Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2013, 22:16   #11
AnnaK
Zablokowany

Imię: Anna
Model: Ford Ka hatchback
Silnik: 1,3 44,00 kW
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: kobieta za kierownicą - emocje na drodze

Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dojeżdżam do skrzyżowania, a za mną jakiś cymbał w Actrosie jak przywalił klaksonem, to o mało mi szyby w moim łupie nie wyleciały. Pytam go na CB, po co trąbi, a ten debil ze śmiechem: a co, sfajdałeś się w galoty? I mi wyjaśnił, że założył sobie trąbkę od lokomotywy i uwielbia straszyć ludzi na drodze...No ręce opadają.
Niezła akcja :-DD facet jak dzieciak. Ja miałam tak, że czekałam przed wjazdem na rondo ze znakiem "ustąp pierwszeństwa". Ledwo zwolniło się z lewej, to dałam po gazie... w tej samej sekundzie już był klakson z tyłu. Wcześniej nie mogłam wjechać, chyba , że komuś na czołowe. Druga sytuacja miała miejsce zimą na szklance, bardzo ślisko było: samochód mi wjechał z podporządkowanej (tak jak ta kobieta) i zatarasował mi drogę. Musiałam hamować na szklance i zatrąbiłam. Mało bym mu wjechała w bok. To jedyny raz, gdy zatrąbiłam, bo staram się tego nie robić bez konieczności. Natomiast widziałam długi klakson użyty ostrzegawczo wobec usiłującego wymusić pierwszeństwo na skrzyżowaniu. Kierowca spostrzegł go szybciej i trąbił przez cały czas wjazdu i przejazdu przez skrzyżowanie. Tamten wymuszający kierowca się wycofał i zaczekał.

AnnaK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 13:22   #12
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Andrzej, ale Twój klakson słyszy nie tylko winowajca. Ten przeważnie ma to w...czterech literach, a reszta wokół się zastanawia, co jest nie tak.

Świętych nie ma, każdemu się zdarza popełnić błąd, a klakson w takiej sytuacji pomaga jedynie trąbiącemu, całą resztę tylko dezorientuje. Samego mnie nieraz krew zalewa, jak widzę beztroskę- bezmyślność innych kierujących, ale staram się nie trąbić, zdarza mi się jedynie, mając go później przed sobą, oświetlić mu drogę i umysł dalekosiężnymi, albo długimi. To działa lepiej. niż klakson, często potem widzę mrugnięcie awaryjnymi.
Widziałem też dawno temu w Katowicach, jak trzech "karków" z BMW (jakże by inaczej) wyciągnęli jakiegoś "złotówę" z Mercedesa, bo ten ich strąbił. Jak się to skończyło, nie wiem, bo pojechałem dalej.

Agresja rodzi agresję. Często uśmieszek pełen politowania daje więcej do myślenia delikwentowi, niż nawet syrena strażacka.
Też używam klaksonu (żeby się nie zastał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ale najczęściej na sygnalizacji świetlnej, gdzie zielone pali się od dłuższej chwili, a poprzedzający mnie "kierowca" grzebie w...nosie. Ale jest to krótkie pipnięcie.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 13:30   #13
gregor75

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zawsze trąbię i to na potęgę
To jednak kultury jazdy Ci brakuje
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 13:30   #14
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Jeżdzę bardzo dużo samochodem głównie chodzi mi o ronda w Rzeszowie zauważyłem, że na rondach 2 , 3 pasmowych , kobiety dojeżdżając do tych rond zawsze zjeżdżają na prawy pas , nawet jeżeli objeżdżają całe rondo jadąc w lewo lub zawracając.
Pewnie po co umożliwić innym jazdę prawym pasem na najbliższy zjazd skoro można jeździć jak ciapa dookoła po prawej stronie i innym uniemożliwiać wjazd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I teraz za każdym razem jak jeżdzę z kimś i spotkam kobietę za kółkiem to zakładam się ( zależy z kim jadę ) o to czy zjedzie na prawy czy nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na około 20 zakładów, 19 razy kobiety zjeżdżały na prawy pas ( bo oczywiście jadą cały czas lewym mimo prawego pustego ) . Dokładnie wczoraj pierwszy raz byłem zszokowany kiedy to ładna pani czaarnym passatem RZ jechała " na wprost" wewnętrznym pasem. Pozdrawiam panią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 13:55   #15
Szeryf455

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżdzę bardzo dużo samochodem głównie chodzi mi o ronda w Rzeszowie zauważyłem, że na rondach 2 , 3 pasmowych , kobiety dojeżdżając do tych rond zawsze zjeżdżają na prawy pas , nawet jeżeli objeżdżają całe rondo jadąc w lewo lub zawracając.
Oj, nie tylko kobietyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem to wina niedzielnych szkółek jazdy. Ja się uczyłem jeździć w Katowicach i ówczesne rondo Ziętka (przy spodku) to była dla mnie czarna magia. Ale dotąd męczyłem instruktora, aż mnie nauczył zasad. Najpierw z kartką i ołówkiem, potem praktyka.
Teraz, jak obserwuje L-ki, to dochodzę do wniosku, że sami instruktorzy nie bardzo mają o tym pojęcie.
Stary 10-08-2013, 14:10   #16
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Bywa i tak . Ale jeżeli chodzi o ronda i trudne krzyzówki to kobiety wygrywają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście faceci też bo masa jest niedzielnych kierowców ale nie aż tyle co kobitek .
Mówię to z doświadczenia a nie w celu dogryzienia paniom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 14:17   #17
Szeryf455

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jeżeli chodzi o ronda i trudne krzyzówki to kobiety wygrywają
Ano, to się zgadza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do tego nos na szybie i ta panika w oczach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też nie chcę dogryzać paniom, ale taki widok jest nader częsty.
Stary 10-08-2013, 15:13   #18
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał gregor75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jednak kultury jazdy Ci brakuje
Nie Tobie to oceniać, a na pewno nie po wpisie na forum czy też jego fragmencie wyrwanym z kontekstu. Spójrz na to z innej strony - gdyby nagle wszyscy kierowcy stali się mną (identycznie zachowującą się kopią) to nikt na nikogo by nie trąbił, bo nikt nikomu by nie zajeżdżał drogi - czy można sobie wyobrazić bardziej kulturalnych kierowców niż ja w takim ujęciu??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też używam klaksonu (żeby się nie zastał ) ale najczęściej na sygnalizacji świetlnej, gdzie zielone pali się od dłuższej chwili, a poprzedzający mnie "kierowca" grzebie w...nosie
w takiej sytuacji używam szczekaczki z CB (głośnik PA na zewnątrz auta) i mówię: "bardziej zielone już nie będzie!". To chyba najdelikatniejszy i najzabawniejszy sposób na gapowicza.
Cytat:
staram się nie trąbić, zdarza mi się jedynie, mając go później przed sobą, oświetlić mu drogę i umysł dalekosiężnymi, albo długimi
każdy ma swój sposób i każdy sposób ma też swoje wady - w tym przypadku oślepiasz delikwenta, czy to lepsze od "ogłuszenia"? Nie będę osądzał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
klakson w takiej sytuacji pomaga jedynie trąbiącemu, całą resztę tylko dezorientuje
z tym się nie zgodzę...
Stary 10-08-2013, 15:27   #19
Szeryf455

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z tym się nie zgodzę...
Samobójstwa z tego powodu nie popełnię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Niemniej jednak nieraz mam ochotę zachować się jak w/w "karki" z BMW, słysząc jakiegoś idiotę trąbiącego bez większego powodu i to w terenie zabudowanym.

Powinieneś wozić zawodowo gości weselnych, skoro tak bardzo lubisz trąbić. Tam jest taki zwyczaj i to mi akurat nie przeszkadza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-08-2013, 15:58   #20
AnnaK
Zablokowany

Imię: Anna
Model: Ford Ka hatchback
Silnik: 1,3 44,00 kW
Rocznik: 1996

Cytat:
Na około 20 zakładów, 19 razy kobiety zjeżdżały na prawy pas ( bo oczywiście jadą cały czas lewym mimo prawego pustego ) .
Chyba pomyłka w sformułowaniu? chciałeś napisać: "jadą cały czas prawym mimo lewego pustego"?
Jak się robi zawracanie lub skręt w lewo na rondzie, to wjeżdża na pas wew (lewy), po zawrotce zmieniamy pas na prawy i wyjeżdżamy prawym z ronda.
AnnaK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania