworków, zajęło mi to jakieś 2 h .
Robiłem to pierwszy raz i nie miałem żadnych problemów z poprawnym montażem . Koszt wymiany to ok. tysiąc zł .
He he he , a w serwisie powiedzieli żebym się nie pokazywał bez co najmniej 3-4 tyśków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)).
Na razie mondek już pożegnał się ze sprężynką ;-).
Pozdrawiam
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2013, 23:16   #1096
Jerzy1Wu

Imię: Jerzy
Model: Mondeo Mk 3
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Próba przelewowa - opis

Cytat:
Napisał Pablo_X Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przygotowałem opracowanie z opisem próby przelewowej dla silnika TDCI.
Zamieszczam posta na ten temat ponieważ opis zawiera (wg mnie) ważne informacje.

Pewnie te informacje były by bardzo ważne gdyby były foty.

Nie da się ich odtworzyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jerzy1Wu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2013, 09:47   #1097
slawo78
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: mondeo III
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Witam jestem tu nowy prosze opiszcie dokładniej jak wykonuje się prube przelewową krok po kroku ile minut trwa i czy na zimnym czy na ciepłym silniku
slawo78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2013, 18:24   #1098
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku

Cytat:
Napisał slawo78 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam jestem tu nowy prosze opiszcie dokładniej jak wykonuje się prube przelewową krok po kroku ile minut trwa i czy na zimnym czy na ciepłym silniku
Wiele literatury jest na ten temat.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2013, 15:19   #1099
T0MESSI
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: MONDEO Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: 2003 Hatchback

Po długiej przerwie w końcu udałem się do mechanika aby podłączył mondka pod kompa (jakiś zwykły komp) nic nie wykazało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wtryski niby ok ale na biegu jałowym. Sprężynki brak wymieniłem filtr paliwa i też nic nie pomogło. Stary filtr rozcięty i raczej żadnych opiłków tam nie było chyba, że nie da się zobaczyć tego gołym okiem.. Chyba trzeba wyjąć wtryski i zdecydować czy robić samemu bo może to jest tylko zaworek lub wysłać do fachowców Bosch Service. Czy istnieje możliwość zapowietrzenia układu podczas wyjmowania/wkładania wtrysków. Kolejny objaw jaki się pojawił to potrafi już czasem nie odpalić na ciepłym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zaworek zamówiony razem z uszczelniaczem wtrysku (powód uszkodzony) także w sobotę zabieram się za wtrysk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam małe pytanko czy koniecznie trzeba wymienić podkładkę pod wtryskiwacz czy raczej może zostać ta stara..?

Ostatnio edytowane przez T0MESSI ; 22-08-2013 o 14:53 Powód: Noww info :)
T0MESSI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2013, 16:15   #1100
T0MESSI
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: MONDEO Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: 2003 Hatchback
Domyślnie Re: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Wtryskiwacz wykręcony i rozebrany.. Wymieniłem zaworek wkręciłem spowrotem wtryskiwacz (przed wkręceniem wtryskiwacza gwint posmarowany pastą ceramiczną) odpalam mondka i nic wogólę nie chce odpalic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wtryskiwacz spowrotem rozebrany...
T0MESSI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania