![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzesiek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 16V 101KM
Rocznik: 2010
|
Witam.
Zastrzegam, że przeczytałem większość podobnych wątków. Mam problem z moim wozem który kupiłem dwa miesiące temu. Zaczął potwornie palić - nie zmieniłem stylu jazdy - i jest strasznie mułowaty. Gdy np zatrzymam się i chcę ruszyć z "1" i pedał gazu mam w podłodze, to odmawiam 10 zdrowasiek i pooooowoli ruszam. Gdy jadę w trasie pod nawet niewielką górkę' to czasem się zastanawiam czy nie wysiąść i go popchnąć :mad. Nie telepie silnikiem - mimo że zachowuje się tak, jakby go coś dusiło. Nie kopci z wydechu, tłumik najpewniej nie jest zapchany bo ostro z rury daje, zero problemu z odpalaniem, nie falują obroty. Zaczyna jakoś sobie radzić dopiero pow. 2500 - 3000tyś obr. Mam zainstalowaną instalację LPG z dozowaniem oleju - nówkę, ale prawie tak samo zachowuje się na gazie jak na benzynie. Świece i filtry wymieniłem. Kontrolka silnika też nie świeci - ostatnio autocoma podpinałem i też nie wykazywał "anomaliów". Teraz konkretne pytanie - czy to może być osławiona cewka zapłonowa? Korci mnie wziąć taki wielki młotek.... :mad |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Objawy jak by był zapchany katalizator.
|
|
|
|
#3 |
|
|
Też tak myślałem, ale z rury ciśnienie jest normalne, tzn przykładam rękę do rury wydechowej w hondzie i do focusa i praktycznie nie ma różnicy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
No to sprawdz ustawienie rozrządu, może lużny napinacz i pasek przeskoczył o 1 ząbek, wtedy objawy jak przy póżnym zapłonie.
|
|
|
|
#5 |
|
|
W sumie planuję wymienić rozrząd więc tak czy siak to sprawdzę. Autocom mi w sumie pokazał że jeden z wałków jest o ile dobrze pamiętam opóźniony względem drugiego ale skasowałem błąd - jeszcze przed instalacją gazu - zrobiłem z 2tyś i błąd się nie powtórzył..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zablokowany
Model: Ford
Silnik: 2.0
Rocznik: 1994
|
Na kompie czujniki pracują git wszystkie?? tps , maf , iat ?? nie że nie ma błedów ale wszystko działa w zakresach swoich i zmienia się?? Sonda jak pracuje? jaka lambda??
J |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Prawdę mówiąc nie wiem jakie powinny być prawidłowe wartości odczytów. Autocoma ubił mi znajomy i teraz tylko chiński ELM mi został. Gdzie można znaleźć, jakie powinny być prawidłowe dane? Tym pseudo interfejsem, można coś sprawdzić?
Odnośnie naprawy: Doprowadzony do szewskiej pasji sytuacją na drodze - objechała mnie jakaś popierdółka , kupiłem przewody i cewkę (coś chińskiego pewnie). Nie wiem czy to normalne, ale silnik się wyciszył, lepiej idzie - ale to tylko może złudzenie, więcej pedału gazu mam pod nogą - wcześniej musiałem dusić. Co mnie niepokoi, to przy schodzeniu z obrotów, lekko zadrży i wchodzi na wolne obroty. Tego pseudo krokowca (nie wiem dlaczego go tak nazywają, bo koło krokowego silnika to to nie leżało...) też czyściłem. Dodatkowo przeczytałem że najlepiej wstawić przewody Motocrafta i takie zamówiłem. Świece mam NGK platinum, ale z tego co widzę są platinum dla gazu i dla benzyny, a ja za chol... nie wiem jakie wstawiłem... To jest jakaś kolosalna różnica? P.S. - Przepraszam za chaotyczną wypowiedź, ale już mnie nie powiem co trafia, jak mi wóz nie działa tak jak powinien . Może to zboczenie zawodowe... Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 08-08-2013 o 09:24 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Grunt to nie panikować. Wszystko jest do naprawienia, trzeba tylko wiedzieć co zepsute.
Podaj mi na priva telefon do ciebie, mieszkam blisko, mam dużo czasu to cos popatrzymy. |
|
|
|
#9 |
|
|
Długo to trwało, ale w końcu ogarnąłem grata. Po dokładnym przetrzepaniu jego bebechów, i sporej ilości wymienionych rzeczy (samochód wcześniejszy właściciel robił na handel i nawet środkowego tłumika nie było...) wóż zaczął w miarę normalnie działać. Wymieniłem:
-Kompletne sprzęgło wraz z odsprzęglikiem (wysoko brało i nie mogłem pod gókę podjechać - leciało po nitach...), -Rozrząd (kiepsko się go robi, ale dałem radę), -Kompletny wydech z katalizatorem (stary tragiczny nie był ale ktoś jakimś mazidłem uszczelnił kolektor wydechowy i sporo tego syfu pozaklejalo otwory w ceramice - nie mam czasu na naprawy a wóz dużo kilometrow robi.więc nie sępiłem), -świece oryginalne platyny (LPG), -Kable oryginalne, -Cewka "skośna" - wróciłem jednak do oryginalnej bo była wyprodukowana po 2010 - więc teoretycznie pozbawiona wady. -Sondę lambda przed katalizatorem, - (zaczął trochę lepiej się zbierać) - komplet węży odpowietrzających skrzynkę korbową +zaworek odpowietrzający (duużo lepiej szedł teraz) - wyczyściłem MAP sensor (jeszcze lepiej się zbierał) Podsumowując, zrobiłem dużo przy nim, ale teraz porównując z filmami na yt to naprawdę nie mam się czego wstydzić - idzie naprawdę dobrze. Bardzo dziękuję Koledze Salom za podpowiedzi - w zamian mogę pomóc w diagnostyce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|